Bjørgen stunt.JPG

- Idrettslaget er limet i lokalsamfunnet

Ordene tilhører ordfører i Trondheim Rita Ottervik, som åpnet seminaret «Fra idé til virkelighet» i forbindelse med Toppidrettsveka 2015. Samarbeid og samspill ble stikkordet for de mange Trøndelag-organisasjonene som møttes for å utvikle samarbeidet og gjøre hverandre bedre. Tilstede var også stuntreporter Marit Bjørgen.

Seminaret var et samarbeidsprosjekt mellom Trondheim kommune, Sør-Trøndelag Idrettskrets, Rosenborg Ballklubb, Sparebank 1 og Toppidrettsveka 2015. Skidronning Marit Bjørgen åpnet det hele, da hun som stuntreporter intervjuet Niklas Dyrhaug og Didrik Tønseth. Bjørgen gikk rett på sak, og kvinnene i salen fikk bekreftelsen de hadde ventet på; Niklas Dyrhaug er fortsatt singel.

Den nybakte journalisten måtte samtidig innrømme at det var spesielt å være tilstede på Toppidrettsveka, som tilskuer. – Det kribler både i beina og magen, fortalte Bjørgen.

Utveksle erfaringer

Organisasjonskomiteen for Falun 2015 var invitert for å dele av sine VM-erfaringer. Trondheim søker om å arrangere VM i nordiske grener i 2021, og søkerorganisasjonen var tilstede for å høste erfaringer. Svenskene kunne melde om kjempesuksess fra vinterens arrangement. Blant annet hadde arrangøren budsjettert med 150 000 solgte billetter, men endte opp med å selge totalt 228 000 billetter. 97 % av disse ble kjøpt på nettet i forkant av arrangementet. Positivt var det også at godt over 80 % av innbyggerne i Dalarna/Falun ønsket at kommunen skulle søke om arrangementet på nytt.

Fokus på samarbeid og samhandling

Om litt under ett år skal Rosenborg BK arrangere Supercupfinalen på Lerkendal. Kampen spilles mellom vinnerne av Europa League og Champions League. Tove Moe Dyrhaug, daglig leder i RBK, fortalte hvordan klubben ønsker å involvere byen i forkant av arrangementet. Dyrhaug skrøt også av hvordan man i Trondheim evner å samarbeide på tvers av fagmiljøer. Spesielt ble samarbeidet med Olympiatoppen Midt-Norge løftet frem. Tilstede var også NTNU, som fortalte hvordan forskningen brukes direkte inn mot idrettsmiljøet.

Også ordfører Rita Ottervik skrøt av hvordan næringslivet, det offentlige, kulturen og idretten møtes for å utvikle byen Trondheim. - Vi har vi et fantastisk idrettsmiljø i Trondheim og Sør-Trøndelag. Idretten her er veldig flink til å samarbeide med offentlige myndigheter. Det betyr at vi får til mye «i lag». Når kommune, idretten, næringslivet og kulturen samarbeider får vi til så mye mer. Jeg har vokst opp med at idrettslaget er limet i lokalsamfunnet. Jeg ser hvor viktig det er for oppveksten til barn og unge og jeg mener idretten holder sammen bydeler og lokalmiljøet på en fantastisk måte, fortalte Ottervik.

Motivasjonen for å søke om Ski-VM er stor hos politikerne i Trondheim. – Store idrettsarrangement handler om å bygge en by hvor det er attraktivt å være, trene, oppleve og være tilskuer. For oss handler også Ski-VM om en langsiktig strategi med å oppgradere Granåsen som vi ønsker skal være en hverdagsarena for fysisk aktivitet og mange idretter, fortsatte Ottervik som kunne fortelle at det planlegges også en fotballhall i tilknytning til skianlegget.

Seminaret ble avholdt i Sparebank1 SMN sine lokaler i Trondheim. Konsernbanksjef Eli Arnstad fortalte villig om hvorfor næringslivet engasjerer seg i idretten. – Vårt mål med dette seminaret var å skape en møteplass ved å inspirere og skape utvikling gjennom de arrangementene som skal være i Trondheim de neste årene. Regionen blir attraktiv gjennom disse arrangementene. Det fører til utvikling, noe vi som en aktør i næringslivet er interessert i. Også ser vi også at vi møter byens innbyggere på idrettsarenaen sammen med potensielle samarbeidspartnere fra næringslivet. Store idrettsarrangement gir stolthet og oppmerksomhet til regionen, sa Arnstad.