Slik varsler du om seksuell trakassering og overgrep i idretten

illustrasjon 612.jpg

En ny veileder gjør det lettere å rapportere, håndtere og reagere på seksuell trakassering og overgrep i idretten. – Terskelen for å si ifra må senkes, og idrettslaget har her en veileder å ta utgangspunkt hvis de får varsler.

Seksuell trakassering og overgrep skal ikke skje i idretten, og er direkte i strid med idrettens visjon «Idrettsglede for alle».

Likevel vet vi at seksuell trakassering og overgrep skjer i idrettssammenheng, ofte uten at det blir rapportert, håndtert og reagert på.

Norsk idrett har nulltoleranse for diskriminering og trakassering. Dette betyr at det alltid skal reageres på slike handlinger. Det finnes egne retningslinjer mot seksuell trakassering og overgrep i idretten.

Norges idrettsforbund lanserte før jul en veileder for håndtering av saker som gjelder seksuell trakassering og overgrep. Den gir råd til:

• De som har opplevd seksuell trakassering eller overgrep i idretten.
  • De som har sett eller har mistanke om seksuell trakassering eller overgrep i idretten.
  • Idrettslag som mottar varsel om seksuell trakassering eller overgrep.

Veilederen finner du her

Vi ønsker at de som opplever seksuell trakassering eller overgrep i idretten varsler om dette. I utgangspunktet skal du varsle til idrettslaget ditt, men du kan også kontakte idrettskretsen.

Idrettslag som trenger hjelp til håndtering av slike saker bør kontakte idrettskretsen.

Kontaktperson i Vestfold idrettskrets er konstituert organisasjonssjef, Lisbeth Danielsen. Hun kontaktes på:
- epost Lisbeth.Danielsen@idrettsforbundet.no, eller
- telefon: 48 23 43 60

TA OPP TEMA I EGET IDRETTSLAG
Vi oppfordrer alle idrettslag til å ta opp temaet i eget styre og informere idrettslagets medlemmer, trenere, andre tillitsvalgte og foresatte om retningslinjene. Norges idrettsforbund har laget fem korte filmer til bruk i idrettslagene.