Merknad 2020-02-26 121128.png

Søk parastøtte til lag eller enkeltutøver innen 1. april!

Trygve Gulbranssens minnefond deler i år 200 000 kroner etter forfatter Trygve Gulbranssen.

Ragna Gulbranssen, datteren til forfatteren Trygve Gulbranssen (1894-1962), opprettet for seks år siden et minnefond i sin fars navn. 

Fondet skal i utgangspunktet dele ut pris hvert år, med målsetting om å stimulere til fysisk aktivitet og trivsel for funksjonshemmede idrettsungdom med tilhørighet til det som nå er Viken fylkeskommune (Østfold, Akershus og Buskerud), fylker der forfatteren hadde sin familiære tilknytning.  

Fondets grunnkapital er på 5,2 millioner kroner og det har de siste årene vært delt ut  inntil 200 000 kroner, i tillegg til et boksett og diplom med en av Gulbranssens tegninger.  

  • En fantastisk gave, sier Erik Unaas, tidligere ordfører i Eidsberg kommune og leder av styret for «Forfatter Trygve Gulbranssens Minnefond». 

Nå er det klart for en ny tildelingsrunde, og fristen for innsending av forslag og søknader er 1. april 2020. 

Utøvere eller et lag 
Stiftelsens formål er å støtte idrett, aktivitetet og velferdstiltak for funksjonshemmede barn og ungdom under 35 år med tilhørighet til Viken fylkeskommune – og Viken idrettskrets. Enten til enkeltutøvere eller til et lag eller en organisasjon. 

I tillegg til Unaas, sitter Stortingsrepresentant og tidligere Marker-ordfører Stein Erik Lauvås, Randulf Hegna, slektning av Gulbranssen, og lokalpolitiker Espen A. Volden i styret. Volden er også styremedlem i Trygve Gulbranssens Venneforening. 

Sportsjournalist og leder 
Trygve Emanuel Gulbranssen (1894-1962) var en meget allsidig kulturperson. Foruten sitt forfatterskap, var han også forretningsmann, journalist og idrettsleder. Født i daværende Kristiania, men bodde i siste del av sitt liv i Eidsberg ved Mysen i Indre Østfold. 

Han skrev i mellomkrigstiden i bladet «Idrætsliv», dekket for Aftenposten samtlige OL i årene 1920-1936, han var visepresident i Norges Friidrettsforbund (også dommer under sommer-OL i Antwerpen i 1920), sentral i lanseringen av o-idretten i Norge og også leder av idrettsmerkeutvalget i det som nå er Norges Idrettsforbund og Olympiske og paralympiske komite. 

Som forfatter er han aller mest kjent for å ha skrevet Bjørndaltrilogien; «Og bakom synger skogene» (1933), «Det blåser fra Dauingfjell» (1934) og «Ingen vei går utenom» (1935). 

I 1933 var han verdens fjerde mest leste forfatter, og bøkene ble trykket i mer enn 12 millioner eksempler og oversatt til nærmere 40 språk – i tillegg til internasjonale filmatisering. Fortsatt kommer det nye opplag. 

Forslag med begrunnelser sendes
Stiftelsen Forfatter Trygve Gulbranssens Minnefond
v/Alexandra Hastings - 911 33 316 
alexandra.hastings@idrettsforbundet.no 

Søknadsfrist er 1. april 2020.