kommunevalg2015.jpg

7 spørsmål til de politiske partiene i Oslo

Idrettskretsen har sendt 7 spørsmål til de ledende politiske partiene i Oslo. Vi ønsker å høre partienes mening om tema som Osloidretten er spesielt opptatt av.

1. Økonomisk løft for anleggsinvesteringer

For å redusere etterslepet i anleggsdekningen, og legge til rette for befolkningsveksten, samt sikre flere anleggstyper er det nødvendig at investeringene i nye idrettsanlegg og rehabilitering av eksisterende anlegg økes. Oslo Idrettskrets mener at de årlige bevilgningene til idrettsanlegg i gjennomsnitt må være på 1 milliard kroner per år for årene 2016 til og med 2019. Særlig må anlegg som er egnet for barn og unge prioriteres.

  • Spørsmål 1: Støtter partiet en årlig avsetning til investeringer i idrettsanlegg på i gjennomsnitt 1 000 millioner kroner for årene 2016 til og med 2019?

2. Gratis adgang til anlegg

Det er svært viktig at idrettsanleggene stilles gratis til disposisjon for idretten. Dette er et prinsipp som med noen få unntak har vært gjeldende i Oslo. Prinsippet sammen med den offentlige støtten til barn og ungdom gjør at prisen for å være med i idrett holdes rimelig lav i Oslo.

  • Spørsmål 2: Vil partiet sikre at kommunale anlegg fortsatt skal være gratis for barn og unge?

3. Sikre idrettens plass i byutviklingen

Hverdagsaktivitet må kunne skje der folk bor. Oslo Idrettskrets mener at idrettsanlegg må behandles som en del av den nødvendige sosiale infrastrukturen i byen. Det finnes ingen lovmessige minstekrav til avsetting av arealer til idrettsanlegg, og kommunen har per i dag ingen egne føringer for arealdisponeringen til fordel for idretten. Vi mener at en Oslonorm for idrettsanlegg på komme på plass. Normen må angi krav til arealer for idrettsformål sett opp mot innbyggertall og befolkningssammensetning.

  • Spørsmål 3: Hvilke strategier har partiet for å sikre plass til idrettsanlegg i byen?
  • Spørsmål 4: Støtter partiet idrettens forslag om etablering av en Oslonorm for idrettsanlegg?

4. Sikring av eksisterende idrettsanlegg

Vi har nå flere aktuelle saker hvor det er foreslått eller vedtatt nedbygging av sentrale idrettsområder i byen til andre formål. På Valle Hovin har bystyret allerede vedtatt omregulering fra friområde/idrettsanlegg til boligformål uten krav om erstatningsarealer. På Voldsløkka foreligger det forslag om skole og boliger på idrettsområdet. Og på fotballbanen ved Domus Athletica planlegger Studentsamskipnaden å bygge studentboliger. I en situasjon med dokumentert underkapasitet på anlegg mener Oslo Idrettskrets at strategi nr. 1 må være å ivareta og utvikle allerede eksisterende anlegg.

  • Spørsmål 5: Vil partiet sikre at eksisterende idrettsanlegg slik som Voldsløkka og Domus Athletica ikke omreguleres og bygges ned til andre formål?

5. En time fysisk aktivitet hver dag i skolen

Alle er på skolen. Skolen er stedet hvor alle kan møte idretten. Oslo Idrettskrets mener at en time idrett (bevegelse/fysisk aktivitet) på timeplanen bør innføres i Osloskolen. Forskning og erfaring dokumenterer at økt fysisk aktivitet gjennom hele ungdomstiden gir bedre læring, bedre helse og bedre trivsel. Gjennomføring bør skje i nært samarbeid mellom idrett og skole. Et samarbeid vil gi bedre kompetanse, mer allsidighet og lavere kostnader for kommunen.

Oslo Idrettskrets foreslår at det settes av midler til oppstart av pilotprosjekt i utvalgte bydeler der lokale idrettslag bidrar med ressurser og kompetanse. Idrettskretsen bidrar gjerne i en koordinerende rolle. Et slikt samarbeid vil videre medvirke til bedre deling av anlegg, deling av ressurser, deling av kompetanse og deling av utstyr. I sum sikre gode tilbud til alle.

  • Spørsmål 6: Vil partiet innføre en time idrett/fysisk aktivitet hver dag i Osloskolen?
  • Spørsmål 7: Støtter partiet oppstart av et prøveprosjekt med idrett i skolen slik Oslo Idrettskrets foreslår?

Til slutt: Hvis partiet ønsker å utdype egen idrettspolitikk, spesielle satsinger eller lignende vil vi gjerne høre om det også.

-----------------------------------------------------------