Flest mulig, lengst mulig gjennom allsidighet og variasjon

Halvard Grendstad, Lage Sofienlund og Elin Horn peker alle på viktigheten av å allsidighet, unngå tidlig spesialisering og skape et idrettsmiljø som kombinerer glede, variasjon og langsiktig utvikling. Dette er ikke bare viktig for framtidige toppidrettsutøvere, men for å beholde flest mulig lengst mulig i idretten.

Idrett for barn og unge er mer enn bare trening og konkurranse. Det handler om å skape arenaer som legger til rette for mestring, tilhørighet og utvikling. Halvard Grendstad, med forskningsbakgrunn og utviklingsansvarlig i Vålerenga fotball, og Lage Sofienlund, med bred erfaring fra ulike deler av fleridrettslag, deler begge innsikt i hvordan vi best legger til rette for sunn utvikling.

Unngå tidlig spesialisering

Grendstad trekker frem puberteten som en kritisk og sårbar fase i utviklingen. I denne perioden skjer store endringer i kroppen, som påvirker balanse, koordinasjon og sårbarhet for skader. Likevel ser man at tidlig spesialisering i idrett praktiseres i stor skala, basert på en antakelse om at "mer og tidligere" er veien til toppen.

– Dette utfordres av både forskning og praksis, sier Grendstad. – De som lykkes som seniorutøvere, har ofte hatt en bredere og mer variert idrettsbakgrunn, og startet spesialiseringen senere.

Aktivitetene bør ha fokus på lek

Sofienlund fremmer en helhetlig og leken tilnærming til barneidretten. I hans miljø er all aktivitet og organisert aktivitet vektlegger lek, stafetter og lystbetonte øvelser. Det handler ikke bare om fysisk utvikling, men om å bevare barnas glede, nysgjerrighet og tilhørighet. 

– Vi jobber etter prinsippet "slipp galskapen løs", sier han med et smil. – Barna skal være i aktivitet, ikke stå i kø. Og vi må tåle kaoset, det er der utviklingen skjer.

Variasjon og robusthet avgjørende for langvarig idrettsglede

Felles for Grendstad og Sofienlund er forståelsen av at god trening for barn og unge handler om å skape robusthet i form av fysisk, mentalt og sosiale faktorer.

– Robusthet bygges gjennom allsidighet, sier Grendstad. – Det betyr ulike idretter, varierte økter og fleksible rammer. De bevegelseserfaringene vil bygge en generelt god kroppskontroll og ha overføringsverdi til all idrett.

Et oppgjør med prestasjonspress i barneidretten

– Er det verdt å få fram én verdenscuputøver hvis det koster hundre barn barndommen sin? spør Sofienlund.

Det er et tankekors. For mange unge faller fra i overgangen mellom barne- og ungdomsidrett, ofte fordi tilbudet blir for ensidig, konkurransepreget eller lite tilpasset individuell utvikling.

Samarbeid og fleridrett

Begge er tydelige på at samarbeid mellom idretter og trenere er avgjørende. I idrettslaget til Sofienlunds gjennomføres "årgangsmøter" for å koordinere idrettene på tvers, slik at barn kan delta i flere aktiviteter parallelt. Dette forebygger skader, gir variasjon og unngår tidlig spesialisering og frafall.

Grendstad støtter dette, og peker på forskning, av utøvere som har prestert i voksen alder, som viser at langsiktig utvikling og sen spesialisering gir bedre resultater – både i topp og bredde.

Praktiske råd til særidretter og klubber

Så hva kan trenere og ledere i norsk idrett ta med seg i hverdagen?

  • Bygg robusthet før prestasjon: Bygg robuste barn med aktiviteter som har fokus på ulike grunnleggende ferdigheter som er relevant for all idrettsaktivitet.
  • Skap rom for variasjon: Legg til rette for fleridrett, og samarbeid internt i eget idrettslag, eller med andre for å unngå konkurranse om barna.
  • Bevar leken: Bruk lek som treningsform. Spesielt viktig er det i yngre år, men ikke undervurder bruken opp i alder. Aktivitet på ulike underlag(is, skog, vann, hall osv) og aktiviteter som utvikler motorikk og skaper glede.
  • Tål kaoset: Ikke vær redd for det ustrukturerte. Det er der barn lærer mest, og har det mest moro.
  • Tilpass etter barnet: Vær bevisst på forskjeller i utvikling. Ikke alle modnes likt, verken fysisk eller mentalt.
  • Still de riktige spørsmålene: Hva er egentlig målet vårt, og hvordan kan vi beholde flest mulig lengst mulig?

Allsidighet og variasjon gjennom allidrett

Elin Horn fra Norges idrettsforbund understreket betydningen av å tilby allidrett som vektlegger allsidighet og variasjon for barn og unge. Allidrett gir barn muligheten til å utforske ulike idretter i flere miljøer, for eksempel i sal, i skogen, på løkka, på snø, på is eller i vann.

Horn påpekte også at ungdom ønsker sosiale og lagbaserte konkurranseformer, også i individuelle idretter, og oppfordret særidretter og lag til å samarbeide om allidrettstilbud. For idrettslag som ønsker å starte opp, finnes det både støtteordninger og lavterskel trenerutdanning tilgjengelig.

Alle interesserte ble oppfordret til å ta kontakt med sin idrettskrets, for nærmere informasjon om hvordan starte opp eller videreutvikle et allidrettstilbud i eget idrettslag.

Flest mulig lengst mulig

Fremtidens idrett skapes av oss som heier, tilrettelegger og gir barn rom til å være barn. Når vi velger lek fremfor press og fellesskap foran prestasjon, gir vi dem et best mulig grunnlag for noe som skal skape en glede av å drive fysisk aktivitet livet ut.