Gruppebilde av deltakerne på Hurdalsleiren

20 år med Idrettsleir på Hurdal!

Viken idrettskrets (tidl. Akershus idrettskrets) har arrangert leiren uavbrutt i to tiår. Dette skal feires!

Fredag 5. august var det duket for åpning av den årlige Hurdalsleiren for barn og ungdom med tilretteleggingsbehov på syns- og mestringssenteret til Blindeforbundet ved Hurdalssjøen.

Leiren har blitt arrangert hvert eneste år, uavbrutt, de siste 20 årene. Selv under den verste Corona-nedstengningen i 2020 og 2021 var forholdene og rutinene så godt tilrettelagt at leiren lot seg gjennomføre. Mye av æren faller på leirleder, Jørgen Støttum som har vært med helt fra starten.

Jørgen Støttum, leirleder

«Hurdalsleiren startet som et samarbeidsprosjekt mellom Akershus Fylkeslag av Norsk forbund for Utviklingshemmede (NFU) og tidligere Akershus Funksjonshemmedes idrettskrets (AFIK).»

«Det første året deltok det 8 deltakere og samme antall ledsagere. Målet var å tilby barn- og unge med utviklingshemming en ferieuke med fokus på aktivitet og mestring. Leiren har gradvis blitt større og større, og fokuset har endret seg mer og mer til å vise ulike Paraidrettstilbud. På årets leir var det rekord og det deltok totalt 61 deltakere og 50 ledsagere/ arrangører.»

«Vigdis Mørdre og Tove-Britt Henriksen var initiativtakere til leiren i Hurdal i 2002. Vigdis var med å arrangere helt frem til hun gikk av med pensjon i 2020. Hun var opptatt av å vise brukergruppen at det finnes mange idrettstilbud i nærmiljøet, samt å ansvarlige gjøre de ulike idrettene om å ha paraidrettstilbud. Vigdis var en bauta for paraidretten i Akershus, både med å gjennomføre leiren, men ikke minst med den ordinære ukentlige idrettstreningen i nærmiljøet. For meg var det gode samarbeidet med henne helt avgjørende for å kunne arrangere disse leirene.»

«Jeg har vært med som leirleder i alle 20-årene. Dette er fantastisk arena å se hva den enkelte får til og mestrer. Det er også fint å se at flere og flere finner sine idretter i nærmiljøet etter å ha prøvd de ut på leiren. Enkelte deltakerne er mer aktive uken de er på leir enn hva de er en på en hel måned ellers. Det er også fint å kunne følge mange av deltakerne over år, og se at de utfordrer seg selv mer og mer fra gang til gang. Flere av deltakerne forteller at Hurdalsleiren er den den beste uka i året, og spør allerede på avslutningen når neste leir blir. Dette gir meg mersmak til å fortsette som leirleder.»

Leir for deltakere i hele Viken
DSCF0859.JPG
Leiren er et kjært tilbud for deltagere fra hele Viken, og hele uken er spekket med aktivitet fra morgen til kveld. Hvert år kommer instruktører fra forbund og idrettslag for å vise fram sine idretter og aktiviteter. I år fikk deltagerne boltre seg med Enkeljympa, Boccia & Teppecurling, Diamantvolley, Starbasket og Tilrettelagt fotball. Alle deltagerne får god tid til å bli kjent med idrettene og instruktørene, som gir større trygghet og mer rom for å oppleve mestring.

Embla Øvstebø fra Høvik. Ledsager og basketballinstruktør. 

Sander og Embla, Hurdalsleir 2022.jpg«Vi visste ikke helt hva vi kom til når vi deltok på leiren for første gang i fjor, men vi ble veldig klar over hvor bra leiren var, og vi ble tatt godt imot av de andre deltagerne.»

«Det å være ledsager for søsteren min, Vilde var veldig gøy, hjelpe henne med idrettene og la Vilde være selvstendig, samt å hjelpe andre ledsagere til å inkludere de andre deltakerne. Ledsagerens rolle er å være en støttespiller, en som deltagerne kan få en trygghet med.»

«Etter leiren i fjor så tenkte jeg det kunne vært gøy med basketball, og luftet tanken med leirleder Jørgen Støttum. Jeg tenkte det kunne være aktuelt å være instruktør for basket siden jeg har vært trener for Sandvika Superstars (tilrettelagt basketball) i tre år og trivdes veldig godt med å trene ungdomsgruppen.»

Embla tok med seg trenerkollega Sander Salvesen på treneroppdraget (bilde).

«Min opplevelse av leiren er utelukkende positiv. Man ser på ansiktene til deltakerne at de trives veldig godt med basket. Jeg tror Embla har virkelig vært inne på noe når hun ønsket å ha med basket på leiren. Vi får tilbakemeldinger fra spillere som kommer bort etter treningen og forteller oss hvor gøy de har hatt det og hvor de kan begynne å spille.»

Sandvika Superstars har nå 21 ungdomsspillere, både gutter og jenter, men har mer enn nok plass til flere på laget.

Angelika Fjellvang Lie fra Eidsvoll, deltaker.Angelika og Selene, Hurdalsleir.jpg

«Det jeg liker mest er badingen, og banankjøring bak båten. Jeg spiller håndball og danser, men synes de andre tingene vi holder på med er gøy også. Og dansingen.»

Angelika har med seg storesøster Selene som ledsager (bilde).

«Det beste med leiren er alle vennene Angelika får, hun føler seg trygg her og kan utfolde seg med de andre. Vi var med for første gang i fjor, og Angelika har gledet seg veldig hele året til å kunne komme tilbake til Hurdal.»

Audun Øyen fra Asker, deltaker.

Audun har vært en gjenganger på leiren de siste 14 årene. Når han mimrer tilbake til hvordan leiren var i «gamledager», er det med gode minner, men samtidig refleksjoner på hvordan leiren har utviklet seg.

«Før i tiden var alle ballaktivitetene og Friskis & Svettis utendørs, på en grusbane. Nå kan vi bruke gymsal som er mye bedre tilrettelagt. Det jeg har satt mest pris på i løpet av leiren var lagidrettene, fotball, volleyball og basket. Man blir bedre kjent med de andre når vi er sammen på lag enn når man er kun med sin ledsager.» Audun har laget jubileumsfilm fra leiren sammen med sin ledsager, Magnus Anker-Olsen. 

Over 100 deltagere og ledsagere deltar på leiren. De blir delt inn i grupper på 15-20 personer som rullerer på de forskjellige aktivitetene, deriblant zip-line, bading, kano og klatring. Hver dag kommer instruktører fra de forskjellige idrettene for å holde treninger med sine respektive aktiviteter.

VIKs styremedlem og parautvalgsleder, Anita Engh var også til stede på årets leir.

«Det er ingen tvil om at denne både har vært, og er viktig for deltagere og ledsagere. For idrettskretsen er det en viktig aktivitet som viser bredden i det arbeidet som gjøres. Leiren er med på å understreke visjonen idretts- og aktivitetsglede for ALLE.»

hurdal utdeling gullvaffel tilhører viken idrettskretsDSCF1068.JPG

Som del av 20 årsmarkeringen ble også idrettskretsens Gullvaffel delt ut til ære for tidligere kollega, Vigdis Mørdre. Hun var sentral i utviklingen av leiren. Prisen ble tatt imot av leirleder, Jørgen Støttum. Styreleder Roar Bogerud i Viken idrettskrets var også med på utdelingen.