Foto: Ilja C. Hendel/Kulturdepartementet
Foto: Ilja C. Hendel/Kulturdepartementet

Kick off for Pandefri med kulturministeren til stede

Pandefri handler om å ta tilbake aktiviteter pandemien frarøvet oss. I Viken står frivilligheten samlet om gjenåpningsaksjonen Pandefri, for å feire at vi igjen kan gi hverandre en klem, eller en takling. Til stede for å markere dette er kulturminister Abid Raja.

I løpet av pandemien har vi fått noen nyord: «koronakroppen», «koronakilo» og «karantenetjukk». Dette viser med tydelighet hva mange har opplevd når muligheten til å være fysisk aktiv sammen med andre forsvant.  

– Vi snakker ofte om verdien av frivilligheten som at det er å være frivillig som er målet, men kanskje vi ikke sier nok om verdien av det idrettens frivillighet skaper – gleden av å være fysisk aktiv. Pandemien har uansett vist at frivillighet og folkehelse er to svært viktige bidrag den organiserte idretten gir samfunnet, og hvor sårbart systemet er når noe uventet skjer. Som en pandemi, sier Roar Bogerud styreleder i Viken idrettskrets. 

Fagfolk og forskere er redde for at pandemien har skapt uvaner som setter seg hvis befolkningen ikke bevisst deltar i en gjenåpning av aktivitet. I pandemien har hjemmekontor blitt en ny normal, og undersøkelser viser at vi har sittet alt for mye det siste drøye året. I et intervju med NRK uttaler Linda Granerud, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet: 

– Forskningen viser at personer som sitter mye, og samtidig er lite fysisk aktive, har forhøyet risiko for dårlig helse og tidlig død 

Europeisk initiativ for å bevege nordmenn 
I forbindelse med et europeisk prosjekt som skal bidra til å gjenstarte den fysiske aktiviteten i hele Europa, setter nå Viken idrettskrets søkelys på problemstillingen med inaktivitet og stillesitting. Pandefri handler om å feire at pandemien er over, å ta tilbake aktiviteten og om å rekruttere noen flere inn i idrettslaget. Men all annen fysisk aktivitet er også viktig. Norge må rett og slett komme i gang og bli fysisk aktiv igjen. Som alltid er det lurt å sette mål og registrere aktiviteten sin.  

ISCA (International Sport and Culture Association), som står bak et europeisk initiativ med flere hundre lokale arrangementer med mål om å få dette til å skje, ønsker Norge og Viken idrettskrets velkommen. ISCAs president, dansken Morgens Kirkeby forteller om viktigheten at vi alle kommer gang med fysisk aktivitet og bevegelse igjen: 

– Pandemien har vært en lang tid med mange sosiale og fysiske restriksjoner som har påvirket mange både fysisk, sosialt og mentalt. Pandemien har også vist at fysisk aktivitet er meget viktig for fysisk og psykisk helse. Derfor er det viktig at vi gjør det enkelt og morsomt å komme i gang igjen.  

Vær aktiv for deg selv - eller for en som ikke kan! 
European Mile handler om å finne sin «mile», eller sin egen måte å være fysisk aktiv på. Samtidig kan en i forbindelse med prosjektet “donere aktiviteten” til veldedighet. Det gjør aktiviteten dobbelt så viktig, fordi det finnes noen som ikke kan gjenoppta aktivitet. Barn med kreft må fortsette å være i karantene.  

For fjerde året på rad arrangerer Barnekreftforeningen sin aktive innsamlingsaksjon, “Løp for meg”. Løpet er lagt til september for å markere Den Internasjonale Barnekreftmåneden.  

– I Viken idrettskrets oppfordrer vi at en ikke bare er aktiv for sin egen del, men også for en som ikke har mulighet. Vi sender derfor i forbindelse med Pandefri en gave til Barnekreftforeningen og deres aksjon «Løp for meg», sier Roar Bogerud. 

Barnekreft er den vanligste dødsårsaken blant barn mellom 1-14 år i Norge, og de som blir friske får ofte seneffekter etter endt behandling. Forskning bidrar til ny kunnskap og bedre behandling som kan redde liv, og gi de som rammes den fremtiden de fortjener. 

– Vi i Barnekreftforeningen setter utrolig stor pris på gaven fra dere i Viken Idrettskrets, og bidraget deres gir håp og inspirasjon til lysere tider for oss alle. Ikke minst kan våre frivillige igjen skape gylne øyeblikk for barn og ungdom med kreft, og deres familier, sier daglig leder i Barnekreftforeningen Trine Nicolaysen. 

Sommeren kan nå brukes til å gjenoppta fysisk aktivitet med familien selv om det fortsatt kan være begrensninger for organisert aktivitet. I forbindelse med nytt skoleår kan en sette seg mål om å være mer ute og å være i aktivitet. Hele september måned kan en løpe for barn som ikke har mulighet.  

– Vårt mål er at «Løp for meg» skal engasjere «barn» i alle aldre, til å være fysisk aktive gjennom hele september – når vi løper sammen, og hver for oss, til inntekt og støtte for barnekreftsaken. Med dere i Viken Idrettskrets på laget kommer vi nærmere målet om å bekjempe barnekreft, forteller Trine Nicolaysen.  Gode verktøy for en aktiv og korona-fri høst 
Viken idrettskrets har samlet informasjon om «European Mile» og «Løp for meg» på nettsiden til Pandefri. Der kan en også finne andre gode verktøy. Du finner blant annet lenken til ungfritid.no fra Frivillighet Norge. Det er en digital oppslagstavle hvor frivillige organisasjoner kan legge ut varige fritidsaktiviteter for barn og unge. Den gjør det enklere for frivillige organisasjoner å finne deltakere, og enklere for barn, ungdom, foresatte og andre å finne fritidsaktiviteter. 

Meld deg på Løp for meg her.