Ungdomsutvalget i Viken idrettskrets har ønsket velkommen til året ungdomskonferanse.
Ungdomsutvalget i Viken idrettskrets har ønsket velkommen til året ungdomskonferanse.

Raushet er gull! Og taushet er tull!

Eller «røvshet» som de sier her i Indre Østfold. Ungdomsutvalget i Viken idrettskrets har ønsket velkommen til året ungdomskonferanse. Temaet var mangfold og inkludering og Marcela Bustos har tatt temaet til nye høyder. Der vanskelige, komplekse og sensitive temaet ble løftet frem og opp, ufarliggjort og forenklet. Det handler om å være RAUS og tenke VI.

Også handler det om å være bevisst: 

Mikroaggresjoner – summen av alle de bittesmå, ofte godt mente, kommentarene og replikkene som for minoritetene blir tyngende og ubehagelig. Umerkbart former de en mindre inkluderende kultur. Kan betegnes som små myggestikk; ett skader ikke, men mange blir plagsomt og stjeler energi. 

Hvite privilegier – å bli sett som individ, ikke som en representant for en gruppe. Majoriteten kan ta for gitt premissene de kan legge i sitt VI og generaliseringen av «andre». 

Fargeblindhet – alle er like mye verdt uavhengig av ulikheter, men dersom denne tanken blir for sterk, kan vi gå glipp av mangfoldet og alle fargene. Det er viktig å adressere at ulikheter finnes. Vi må tørre å snakke sammen om ulikhet!  

MicrosoftTeams-image (7).png

(Marcela Bustos.)

Det var gode refleksjoner og mange tips på veien for å hindre rasisme og ekskludering.  

Temaet gikk videre til diskusjon om hvordan idretten kan bli mer kjønnsmangfoldig og Ungdomsutvalgets Andreas delte sine tanker rundt det å være homofil i idretten. Budskapet var at vi ønsker å leve i samfunn der alle kan være seg selv, uavhengig av seksualitet, kjønnsuttrykk og kjønnsidentitet. Det bør være en selvfølge. Men er det det?  

Ungdomskonferansen har rettet fokus mot hvordan vi med enkle grep kan gjøre idrettsarenaen til et enda bedre sted å være, for enda flere. 

Hvis noen kommer med en trakasserende kommentar, så spør – HVA SA DU? 

Hvis noen forteller en rasistisk vits, så spør – HVORFOR LER DU? 

Hvis noen sier noe upassende, så spør – HVA MENTE DU MED DET? 

Det er som regel godt ment, men vi må ta ansvar å stoppe denne ukulturen. Ungdomskonferansens deltakere skal ta med seg gode holdninger og inkludering som verdi. #STOPP må synes i idrettslagene. 

I kulissene jobbes det i tillegg med bedre varslingsrutiner der #STOPP ikke er nok. For idretten skal være trygg! 

MicrosoftTeams-image (9).png

(Ungdomsutvalget i Viken idrettskrets)

Denne gjengen kom med et ønske om å bli enda RAUSERE. Så heldige idretten er som har denne gjengen på laget! De vil utforske ulikhet og søke fellesnevnere. La dere inspirere – Spør, stopp og tro det beste om andre. 
 

RAUSHET ER GULL!