Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

 

Lær deg gull-oppskriftene til våre matelskende topputøvere

Gullimunn_612.jpg
Foto: Per-Åge Eriksen

Frister det med de asiatiske vårrullene til Thea Therese Vingmark Næss, burgeren til Lavrans Solli, Therese Johaugs hjemmelagde pizza «Dalsbygda no. 1» eller kanskje Ole Einar Bjørndalens "Spagetti Olé"? Nå byr landets fremste toppidrettsutøvere på sine favorittoppskrifter i den unike boka «Gull i munn».

Aldri tidligere er det blitt laget en lignende bok i Norge. Nærmere 40 av landets fremste toppidrettsutøvere byr på seg selv, både gjennom oppskrifter, fotografering, og sitater om matglede, matkultur og gode stemninger rundt bordet. I tillegg bidrar Olympiatoppen med fagstoff, praktiske råd og matoppskrifter.


Det er Olympiatoppens Ina Garthe, fagansvarlig for ernæringsavdelingen i Olympiatoppen, som har vært redaktør for boka. Hun har skrevet den sammen med resten av ernæringsavdelingen. Under boklanseringen på Olympiatoppen i dag sa hun at det hadde vært et privilegium og en sann glede å få lage en kokebok sammen med rundt 40 av Norges mest folkekjære idrettshelter.
- For oss har dette vært en unik mulighet til å forteller hva utøverne liker å spise. De har gravd frem favorittoppskriftene sine, villig delt sine beste mattips og stilt opp til leken fotografering, sier Ina Garthe. 

Saken fortsetter under bildet.


Både tidligere toppidrettsutøvere, og nåværende utøvere, har bidratt til boka "Gull i munn". Foto: Geir Owe Fredheim

Vannmelon i tusen knas
Kickbokser Thea Therese Vingmark Næss (30) forteller til Idrettsforbundet.no at hun ble glad da hun ble spurt om å bidra til boken.
- Vi fikk fritt spillerom og fikk lov til å formidle budskapet på en humoristisk måte, forteller verdensmesteren i kickboksing.
Da hun skulle fotograferes fikk hun som oppdrag å sparke til en vannmelon – som går i tusen knas.
- Jeg var litt spent i forkant på hvordan det skulle gå, men det ble noen utrolig kule bilder, forteller Vingmark Næss som også fikk laget en film av da hun sparker til en vannmelon.

Bildene har også vært et viktig virkemiddel i boka hvor man blant annet kan se Marit Bjørgen kysse en laks, Edvald Boasson Hagen kaster seg utfor en bratt bakke på en trehjulssykkel og Ole Einar Bjørndalen tar imot et ekstremregn av tomater.
- Det har vært litt nervepirrende for meg å ta bilder til denne boka. Vanligvis havner de bildene jeg tar i en avis – denne gangen har jeg hatt masse å gjøre med våre beste idrettsprofiler, sier fotograf Per-Åge Eriksen.

Saken fortsetter under bildet.


Thea Therese Vingmark Næss er stolt bidragsyter til boka. Her er verdensmesteren foran det spenstige bildet til Per-Åge Eriksen. Foto: Geir Owe Fredheim

Gjesteforordet i boken er skrevet av Håndballjentenes kaptein Stine Bredal Oftedal. Hun skriver muntert om matglede, følelsen av utilstrekkelighet på kjøkkenet, og lett misunnelige blikk på lagvenninners matpakke.
- Jeg innrømmer gjerne at ikke alle mine måltider er like spenstige. Matpakkene mine for eksempel, de minner dessverre mest om den halvtørre nisten fra ungdomsskoletiden. Linkas matpakker derimot ser alltid, og da mener jeg alltid, betydelig freshere ut enn mine. De er et eventyr av avokadoer, reddiker, dill og dall. Jeg er imponert og litt misunnelig; noen har virkelig skjønt det, skriver Stine Bredal Oftedal.

Les mer om boken som er gitt ut av Idrettsforlaget Akilles