Utdeling av Gulbransen minnefond
Glade stipendvinnere fra årets tildeling av Gulbranssens minnefond. Foto: Erik Unaas

240 000,- ble delt ut i forfatter Trygve Gulbranssens minnefond onsdag

Et nærmere 20-talls prisvinnere, fordelt på 17 lag, grupperinger og enkeltutøvere, jublet da 240 000 kroner ble delt ut i stipender fra Forfatter Trygve Gulbranssens minnefond onsdag.

Det er Ragna Gulbranssen, datteren til forfatteren Trygve Gulbranssen (1894-1962), som i 2012, for 10 år siden, opprettet et minnefond i sin fars navn.

Det deler ut stipender hvert år, med målsetting om å stimulere til fysisk aktivitet og trivsel for funksjonshemmede idrettsungdom med tilhørighet til det som nå er Viken fylkeskommune (Østfold, Akershus og Buskerud). Det var i disse fylkene som forfatteren hadde sin familiære tilknytning.

Fondets grunnkapital er på 5,2 millioner kroner,

I år ble det fordelt til sammen 240 000 kroner, i tillegg til et boksett, blomster og diplom med en av Gulbranssens tegninger.

- Minnefondet handler om inkludering og bredde. Vi er heldige som har så mange engasjerte miljøer i Vikenidretten, sa styreleder i Viken idrettskrets, Roar Bogerud.

- En fantastisk gave, sier Erik Unaas, tidligere ordfører i Eidsberg kommune og nå leder av styret for «Forfatter Trygve Gulbranssens Minnefond».

Prisvinnerne var:

Viken idrettskrets – sportsskolen som i år ble arrangert for 9. gang, over fem dager og med utøvere i en rekke idretter (kr 15 000)

Maiken Nerstad Gundersen (20) – aktiv skøyteløper i Båstad IL på 10. året (kr 10 000)

Cathrine Bergan, Drammen fekteklubb – til deltakelse i EM for blinde i Polen (kr 10 000)

Follo Håndballklubb, rullestolgruppe – som gjør en stor satsing på tilbud til parautøvere (kr 20 000)

Fredrikstad El-innebandy – til en gruppe som skal trene sammen og delta på cuper (kr 20 000)

Fredrikstad turnforening – samler utøvere fra store deler av fylket. Får midler både til aktivitet og utstyr (kr. 10 000)

Geilo klatreklubb – starter opp med et helt nytt paraidrettstilbud nå (kr 10 000)

Gjelleråsen IF, handicapgruppa – bredt spekter med tilbud, og eks trenere i gang inne svømming, fotball, boccia, friidrett og innebandy. Stor reiseaktivitet (kr 10 000)

Kent Daniel Danielsen – fra Miklagard GK, som måtte dekke alle kostnader til EM i paragolf i Belgia (kr 20 000)

Miklagard golfklubb – til utstyr, treneroppfølging, trenere og arrangement kostnader (kr 10 000)

Moss parahockey – til treningskostnader og til drakter (kr 20 000)

Ski- og ballklubben Skiold, Drammen – vil invitere funksjonshemmede barn og ungdommer fra skolen i sitt område til paraidrettstilbud (kr 15 000)

Svelvik IL – tre ildsjeler er klare til å starte en gruppe, men trenger utstyr (kr 10 000)

Ås IL tilrettelagt – 15 utøvere som trener allsidig to kvelder i uka (kr. 10 000)

Ås Delta HIL – Kjell Mathisen er blind, men tok bronse i boccia-NM, foran flere med syn. Men trenger støtte til ledsagere for å utøve idretten (kr 10 000).

Min Mestring, Mysen – stor aktivitet gjennom flere år, har også med flere som ikke driver idrett. Behov for mer drakter (kr 5 000).

Viken idrettskrets – som starter paraidrettsdager sammen med idettsfaglinjene ved fem videregående skoler i kretsen (kr, 25 000).

Prisutdelere i år er på Scandic Brennemoen hotell ved Mysen var 1. visepresident i Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komite, Vibecke Sørensen, assistert av Roar Bogerud, leder av Viken idrettskrets.

