VTIK

Ikke glem idretten!

Myndigheten har forståelig nok fullt fokus på å redde næringslivet og sikre folks arbeidsplasser. Idretten er ikke en lovpålagt oppgave og kommer således i annen rekke, men konsekvensene av at idretten blir borte burde bekymre alle.

Regjeringen har innstilt all idrettslig aktivitet til 26. mars. Trolig blir dette forlenget. Hva blir så konsekvensene for idrettslagene, kommunene og samfunnet? Norges idrettsforbund har estimert et tap på 500 millioner kroner bare for mars måned knyttet til større arrangement som er avlyst.

Det er 600 idrettslag med 140 000 medlemmer i Vestfold og Telemark. Klubbene går glipp av turneringsinntekter, inntekter fra kioskslag, lotterier, dugnadsinnsats mm.

De fleste idrettslagene har dårlig likviditet og vil få store vanskeligheter med løpende utgifter til strøm, lån på anlegg, lønnsutgifter mv. Det er en betydelig risiko for ar idrettslag rett og slett må melde oppbud og avvikle driften.

Vestfold og Telemark idrettskrets ber om at klubber og lag tar grep om situasjonen og har følgende råd per 17. mars 2020:

  • Dokumenter klubbens tap som følge av innstilt aktivitet. Dette tapet kan danne grunnlag for tildeling av kompensasjon selv om det akkurat nå er høyst usikkert.
  • Få en oversikt over klubbens likvide situasjon.
  • Få en oversikt over klubbens gjeld.
  • Hvis klubben er i en vanskelig likvid situasjon bør man ikke betale gammel gjeld før man kan betale all gjeld.
  • Foreta kun kontante innkjøp (ikke øk gjelden).
  • Ta kontakt med klubbens bankforbindelse og informer om klubbens økonomiske situasjon.
  • Gjennomfør mulige kostnadskutt.
  • Vurder raskt behovet for permitteringer av ansatte og sendt ut permitteringsvarsler ved behov.
  • Appeller til at medlemmene ikke krever tilbake innbetalt medlemsavgifter mv.

Idrettens betydning for lokalsamfunnene kan ikke overvurderes. Et aktivt idrettstilbud skaper trygge og gode oppvekstvilkår og bidrar til mestring, sosialisering og integrering for barn og unge. Idretten gjør samfunnet rett og slett bedre.

Vestfold og Telemark idrettskrets oppfordrer alle kommunene til å øke sine tilskudd til idrettslagene i 2020. Vi oppfordrer dessuten alle kommuner til å gå i dialog med idrettsrådene i sine kommuner med det aller første for å se på lokale tiltak.

Vestfold og Telemark idrettskrets kan også kontaktes direkte for hjelp og råd i en svært krevende situasjon for oss alle.