Styreleder i Vestfold og Telemark idrettskrets, Hans Martin Bærefjell.
Styreleder i Vestfold og Telemark idrettskrets, Hans Martin Bærefjell.

Julehilsen fra styrelederen

Kjære idrettsvenner! Det nærmer seg jul med stormskritt og et nytt år er snart forbi. Tiden er derfor inne for å takke alle som har gjort en innsats for idretten i Vestfold og Telemark.

Året 2023 etterfulgte Frivillighetsåret 2022 hvor vi trodde vi skulle ta idretten tilbake til normalen etter to tøffe år med pandemi. Vi ser at vi er på rett vei, men det gjenstår litt før vi er tilbake på nivåene vi hadde før pandemien.

Året som har gått har heller ikke vært uten utfordringer for mange av våre frivillige og tillitsvalgte. Idrettslagene i Norge er tuftet på frivillighet, hvor mange bruker store deler av sin fritid til å legge til rette for at barn og unge skal kunne drive med aktivitet. Tusen takk alle sammen! De siste årene har vært tøffe for de tusenvis av frivillige som holder hjulene i gang i bredde- og toppidretten rundt i hele landet, spesielt knyttet til økonomi med økte kostnader. Det er imponerende å se hvordan idretten med de frivillige takler de tøffe utfordringene som har vært de siste årene.

Politisk kontakt

Året som har gått har vært et valgår. I september valgte vi våre nye kommune- og fylkespolitikere som skal styre kommuner og fylker de neste 4 årene. Idrettsrådene har vært flinke til å engasjere lokale kommunepolitikere i valgkampen for å få frem idrettens betydning og behov.

På fylkesnivå er det gjort en jobb med å planlegge og legge til rette for to nye fylker fra 1. januar 2024. Idrettskretsen har deltatt på innspillsmøter i den forbindelse og fått presentert idrettskretsen for hovedutvalgene i de to nye fylkene. Vi gir tydelige signaler om at det er viktig at begge de nye fylkene fortsetter det gode samarbeidet mellom idrettskrets og fylkeskommune.

Ungdom

Vi har fokus på ungdom, og viktigheten av å engasjere ungdom i det administrative nivået i idretten. Omtrent halvparten av medlemmene i idretten er under 26 år. Det gir oss en stor mulighet til å benytte oss av og inkludere de unge ressursene vi har i idretten.

Dette gjør vi blant annet gjennom Aktiv365 der vi gir barn og ungdom muligheten til å planlegge og gjennomføre aktivitet for sine medelever og knytte aktivitetslederne til ulike verv-/trenerroller i lokale idrettslag.

I år er det 56 skoler som deltar i Aktiv 365, der nesten alle kommunene i Telemark er representert, og vi ser en økning i antall Vestfold-skoler som er med. Aktiv365 utdanner hvert år ca. 550 unge aktivitetsledere som bidrar til mer fysisk aktivitet ute på skolene, men som også kan være en ressurs ute i idrettslagene. Derav morgendagens ildsjeler!

«Lederkurs for ungdom» ble holdt i høst, med fulltegnet påmeldingsliste og flere interesserte på venteliste, noe vi er veldig godt fornøyd med.

Nytt av året er satsningen på et ungdomsnettverk i vår krets. Formålet er å lage en arena for de ungdommene (15-26 år) som har tatt på seg ulike tillitsverv i idretten der vi ønsker å skape en arena for å etablere nettverk, dele erfaringer og se muligheter. Første ungdomsnettverkssamling ble gjennomført i Kragerø nå i høst.

De uvurderlige

Idretten er en arena som er «mye større» enn oss selv. Vår størrelse, trygghet og struktur gir oss en mulighet og også en plikt, til å bidra ekstra. Dette gjennom å skape aktivitet, samhold og utvikling. I tillegg bidrar idretten til å bygge lokalsamfunn. Idretten er et naturlig samlingspunkt. Idrettslagene tilbyr gode og verdifulle fellesskap og sunne oppvekstsvilkår. Idrett bidrar til god helse, tilhørighet, stolthet og fellesskap. Her vet vi at våre idrettslag gjør en fabelaktig innsats.

De frivillige – de som utgjør ryggraden i norsk idrett – er de ekte heltene. Jeg hører ofte; «Mange av mine beste venner har jeg fått gjennom idretten». Jeg tror det er mange som kan nikke anerkjennende til det. Slik er det for meg også. Det er så mange gode minner og erfaringer vi har sammen i idretten. Gjennom idrettsfelleskapet har jeg møtt mange fantastiske mennesker som på sin fritid legger ned en stor innsats for å bidra til å skape gode og trygge lokalsamfunn hvor barn og unge kan utfolde seg med det som gir dem mestring, utvikling og idrettsglede. Idrettens sosiale felleskap bidrar sterkt til å skape «innenforskap». La oss sammen bidra til å gi mange flere følelsen av innenforskap, og kaste utenforskap på båten.

Min utfordring til dere uvurderlige hverdagshelter i idretten er derfor – ta kontakt med tidligere frivillige og rekrutter dem tilbake til idretten, eller utfordre nye personer i din klubb til å bli en del av idrettens felleskap!

Jeg vil også benytte anledningen til å takke styret og administrasjonen i Vestfold og Telemark idrettskrets for godt samarbeid og innsatsen som er lagt ned i året som er gått.

Til slutt vil jeg ønske dere alle en riktig god jul og et godt nytt år. Jeg gleder meg til å brette opp ermene for å ta fatt på veien videre for idretten i Vestfold og Telemark i 2024 - sammen med dere. Kos dere i jula og ta godt vare på de nærmeste!

 

Beste hilsener

Hans Martin Bærefjell

Styreleder Vestfold og Telemark Idrettskrets