- De synes begge dette var en fin opplevelse. Vi merker framgang, men fortsatt blir ikke paraidretten prioritert alle steder slik den bør, og det er mange ungdommer som ikke får det tilbudet de skal, sa Sørensen – hun holdt også et fint innlegg om de satsinger Norges Idrettsforbund og olympiske og paralympiske forbund nå gjør.

Hun og Bogerud vet også at paraidretten har hatt det ekstra krevende i de to årene Norge helt eller delvis var stengt ned på grunn av Covid 19. Derfor kommer disse pengene ekstra godt med.

Utøvere eller et lag

Stiftelsens formål er å støtte idrett, aktivitetet og velferdstiltak for funksjonshemmede barn og unge under 35 år med tilhørighet til Viken fylkeskommune – og Viken idrettskrets. Enten til enkeltutøvere eller til et lag eller en organisasjon.

I tillegg til Unaas, sitter tidligere Marker-ordfører Kjersti Nythe Nilsen, Randulf Hegna, slektning av Gulbranssen, og lokalpolitiker Espen A. Volden i styret. Volden er også styremedlem i Trygve Gulbranssens Venneforening. Alexandra Hastings i Viken idrettskrets er fondets sekretariat.

Sportsjournalist og leder

Trygve Emanuel Gulbranssen (1894-1962) var en meget allsidig kulturperson. Foruten sitt forfatterskap, var han også forretningsmann, journalist og idrettsleder. Han var født i daværende Kristiania, men bodde i siste del av sitt liv i på Hobøl gård Eidsberg ved Mysen i Indre Østfold.

Han skrev i mellomkrigstiden i bladet «Idrætsliv», dekket for Aftenposten samtlige OL i årene 1920-1936, han var visepresident i Norges Friidrettsforbund (også dommer under sommer-OL i Antwerpen i 1920), sentral i lanseringen av o-idretten i Norge og også leder av idrettsmerkeutvalget i det som nå er Norges Idrettsforbund og olympiske og paralympiske komite. Lokalhistoriker og medlem i «Foreningen Trygve Gulbranssens venner», holdt et foredrag nettopp om dette.

Som forfatter er han aller mest kjent for å ha skrevet Bjørndaltrilogien; «Og bakom synger skogene» (1933), «Det blåser fra Dauingfjell» (1934) og «Ingen vei går utenom» (1935).

I 1933 var han verdens fjerde mest leste forfatter, og bøkene ble trykket i mer enn 12 millioner eksempler og oversatt til nærmere 34 språk – i tillegg til internasjonale filmatisering. Fortsatt kommer det nye opplag.

Framtidig forslag med begrunnelser sendes:

Stiftelsen Forfatter Trygve Gulbranssens Minnefond v/ Alexandra Hastings

Mobil +47 91 13 33 16 – e-post: alexandra.hastings@idrettsforbundet.no

Neste søknadsfrist er 20. mai 2023

Bilder
Hjertelig møte mellom prisutdeler, NIFs 1. visepresident og paraansvarlig Vibecke Sørensen og Minnefondets stifter Ragna Gulbranssen. 

Gulbranssen-utdeling 2022.9.7 - Hjerltlig møte mellom prisutdeler, NIFs 1. visepresdent og paraidrettsansvarlg Vibecke Sørensen .jpg

Lokale mottakere, Solveig og Kjell Mathisen, Tomter, Hege Gundersen, Min Mestring, Mysen, Maiken Nerstad Gundersen, Båstad - og Vibecke Sørensen.

Gulbranssen-utdeling 2022.9.7 - Lokale mottakere, Solveig og Kjell Mathisen,Tomter, Hege Gundersen,Min Mesting Mysen og Maiken N.jpg

Trøgstad Kulturkompani formidlet utdrag fra oppsetning Barn fra Bjørndal med Kaja og Andre Bongaard.

Gulbranssen-utdeling 2022.9.7 - Trøgstad kulturkompani formidlet utdrag fra oppsetningen BARN FRA BJØRNDAL med Kaja og Andre Bon.jpg

Lokalhistoriker Hans Rasmus Glomsrud forteller den unike historien om Trygve Gulbranssen, også som idrettsleder.

Gulbranssen-utdeling 2022.9.7 - lokalhistoriker Hans Rasmuns Glomsrud forteller den unike historien om Trygve Gulbranssen, også .jpg

Foto er Erik Unaas