Abid Raja og Lene Conradi deltok på Pandefri-kickoffet i Asker.
Abid Raja og Lene Conradi deltok på Pandefri-kickoffet i Asker.

Kulturminister Abid Raja om limet i samfunnet som ikke må gå i oppløsning

Onsdag 23. juni ble det avholdt et Pandefri-kickoff i Asker og på Huringen Stadion. Pandefri er et samarbeid mellom flere frivillige organisasjoner i Viken, og kickoffet ble første eksempel på hvordan et arrangement kan gjennomføres i samarbeid på tvers av frivilligheten – og det ga mersmak!

Det er ingen hemmelighet at folk har hatt det tungt under pandemien. Idretten kan vise til en alarmerende nedgang i antall medlemskap. Barn og unge har mistet sentrale møteplasser. Man har ikke hatt tilgang til kantina på skolen, håndballtreninga, korpsøvelser, ungdomsklubber og teateroppsett. Det samme har voksne. Mange har også mistet sin eneste sosiale møteplass da man har mistet muligheten til å stå i vaffelkiosken, til å bidra i lokalmiljøene og treffe barn, unge og voksne. Ildsjelene har mistet sin kanskje viktigste arena. Frivilligheten er limet i samfunnet og det som gjør at samfunnet faktisk går rundt.

 

- Nå er vi i trinn 3 – det er ikke normalt, men det er ganske normalt. Vi har fremdeles en meters-regelen, fremdeles antallsbegrensninger, vi fremdeles noen regler å forholde oss til. Det går i en god retning, og alt tyder på at vi snart kommer oss inn i trinn 4. Etter det er det noe som oppstår som heter normalitet. Frivilligheten er limet i samfunnet – det må ikke gå i oppløsning! Det er de som skaper de gode opplevelsene for barna. Nå som det har vært stengt ned, og nå som vi åpner opp igjen, er det viktig at vi bringer flest mulig av de barna tilbake til frivilligheten, fortalte Raja fra scenen på Huringen Stadion.

 

Pandefri er til for å feire frivilligheten, ta tilbake frafallet og rekruttere flere


Viken idrettskrets (Roar Bogerud og Kathinka Mohn), Musikkrådene i Viken (Jon G. Olsen), Viken barne- og ungdomsråd (Kari Bjørnø Vangen), Viken teaterråd (Tone Runsjø) og Forum for natur og friluftsliv (Kaja Høgås) åpnet showet i Asker. Dette er også de regionale initiativtakerne bak Pandefri.

- Vi har alle sett reportasjer om frafall av medlemmer, og det vil vi gjøre noe med, fortalte Høgås.

- Vi skal feire at normaliteten vender tilbake, feire de frivillige, møteplassene og det sosiale som har vært svært begrenset i en lengre periode. Vi har lov til å være glade for at det nå endelig ser ut til å åpne igjen, sa Olsen.

- Vi skal få tilbake de som har sluttet med sin fritidsaktivitet i løpet av perioden. Sammen og sterkere, sa Vangen.

- I tillegg til dette skal vi gjøre det vi kan for å få med enda flere enn de som deltok før pandemien brøt ut i Norge. Ta med en ekstra venn på din aktivitet, sa Runsjø oppmuntrende.

- Det kommer også en tid etter Pandefri og gjenåpninga. Hvordan kan vi bruke det arbeidet man legger ned på både nasjonalt, regionalt og lokalt nivå videre inn mot både frivillighetens år i 2022 men også i overskuelig fremtid? Ungfritid.no kan være en løsning på det, fortalte Roar Bogerud engasjert fra scenen.

Ungfritid er en gratis digital oppslagstavle hvor frivillige organisasjoner kan legge ut varige fritidsaktiviteter for barn og unge. Ungfritid.no gjør det enklere for frivillige organisasjoner å finne deltakere, og enklere for barn, ungdom, foresatte og andre å finne fritidsaktiviteter. Ungfritid.no drives av Frivillighet Norge, på vegne av frivilligheten.

 


Viken idrettskrets delte ut, gjennom sitt samarbeid med ISCA og European Mile-bevegelsen, 20.000 kroner til Barnekreftforeningen og deres Løp for meg-aksjon. Roar Bogerud (styreleder Viken idrettskrets), Camilla Hobøl Korsæth (Barnekreftforeningen) og Johan Conradson (seniorrådgiver i Viken idrettskrets).

 

Abid Raja takket hver enkelt for både jobben man gjør, og innsatsen man har lagt ned i en vanskelig periode

Abid Raja tok turen til kickoffet og snakket om utsiktene for gjenåpning. Gjennom sitt virke som kulturminister har Kulturdepartementet fått frem flere stimuleringsordninger som har hjulpet frivilligheten gjennom pandemien. Bare i Kulturdepartementet har de brukt 10 milliarder ekstra på kultur, frivillighet og idrett i løpet av pandemien.

- Veldig flott slagord, Pandefri, det skal vi ta med oss videre i det politiske virket. Det har vært en utrolig krevende situasjon for svært mange, men særlig barn og unge og særlig de som har hatt en del utfordringer uansett om det er fysisk eller psykisk, de har det vært en ekstra lang vinter for. En ekstra lang vinter på 15 måneder. Etter at man har stengt ned i så lang tid, så er vi spente på hvor mange som kommer tilbake av seg selv. Noen som slet litt før pandemien har kanskje vendt seg til å være alene, og terskelen kan bli større. Det har vært helt nødvendig å sette ned de smitteverntiltakene som har blitt gjort, og takket være hver enkelt av dere har vi hatt blant de laveste smittetallene i verden og blant de laveste dødstallene i verden. Det skal vi ikke ta for gitt, sa Raja oppmuntrende.

Askers ordfører roser det lokale initiativet for å gjenåpne frivilligheten

Kickoffet var et lokalt initiativ fra ressursgruppen frivilligheten i Asker har satt ned for å gjennomføre Pandefri i Asker. Den frivillige innsatsen som har blitt lagt ned i Asker hittil, et samarbeid på tvers av frivillig sektor, er akkurat det de regionale initiativtakerne håper skal vokse frem i andre kommuner i Viken i forbindelse med Pandefri og gjenåpningen av samfunnet. Ordfører i Asker, Lene Conradi, var stolt av innsatsen som har blitt lagt ned i egen kommune.

- Pandefri er et fantastisk tverrfaglig initiativ som understreker hvor sterke vi står sammen, hvilken kraft som oppstår når mange nærmer seg og drar i samme retning. Jeg har flere ganger påstått at det er frivilligheten som vil redde verden. Det er ganske store ord. Hva og hvordan hadde verden, Norge og Asker sett ut uten frivilligheten? De møteplassene, det fellesskapet - det er det som bidrar til et varmt samfunn, fortalte ordfører Conradi til de cirka 100 fremmøtte tilskuerne.

Mange idrettsråd og andre lokale kulturråd er i gang med planleggingen av lokal gjennomføring av Pandefri. Der ute finnes det mange gode historier om hvordan vi sammen skal feire frivilligheten, få tilbake frafallet fra frivilligheten og også forhåpentligvis rekruttere noen flere. Besøk pandefri.no og legg inn arrangementer i ditt lokalmiljø! 

Viken idrettskrets ønsker å takke alle involverte for en flott kickoff – og vi gleder oss til å se alle aktivitetene som skal gjennomføres etter sommeren! Idrettskretsen oppfordrer lokalavisene rundt omkring i Viken til å ta kontakt med sine lokalråd for å høre om planene.

God sommer!