Midlene har blant annet gått til prosjekter som Grønt lys for idretten, Aktive Lokalsamfunn, FUTT og The Missing Link.

Les mer

Prosjektet har utløst økonomisk støtte til 100 lys-prosjekter hvor idrettslag og kommuner i snitt sparer 25.000 kroner årlig. Grønt lys for idretten er et prosjekt Viken idrettskrets har sammen med Vestfold og Telemark- og Innlandet idrettskrets. Prosjektet er tildelt 30 millioner fra Sparebankstiftelsen DNB. Prosjektet har så langt gitt støtte til omtrent 100 lysprosjekter på utendørsanlegg.

Les mer om Grønt lys

Midlene blir brukt i prosjektperioden til pilotprosjekter og møteplattformer for å stimulere til fremtidens klubbhus og utearealer.

Flere idrettsråd og 75 idrettslag fikk direkte støtte til å fremme inkluderingstiltak i 2023. Viken idrettskrets bryr seg om mangfoldet og ønsker at alle skal få delta på idrettsaktiviteter.  Inkludering i idrettslag skal bidra til å redusere kulturelle og økonomiske barrierer blant barn og unges deltagelse i idrettslag.

Les mer inkludering i idrettslag

I Viken idrettskrets har totalt 19 idrettslag introdusert esport, noe som gjør det til den sporten med raskest vekst når det gjelder utvikling av nye tilbud.

Vista Analyse har laget en rapport på hva kroner investert i idrettsanlegg gir samfunnet tilbake i gevinst. Det er gjennomført en samfunnsøkonomisk analyse som handler om nytten av idrettsanlegg og betydning for fysisk aktivitet. Viken idrettskrets bruker denne rapporten aktivt i kommunikasjonen med kommune- og fylkespolitikere for å få frem verdien av idrettsanlegg.

Les mer om Vista analysen og andre rapporter

Dette bedrer rammevilkårene til idrettslag som skal bygge anlegg i form av lavere kostnader.

Les mer

Idrettskretsen har i samarbeid med Norges Handicapforbund region Øst satt søkelys på hvor lite som skal til for å gjøre idrettsanlegg mer universelt utformet. Idrettskretsen har sammen med samarbeidende organisasjoner laget en liste over ting det er lurt å huske på for å sørge for god tilrettelegging på anleggene sine. I tillegg har vi utarbeidet to filmer fra idrettsanlegg hvor mennesker med hjelpemidler viser noen av utfordringene som er ganske enkelt å gjøre noe med.

Les mer om universell utforming

Derfor er det viktig med et godt samarbeid mellom kommune og idrettsråd. Viken idrettskrets har jobbet for at idrettsråd kan ta 5 % av lokale aktivitetsmidler til administrasjon. Dette krever dog et årsmøtevedtak. Rammevilkårene til idrettsrådet er avgjørende for idrettsrådets arbeid. De siste to årene har idrettskretsen bistått en rekke idrettsråd for å få vedtatt blant annet kommunal garanti og forskuttering av spillemidler i sin respektive kommune. Flere idrettsråd har også tatt et utvidet sammfunnsansvar og blitt et idretts- og aktivitetsråd.

Les mer om idrettsråd

Kurs gir ungdommene økt kunnskap om det å være frivillig i idretten, og ikke minst motivasjonen til å ta ansvar i eget idrettslag. Ungdommen er fremtiden til Idretts-Norge. I hvert av de tre fylkene i Viken-regionen arrangerer Viken idrettskrets lederkurs for ungdom. Kursene er som regel fulltegnet, og ungdommene er fornøyde.

Les mer om lederkurs for ungdom

Utvalget er tilfeldig, og undersøkelsen er omfattende. Dette gjøres for å bistå idrettslag til å drive i tråd med NIFs lov. De siste årene har idrettskretsen årlig i snitt tatt ut 40 idrettslag til en årlig undersøkelse. Her spør vi blant annet om de siste årsmøteprotokoller, regnskap og medlemslister. Vi sjekker også om idrettslaget har tegnet underslagsforsikring, og om det er to som disponerer bankkonti.

Les mer om dette i NIFs lov

Samlingene er geografisk spredt og svært godt besøkt. Idrettslag og idrettsråd deltar som regel selv i programmet. Idretten profesjonaliseres, og det blir bare fler og fler daglige ledere i ulike organisasjonsledd i idretten. Veldig ofte er dette små arbeidsplasser med kun én ansatt. Klubbutviklingsteamet i Viken idrettskrets tilrettelegger for tre årlige samlinger med daglige ledere hvor man legger til rette for å opprette nettverk på tvers av idrettslag.

Les mer i reportasjen fra en daglig leder-samling høsten 2023

550 av disse er utøvere. De resterende kommer fra idrettslag og idrettsråd, NAV Hjelpemiddelsentralen og fylkeskommune ved idrettsfag. Dagene skaper idrettsglede og samarbeid! Målet med idrettskretsens paraidrettsdager er at deltakere fra tilpassede avdelinger ved skoler får prøve diverse paraidrettstilbud som allerede eksisterer i deres nærområde. Med stort søkelys på at rekruttering er hensikten, er det flere barn og unge som etter deltakelse her, melder seg opp til faste ukentlige aktivitetstilbud hos idrettslag i nærheten.

Les mer om paraidrett i Buskerud, Akershus og Østfold

Idrettskretsen bistår med veiledning i alt fra varslingssaker til hvordan gjennomføre årsmøter. Idrettskretsen er i daglig kontakt med idrettslag, særkretser og idrettsråd i forbindelse med ulike problemstillinger, lov- og organisasjonsspørsmål som oppstår. I 2023 hadde vi så mange som omtrent 1400 saker. Det er et bredt spekter av saker som behandles.

Les mer om idrettsjuss

Idrettskretsen bistår med veiledning i alt fra varslingssaker til hvordan gjennomføre årsmøter. Idrettskretsen er i daglig kontakt med idrettslag, særkretser og idrettsråd i forbindelse med ulike problemstillinger, lov- og organisasjonsspørsmål som oppstår. I 2023 hadde omtrent 1 400 saker. Det er et bredt spekter av saker som behandles.

Les mer

Idrettskretsen gjennomfører alt fra styrekurs til webinarer i foreldrevett og tilrettelagt paraidrett. Vi arrangerer en rekke kurs i løpet av året, og etter Corona-pandemien har flere av kursene blitt digitale. Dette har ført til en økning i antall deltakere! Det arrangeres kurs i mange forskjellige emner, og felles for de alle er at kursene skal bidra til at idrettslagene er bedre rustet i de ulike situasjonene de står overfor.

Les mer om kurstilbudet