Foto og video: Vetle Eggen
Foto og video: Vetle Eggen

Ildsjelen Øistein Formo: - Jeg spiser middag mellom kl. 23-00, sover fire-fem timer og så er det i full drift igjen

Øistein Formo, Innlandets kretsvinner til prisen Årets ildsjel, røper hemmeligheten bak drivkraften og kommer med viktige refleksjoner om fremtidens frivillighetsarbeid: - Det er viktig at vi som frivillige er forbilder for de unge, som er fremtidens frivillige.

Forrige uke ble det kjent at Øistein Formo er Innlandets kretsvinner til prisen Årets ildsjel.

Og Formo er virkelig en ildsjel med stor I.

Frivillighetsarbeidet hans er så innarbeidet og naturlig del av hans liv at han for lenge siden har mistet kontrollen over antall timer som legges ned.

Men timeantallet er mange.

Ekstremt mange.

- Det har bare blitt sånn, en naturlig del av livet. Jeg har vel en merkelig livsstil, sier Formo ydmykt.

Innlandet idrettskrets tok mandag formiddag en prat med ildsjelen fra Tessand Idrettslag, som forteller at han er overrasket og overveldet over å bli hedret på denne måten.

- Jeg ble satt ut. Det var veldig spesielt. Jeg lever i min egen boble. Jeg er ikke så flink til å ta imot sånt. Men det var veldig hyggelig, sier Øistein Formo, som fikk overbragt gladbeskjeden fra sambygding Arne Brimi.

- Jeg kjenner Arne fra før. Han bor like i nærheten.

Formo forteller lattermildt:

- Det var visst vanskelig å få organisert, fordi det ikke er så lett å vite hvor jeg, siden jeg er litt overalt. De måtte via fruen for å finne ut av det.

Gratulasjonene har rent inn på Facebook de siste dagene, men Formo har ikke fått lest dem – av den enkle grunn at han ikke er på Facebook.

- Jeg er ikke på Facebook, men har hørt at det har kommet mange gratulasjoner. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre med det, men jeg vil gjerne benytte anledningen til å takke alle, sier ildsjelen.

Middag ved midnatt

Formo har kone og to barn, men lar ikke dedikasjonen til frivillighetsarbeidet gå utover det. Tvert imot følger han opp familien og barna tett.

- Hvordan får du tid til alt?

- Jeg spiser middag mellom kl 23-00 hver dag. Så sover jeg fire-fem timer, og så er det i full drift igjen dagen derpå. Jeg sover få timer, men jeg sover fryktelig godt når jeg sover. Det er en rar livsstil, men det er tilpasset slik at jeg er fleksibel og kan være med barna mine på alt, i tillegg til jobb og frivillighetsarbeid. På den måten får jeg gjort mest mulig.

- Hvor mye tid bruker du på all frivillighetsarbeidet?

- Det er fryktelig vanskelig å svare på, fordi det har blitt en livsstil. Hvis jeg må ta meg fri fra arbeidet for å gjøre en jobb med skianlegget eller idrettslaget, er det ingen som stiller spørsmål ved det. Det er så innarbeidet og har pågått i så mange år. Det har bare litt en naturlig del av hverdagen min. Jeg er vel den som har dårligst tid av alle, men som likevel er med på det meste som skjer.

- Det sies fra flere at du jobber dag og natt?

- Det går i ett, ja. Jeg driver med noe hele tiden. Men jeg prioriterer høyt å bli med ungene mine på det de skal gjøre. Jeg ofrer ikke bort det, men jeg bruker resten av døgnet godt.

Drivkraften

Formo har vært en pådriver i Tessand idrettslag siden 1993, herunder blant annet lederverv i Tessland Alpinklubb i 15 år, arrangør av NM, utvikler av skianlegg som Norges Skiforbund har kopiert, primus motor for innkjøp av skiutstyr som lånes ut gratis, leder i Vågå idrettsråd i ti år, trener for fotballaget til Vågå IL og ansvarlig for å kjøre opp 350 kilometer med skiløyper, samt sykkelløyper og turstier.

- Det som er så rart, er at jeg går ikke på ski. Likevel driver jeg med ski hver dag. Men jeg går aldri selv. Om noen ser meg gå på ski, er det som å vinne i Lotto. Jeg har ikke tid til det. Men jeg liker å tilrettelegge for andre, forteller han engasjert.

