Norske flagg hører med når man markerer gjenåpningen av idretten etter pandemien
Norske flagg hører med når man markerer gjenåpningen av idretten etter pandemien

Idrettspresidenten tok klemmen tilbake til idretten i Gol

På selve dagen Norge skal gjenåpnes, var idrettspresident Berit Kjøll sammen med breddeidretten for å ønske alle velkommen #tilbaketilidretten på Gol. Arrangementet var starten på over hundre gjenåpnings-arrangementer i hele Viken. Frivilligheten i Viken feirer at man er tilbake til en hverdag uten restriksjoner gjennom et prosjekt som heter Pandefri.           

Få timer etter at regjeringen erklærte Norge gjenåpnet etter pandemien, besøkte Idrettspresident Berit Kjøll frivilligheten i Gol. Rammen rundt åpningen var den tradisjonelle Fårefestivalen, og litt over tusen fremmøtte på festivalen fikk blant annet se noen utvalgte få smake på blodsmak. Ikke blodsmak fra får, men når Gol idrettslag inviterte til bakkeløp. Der deltok omtrent 40 deltakere. Her var spennet stort da det deltok alt fra de sprekeste tjueåringene til treåringen med pappaen sin.

Kjøll strålte sammen med værgudene, da hun satte de omtrent 40 bakkeløp-deltakerne i vei. Hun var også svært så imponert over den jobben som ligger bak resten av arrangementet.

Jeg vil rette en spesiell takk til både Gol idrettsråd og Viken idrettskrets som har lagt ned en formidabel innsats og sørget for at vi kan ta del i og oppleve dette flotte gjenåpningsarrangementet her på Gol. Viken idrettskrets skal også ha solid honnør for hvordan de har klart å mobilisere hele frivillighetssektoren i resten av Viken. I dag og de påfølgende ukene vil det myldre av idrettsaktivitet og øvrige frivillighetsarrangementer i hele regionen. Det gjør meg oppriktig stolt og glad, sier Berit. 


Her sørger Berit Kjøll for at de 40 deltakerne som har omtrent 350 høydemetere foran seg kommer i gang!

Bygda samlet igjen - idrettsrådet i sentral rolle

Hele Gol kommune var samlet rundt Pandefri, som er navnet på Viken-frivillighetens gjenåpningsfest. 

Ordfører Heidi Granli (Ap) forteller om hvordan pandemien at vært en påkjenning for bygda.

– Det er tøft å ha en så lang periode hvor man er så mye alene. Vi har vært heldige i Gol og har ikke hatt de største utbruddene, men det er i kommunens interesse at vi nå får folk til å møtes igjen. Og det er jo det jo skikkelig deilig, avslutter Granli engasjert.

Sammen med flere av nabokommunenes ordførere stilte hun opp i Frisklivsløpet. Ett av flere av aktivitetene som idrettsrådet og resten av frivilligheten satt istand for dagen.


Ordfører Heidi Granli sammen med flere av Hallingdalens ordførere klare til start i Frisklivsløpet. 

Atle Strandos, som for dagen representerer både Gol idrettsråd og Viken idrettskrets, forteller om lettelsen av og endelig være tilbake til normalitet.

Det har vært lange måneder. Nå føles det bra å hilse de frivillige velkommen tilbake, forteller Strandos.

Idrettsrådet har samlet all idrett, men også resten av de frivillige i Gol, for å vise frem alle de som er stolte av bygda. I løpet av dagen er det frisiklivsløp, motbakkeløp, turn, karate, korps, 4H og de kristne organisasjonene som har deltatt med aktiviteter i løpet av dagen. 

Rundt Strandos i teltet som skal rekruttere nye frivillige og velkomne de frivillige som tatt en korona-pause, er det fullt med folk.

Tenk at vi skulle treffende bra med vårt Pandefri-arrangement, at det ble på dagen til regjeringens gjenåpning! Det er skikkelig moro, sier Strandos.


Dagen må feires på ekte «tilbake-til-normaliteten»-vis, og Kjøll og Strandos tar like så godt en klem.

Søknader for over 6 millioner - halvannen million i støtte fra Viken fylkeskommune

Da søknadsfristen til Vikenfrivillighetens kampanje Pandefri gikk ut 12. september hadde 265 søkt om å få bli med på festen. Det er en del av Idrettsforbundets #tilbaketilidretten-kampanje, men også noe mer. Pandefri fikk søknader fra musikken, friluftslivet, barne- og ungdomsorganisasjoner og idretten. De søkte om 6,6 millioner til sammen.

Fylkesråden for kultur og mangfold, Tonje Kristensen (Ap) var imponert av bredden og antallet søknader.

Det at det er kommet inn så mange søknader til ordningen, viser behovet, og vi setter stor pris på innsatsen som Viken idrettskrets har lagt ned for å samle frivilligheten og bidra til gjenåpningen av samfunnet, sier Kristensen. 

Viken fylkeskommune har totalt bevilget halvannen million til Pandefri, og Berit Kjøll er sikker på at midlene vil komme til god nytte.

– Jeg vil også benytte anledningen til å takke fylkeskommunen som har stilt betydelig midler til disposisjon for frivilligheten under paraply-betegnelsen "Pandefri" og hvor idrettens egen kampanje "Tilbake til idretten" inngår som er en integrert del av dette konseptet. Med over 100 registrerte arrangementer, og hele 265 tilskuddssøknader på tvers av hele frivillighetssektoren, vitner dette om et voldsomt engasjement for å komme ordentlig i gang igjen etter pandemien. Det er utrolig gledelig, sier Kjøll.

Styreleder i Viken idrettskrets, Roar Bogerud forteller at idretten i tillegg har satt av 700 000 kroner fra egne midler, som sammen med den halvannen millionen fra fylkeskommunen, har skapt en spesiell driv hos Viken-frivilligheten.

Vi har i felleskap laget en nettside dedikert til tiltaket, vi har etablert samarbeid med Frivillighet Norge og lagt ned utallige timer med arbeid for å kunne organisere Norges største frivillighetsfest. Det gjør vi fordi vi bryr oss om alle de frivillige. Vi vet hvor mye kraft som finnes hos dem, og vi har egentlig kun kanalisert deres egen energi, forteller Bogerud. 

I Gol ser vi dette hos barna som igjen får trene turn eller karate som tidligere, hos de som nå spontant tar en klem på gata og hos de som setter i stand en skikkelig gjenåpningsfest for å restarte hele Gol igjen.

Hallingdal karateklubb er en av aktørene som er med på festen og hvor idrettspresent Berit Kjøll fikk en fantastisk mottakelse. Dette er tredje gangen i løpet av pandemien de har prøvd å samles for en treningssamling.