Deltakerne møttes flere ganger i motorikkhallen til trening og dans. Øverst til venstre, sportslig koordinatorer Eirik Hanssen og Barbro Kvåle Trømborg. Foto: Fredrik Ødegaard
Deltakerne møttes flere ganger i motorikkhallen til trening og dans. Øverst til venstre, sportslig koordinatorer Eirik Hanssen og Barbro Kvåle Trømborg. Foto: Fredrik Ødegaard

Innholdsrike dager på Olympiatoppen

Denne uka satte idrettstalenter fra Vestfold og Telemark sitt preg på Olympiatoppen i Oslo. Anledningen var årets første samling for deltakerne i talentutviklingsprogrammet Vestfold og Telemark toppidrett (VTT).

Deltakerne har allerede rukket å delta på tre samlinger siden oppstarten i august i fjor, men dette var første gangen de tok turen til toppidrettssenteret Olympiatoppen.

På programmet stod foredrag med blant andre fagfolk fra Olympiatoppen, som Arne Jørstad Riise, fagansvarlige for idrettspsykologi, og Paul Solberg, fagansvarlig for styrke. Deltakeren fulgte med som tente lys og det var tydelig at det de fikk høre var relevant.

De fleste VTT-deltakerne går for tiden på videregående skole, men må snart bestemme seg for hva de skal gjøre med toppidrettssatsingen etter de har fullført. Dessverre er det lite penger å tjene i de fleste individuelle idretter som ung utøver, til tross for stort talent. Derfor var Henrik Flåtnes invitert til VTT-samlingen. Akkurat nå befinner Flåtnes seg noen år lengre fremme i løypa enn VTT-deltakerne og satser alt på friidrettskarrieren, samtidig som han studerer. Rådene fra Flåtnes om hvordan kombinere toppidrett med studier, men også jobb, var derfor gull verdt.

Han anbefalte å være bevisst på hva som er riktig for den enkelte og ikke blindt følge råd fra andre. -Jeg har valgt å kombinere utdanning og toppidrett, noe som fungerer fint for meg, fortalte Flåtnes. Men, fortsatte han, utdanning er ikke noe for alle. For andre vil en deltidsjobb være bedre.

Spørsmålene satt løst og deltakerne fikk også mange tips og triks om hvordan kapre sponsorer og hvordan bygge egen profil sosiale medier. Flåtnes fortalte også deltakeren om sine erfaringer med mesterskapsforberedelser. Også her satt spørsmålene fra deltakerne løst.   

 

IMG_4942.jpg

Henrik Flåtnes var selv VTT-deltaker for noen år siden. Nå var han tilbake for å fortelle om livet som toppidrettsutøver. Foto: Fredrik Ødegaard

 

Syklist Sivert Ekroll deltar i VTT for andre året og var veldig fornøyd med møtet med Henrik Flåtnes og programmet ellers. -Det er fint å lytte til andre utøvere som Henrik (Flåtnes) og jeg har fått mange nye perspektiver på livet som ung idrettsutøver.

I tillegg til foredrag ble det tid til erfaringsutveksling mellom deltakerne. Dette står sentralt på de fleste samlingene. Alle utøvere driver med individuelle idretter og tilhører i mange tilfeller små treningsmiljøer. Da er erfaringsutveksling og nettverksbygging blant andre unge talenter nyttig og lærerikt.

Det ble selvsagt også tid til egentrening og fellesøkter, som inkluderte sprinttrening og dans. Flere benyttet også anledningen til å ta en treningsøkt ved Olympiatoppens eget treningssenter, hvor de kunne trene sammen med idrettsheltene sine.

 

IMG_4925.jpg

Friidrettsutøverne Nora Eikeng og Tora Bøgeberg Lilleaas gir de andre deltakerne et innblikk i treningshverdagen sin. Foto: Fredrik Ødegaard

 

418736866_393778229676439_8469675214377051735_n.jpg

Ballettdanser Maiko Nishino utfordret komfortsonene til deltakerne i sin danseøkt. Foto: Bård Andresen

 

IMG_4990.jpg

Det ble også tid til å konkurrere. Foto: Fredrik Ødegaard

 

IMG_4959.jpg

Henrik Flåtnes tok deltakerne gjennom en typisk oppvarming for sprintutøvere. Foto: Fredrik Ødegaard