Utøverne på samling i Skien denne uka, bak f.v: Ina Halle Haugen (friidrett), Eilen Brenne (friidrett), Thea Løkebø (parasvømming), Casper Rønning (sykkel), Vebjørn Hovdejord (friidrett/langrenn), Alexander Åmås (bryting), Vegard Sørlie Krogsæther (paraskyting). Foran f.v: Maren Halle Haugen (friidrett/langrenn), Ina Nakken (skøyter/sykkel).Foto: Frank Tindvik
Utøverne på samling i Skien denne uka, bak f.v: Ina Halle Haugen (friidrett), Eilen Brenne (friidrett), Thea Løkebø (parasvømming), Casper Rønning (sykkel), Vebjørn Hovdejord (friidrett/langrenn), Alexander Åmås (bryting), Vegard Sørlie Krogsæther (paraskyting). Foran f.v: Maren Halle Haugen (friidrett/langrenn), Ina Nakken (skøyter/sykkel).Foto: Frank Tindvik

Samling for utøverne - Et veldig lærerikt tilbud

9. og 10. januar var utøverne i talentprogrammet Vestfold og Telemark toppidrett på samling i Skien. På programmet sto faglig og sosialt påfyll, erfaringsutveksling, og utprøving av en idrett hvor flere i starten så ut til å ha nok med å holde seg flytende.

Vestfold og Telemark toppidrett er et samarbeidsprosjekt mellom idrettskretsen og fylkeskommunen, og det eneste i sitt slag i Norge. Målet er å gi idrettsutøvere i alderen 15 til 19 år i fylket et løft på veien i sin karriere som en fremtidig toppidrettsutøver, som et supplement til deres klubb- og trenerrelasjoner. De 16 utøverne som er med i 2022-2023-stallen representerer hele 10 ulike idrettsgrener, og de er alle på høyt nasjonalt og internasjonalt nivå. 

Lærerik erfaringsdeling 

Utøverne som er med får et bredt idrettsfaglig, kulturelt og sosialt tilbud. Det arrangeres to årlige samlinger. Mandag og tirsdag var ni av utøverne samlet i Skien fritidspark, resten var forhindret grunnet konkurranser og utenlandssamlinger. Ina Nakken fra Tønsberg, er både syklist og skøyteløper – og er inne i sitt første år i toppidrettsprogrammet. Hun synes samlingen var veldig bra.

- Det er en veldig fin og åpen gjeng, det gjør samlingene veldig morsomme. Det er fint og lærerikt å høre de andre sine erfaringer fra treningshverdagen, og om deres planer fremover. Det er også veldig bra å få høre om andre sine oppturer og nedturer, selv om det er en annen idrett. Det er mange ting man kan relatere til, da slipper man å føle seg alene om de tunge tingene, sier hun.

Alle utøverne delte tanker og erfaringer fra sine hverdager i jakten på å bli en bedre idrettsutøver, som slett ikke alltid er enkel. Her intervjues Vegard Sørlie Krogsæther av sportslig koordinator, Eirik Hanssen. (foto: Frank Tindvik)  

Samlingen startet med en «intervjurunde» av hver utøver, ledet av sportslig koordinator i Vestfold og Telemark toppidrett, Erik Hanssen – som til daglig jobber med talentutvikling i Olympiatoppen. 

Paraskytter Vegard Sørlie Krogsæther, som konkurrerer for Nøtterø Skytterlag, synes også erfaringsdelingen er spesielt verdifullt. 

- Det å få snakke og dele kunnskap med andre utøvere på min alder, som satser like mye som meg, er det jeg får aller mest ut av fra Vestfold og Telemark toppidrett, forteller han. 

Ble utfordret i fire stilarter 

På samlingene blir det alltid lagt inn tid for egentrening for utøverne som ønsker dette, men ofte står også utprøving av en ny idrett eller en kulturaktivitet på programmet. Denne gangen var det en av utøverne selv, parasvømmer Thea Løkebø fra Sandefjord, som tok med resten av gjengen ut på ikke alt for dypt vann – rettere sagt i svømmebassenget. Hun introduserte de andre for svømmingens fire mest vanlige stilarter, og flere fikk erfare at å bevege seg raskt i vann – er både vanskelig og tungt. 

- Det var veldig gøy å være i svømmehallen, og forsøke å lære seg bedre svømmeteknikk, sier Ina. 

Mens noen så ut til å ha svømt sine lengder før, hadde andre stor nytte av Theas tips. 

Parasvømmer Thea Løkebø ga de andre utøverne innføring i stilartene crawl, bryst, rygg og butterfly - og fotografen observerte stor fremgang på de fleste i løpet av bassengøkta. (foto: Frank Tindvik)

Det er årlig opptak av utøvere i Vestfold og Telemark toppidrett, og de som ønsker plass må selv søke. Søknadsperioden er om våren med søknadsfrist 1. mai.  

- Jeg vil så absolutt anbefale andre utøvere til å søke. Dette programmet hjelper deg til å få en bredere forståelse på din idrett, med å ta i bruk elementer fra andres idrett, mener Vegard. Ina er enig:

- Jeg vil absolutt anbefale andre idrettsutøvere å søke seg til dette programmet. Det er veldig lærerikt, bra samhold og gøy å bli kjent med andre. Jeg som har første året mitt her, har blitt positivt overrasket over hvor bra det er! Alle er inkluderende og flinke til å dele av sine erfaringer.