Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

 

YLiB – fremtidens idrettsledere

Ylib Kim.jpg
Øverste rad: Alexandra Valen, Martin Hylland, Nea Räsanen, Malin Sehlstedt. Nederste: Matilda Boudin, Kristian Cabildo, Kim Andre Andersen, Emma Lifbom.

Denne helgen arrangeres Barents Summer Games 2017 i Bodø. Her konkurrerer de nordlige delene av Norge, Sverige, Finland og Russland mot hverandre i alt fra golf, til orientering og fotball.

Men, dette er mer enn bare et vanlig idrettsarrangement. Målet er også å bygge broer mellom landene, både kulturelt og idrettslig sett.

I forbindelse med  arrangementet er det satt opp et program som heter YLiB – Young leaders in Barents sports, som er et utvekslingsprogram for unge idrettsledere fra Nord-Norge og Nord-Sverige.

Programmet går over én uke, og her skal deltakerne lære mye om hva det vil si å være en god leder. Kim Andre Andersen er en av deltakerne på programmet, og han er veldig positivt innstilt til hva som venter.

Se hele YLiB-programmet her

-Grunnen til at jeg i utgangspunktet ville delta og være med på YLiB er at jeg er veldig engasjert i idrett generelt, og fikk høre mye skryt om både Barents Games og programmet som YLiB skulle gjennomføre, siden jeg sitter i ungdomsutvalget til Nordland idrettskrets. Jeg ser på dette som en mulighet til å møte nye folk, være aktiv og lære mye nytt om idrettsledelse. Slikt synes jeg er gøy.

Hva går egentlig selve programmet ut på?

-Programmet går ut på at man skal lære hvordan lære bort på best mulig måte, hvordan bidra til et godt sosialt miljø og hvordan idretten skal være attraktiv og bedre for flere. Vi går også gjennom ulike saker som har med idrett og gjøre, blant annet om ditt eget idrettslag og hvordan man kan nå frem til ulike målgrupper.

- Jeg håper at denne uken skal lære meg hvordan man skal være en god trener/leder. Og også hvordan man kan samhandle med andre som har ulik mengde erfaring og folk i alle aldre. Generelt sett satser jeg på å erfare og lære mer om hvordan man kan gjøre idretten bedre for alle.

Hva blir din rolle nå denne uken? Har du ansvaret for noe spesielt som du gleder deg til?

-I YLiB er jeg kun deltaker, og skal derfor på slutten av uken jobbe som frivillig i Barents Games. Ellers er jeg nestleder i Young Active Bodø, hvor vi i dag skal arrangere trening sammen med YLiB og andre deltakere.

Kim spiller fotball for Meløy FK i 4. divisjon, og tror derfor han kan ha mye lærdom å videreføre til andre. I fremtiden trenger man jo selvfølgelig flinke idrettsledere overalt, og Kim har lagt allerede lagt klare planer om idrettsledelse senere i livet. 

- Jeg har generelt fått mye mersmak på idrettsledelse, blant annet gjennom å jobbe på fotballskoler og være frivillig på ulike arrangementer. Derfor håper jeg på å få enda mer erfaring gjennom YLiB. Når jeg blir litt eldre ønsker jeg å starte et eget miniputtlag fullt av unge sjeler. Dette er noe jeg brenner for, fordi jeg tror jeg kunne fått brukt mye av den kunnskapen jeg sitter med.

YLiB har så vidt startet, men han har allerede fått et inntrykk av hvor flott programmet er.

-Dette er supermorsomt, kanskje noe av det morsomste jeg har vært med på. Allerede første kvelden hadde vi en hel haug med leker, hvor vi fikk hilst på alle og fikk mange nye venner. Dette er noe jeg garantert vil anbefale til andre, en super erfaring å ha med seg, og også utrolig fint å være med på.

Jeg vil selvfølgelig prøve å smyge meg inn til neste år også, legger han til.  

De unge i dag har naturligvis en litt annen tankegang og fremgangsmåte enn dagens idrettsledere, og de kan derfor ha mye positivt å bidra med i idretten.

Vi er unge ildsjeler som aldri tar nei for et nei. Vi vil alltid ta utfordringer på strak arm, og gjøre vårt beste for å vise det vi kan. De aller fleste ungdommer i dag har et konkurranseinstinkt man ikke har sett maken til tidligere. Vi vil selvfølgelig ikke bare gjøre det bra, vi vil gjøre det best.

Dette skal vi få til med å inkludere alle, finne nye løsninger på nåværende problemer, nye måter å tenke på og gjerne flere forskjellige muligheter. Dersom én metode ikke fungerer, faller vi automatisk ned på neste idé. Dagens ungdom har mye bra å bidra med til idretten. Unge, nye tanker er bare positivt for idrettens del.