Forventninger til deltager og IL

Kursavgift
Det er lagt opp til at det er idrettslaget som dekker kursavgiften for ungdommene som deltar fra idrettslaget (se mer under fanen "Kostnader")

Forventninger til deltagerne
Det blir forventet at deltagerne er aktive i klubben, enten som utøvere, trenere eller i en annen rolle, og bruker det de lærer på kurs til å utvikle idrettslaget. Kurset er rus- og alkoholfritt.

Forventning til idrettslaget
Det blir forventet at idrettslaget følger opp deltagerne i praksis gjennom en eller flere kontaktpersoner, og gir de mulighet til å bidra i idrettslaget etter endt kurs. Det hører med til kurset at deltager skal utføre en praktisk oppgave i egen klubb, og det er idrettslaget som har ansvar for å finne en passende oppgave, gjerne sammen med deltageren selv. 

Kontaktpersonen må være tilknyttet idrettslaget ved å sitte i hovedstyret og/eller i en av undergruppenes styre. Det er viktig at styret tar opp og vedtar hvem som skal delta på "Lederkurs for ungdom" under et styremøte for kursstart. Husk at dersom klubben har mulighet, kan ungdommen finne trygghet og styrke i å være to - eller flere.

Hva er en ung leder - og hva kan en ung ressursperson bidra med i idrettslaget?  
Vi definerer en ung leder som er en ressursperson mellom 15 – 19 år. Denne kan være tilknyttet idrettslaget som utøver og/eller ung person som ønsker å bidra med andre oppgaver i idrettslaget. Det er derfor viktig at idrettslaget – med kontaktperson i spissen – åpner noen dører og inviterer den/de unge lederspirene til å bidra med det de har lært på kurset etter første kurshelg. Den/de unge lederene utarbeider blant annet en handlingsplan i løpet av første kurshelg, for en oppgave som skal gjennomføres i eget idrettslag. Handlingsplanen kan være et godt utgangspunkt for diskusjoner og møte mellom den/de unge lederene og kontaktpersonen (idrettslaget), i tillegg til spørsmålene nedenfor:  

  • Kan innspill fra den unge lederen bidra til at idrettslaget utvikler seg?  
  • Kan den unge lederen se ting fra et litt annet ståsted?  
  • Kan den unge lederen bli valgt inn i styret? 
  • Kan den unge lederen bidra med andre oppgaver?

Hva forventer vi av kontaktpersonen i idrettslaget? 
Kontaktpersonen sitter i hovedstyret og/eller i en av undergruppenes styre, og skal være støttespiller, veiviser, nettverkshjelper og pådriver for den unge lederen. Kontaktpersonen må også sørge for at deltager har fått tildelt en konkret oppgave i klubb før kurset, som skal utføres mellom samlingene.

Mange unge ledere har et brennende engasjement og ønsker å bidra i eget idrettslag, men noen synes det er vanskelig å komme i gang. De er usikre på hvem de skal kontakte, hvem de skal presentere planene sine for, og hvor de kan finne råd og tips. Målet er derfor at kontaktperson og idrettslag skal være med å støtte på disse områdene.  

Kontaktpersonen sin rolle: 

  • Støttespiller: Bidra til at den unge lederen blir bevisst sine egne ressurser, sitt talent og potensiale gjennom å oppmuntre og støtte den unge lederen i arbeidet med handlingsplanen. 
  • Veiviser: Innebærer å gi råd, og dele av sin erfaring fra arbeidet i idrettslaget, samt gå foran som et godt eksempel (mentor er også en rollemodell).
  • Nettverkshjelper og døråpner ved å gi tilgang til sitt eget nettverk (f.eks idrettslaget), men også gjennom å bevisstgjøre den unge lederen i forhold til bruk av internt og eksternt nettverk. 
  • Pådriver: Gjennom å gi tilbakemeldinger og å være en sparringspartner for deltageren. Det er viktig å presisere at det ikke er kontaktpersonen som skal gjennomføre handlingsplanen, men han eller hun er der som en ekstra støttespiller for den unge lederen (Ekeland J., 2014, «Mentoring. Lærende allianser i ledelse».)