Formo er særdeles innovativ og driver flere egne firmaer (hus og hyttebygging, skigard, kaffebar, turskilt m.m.) ved siden av alt frivillighetsarbeidet.

- Hva er drivkraften din?

- Jeg er glad i å utforske og skape nye ting. Det motiverer meg. Jeg starter opp ting selv, i stedet for å hente fra andre. Når jeg har troa på noe, så kjører jeg på med det.

Skiforbundet kom for å lære av Formo

Siden 2015 har Formo utviklet et komplett rekrutteringsanlegg og skileikanlegg for alle skigrener. Dette anlegger bruker Norges Skiforbund som eksempel for bygging over hele Norge. 

- Jeg trodde alle bygde skianlegg på den måten vi gjorde, men tydeligvis ikke. Så da kom Skiforbundet opp for å lære av oss. Det var visst mer nytenkende enn jeg trodde det vi utviklet.

I 2021 fikk Formo Skiforbundets ildsjelpris. Formo er en ekte ildsjel som gir alt han har til idretten. Han jobber døgnet rundt for å legge til rette for at alle skal kunne bedrive aktivitet.

I høst har han bygd bruer i fjellet der skiløypene har blitt rasert av uværet Hans. Løypenettet falt fra hverandre, men Formo fikk bygget en bro slik at det er trygt å gå på ski når snøen kommer. Formo ser alltid løsninger og muligheter. Han forventer aldri noe tilbake. Hans store glede er å se at andre koser seg med idrett og aktivitet.

Visjon

Ildsjelen Formo kommer med et viktig budskap:

- Alle jobbene i frivilligheten er like viktig, selv om kanskje ikke alle føler det. Jeg sidestiller alle former for frivillighetsjobbing. Det er viktig å verdsette alle bidrag like mye. Vi må ta vare på alle de frivillige.

- Det er viktig at vi som frivillige er forbilder for de unge, som er fremtidens frivillige. Det er viktig å huske på, sier Øistein Formo.

Han legger til:

- Det er også veldig viktig for meg at alle skal få være med. Vi bruker all tid på å tilrettelegge for at barn kan drive idrett og aktivitet. Barneidretten var mer resultatorientert da jeg vokste opp med mer topping av lag. Nå er det bedre. Idretten skal være for alle. Det er viktig motto for meg.

 

Nominasjonsteksten:

Øistein Formo har vært aktiv i Tessand Idrettslag helt siden 1993. Han grunnla og var leder i Tessand Alpinklubb fra 1993 til 2008. I løpet av denne perioden arrangerte han mange NM og et titalls konkurranser. Han er fortsatt aktiv i alpinmiljøet. 

Siden 2015 har han utviklet et komplett rekrutteringsanlegg og skileikanlegg for alle skigrener. Dette anlegger bruker Norges Skiforbund som eksempel for bygging over hele Norge. Det har ført til så stor rekruttering og aktivitet at både parkering og klubbhus har blitt for lite. Det bygges nå derfor et nytt klubbhus for å ha rom for mer aktivitet. Det er kjøpt inn skiutstyr for 200 000 kroner som lånes ut gratis. Alt dette har Formo vært primus motor for. Det er yrende aktivitet på Mån hver kveld, og folk i alle aldre trener på treningsrommet og ute i skileikanlegget.

Formo var leder i Vågå idrettsråd fra 1998 til 2008, og han er fortsatt med i styret. På 1990-tallet drev han med fotball i Vågå IL, både som trener for flere lag og som spiller. Han er fortsatt trener den dag i dag. Formo har også vært med i Vågåfjell turløyper siden 2004, der han de siste 15 årene har vært leder. Her har han ansvaret for 350 km med skiløyper og flere hundre km med sykkelløyper og turstier.

I 2021 fikk Formo Skiforbundets ildsjelpris. Formo er en ekte ildsjel som gir alt han har til idretten. Han jobber døgnet rundt for å legge til rette for at alle skal kunne bedrive aktivitet. I høst har han bygd bruer i fjellet der skiløypene har blitt rasert av uværet Hans. Løypenettet falt fra hverandre, men Formo fikk bygget en bro slik at det er trygt å gå på ski når snøen kommer. Formo er en sjelden sort som alltid ser løsninger og muligheter. Han forventer aldri noe tilbake. Hans store glede er å se at andre koser seg med idrett og aktivitet.