VTIK

Rammevilkårsrapporten for 2022 er nå klar

Vestfold og Telemark idrettskrets (VTIK) gjennomfører annethvert år kartlegging av idrettens rammevilkår i fylkets 23 kommuner. I rapporten kan du lese mer om idrettens rammevilkår i din kommune.

Et av målene med rapporten er at den skal vært et utgangspunkt og faktagrunnlag for dialog mellom idrettsråd, kommune og politiske parti i forkant av kommunevalget i 2023.

- Jeg er glad for å kunne tilby idrettsrådene noen håndfaste punkter til nettopp hvordan deres kommune svarer på ulike spørsmål som har direkte relevans for idrettspolitikken lokalt, sier Morten Vale Wang, rådgiver for anlegg og idrettsråd i Vestfold og Telemark idrettskrets. Vi håper rapporten kan sette idrettsrådene i en bedre posisjon til å få politisk gjennomslag for sine fanesaker i det kommende kommunevalget.

Bakgrunn

Første gang undersøkelsen ble gjennomført var i 2020. Hensikten med undersøkelsen er å kartlegge hvordan kommunene tilrettelegger for og prioriterer idrett i sin kommune. Kort oppsummert, går undersøkelsen inn på følgende tema:

  • kommunens ressursbruk på idrettsområdet
  • ulike økonomiske tilskudds- og støtteordninger
  • hvilke evt. anlegg kommunen selv tar ansvar for
  • om det er gratis leie av idrettsanlegg/driftsstøtte til IL-eide anlegg
  • støtte til lavinntektsfamilier
  • hvordan kommunen, administrativt og politisk forholder seg til idrettsrådet
  • hvordan kommunen opplever sin relasjon til frivilligheten som helhet, ikke kun direkte rettet mot idretten

Målet er at funnene fra undersøkelsen skal gi idrettsrådene i Vestfold og Telemark fylke økt innsikt om rammevilkårene i egen kommune, samt i andre sammenlignbare kommuner.

Videre er det et mål at rapporten skal være et bidra til å gi bedre innsikt om egne rammevilkår som grunnlag for det lokale idrettspolitiske arbeidet.

Veien videre

- Vi ser at mange kommuner har gode samarbeid, støtteordninger og jobber på lag med idretten, men at det er stor variasjon mellom kommunene, sier Vale Wang. Med strømpriskrisen og trange kommunale budsjetter som bakteppe, så vil jobben idrettsrådene gjør for å beholde og styrke rammebetingelsene bli ekstra viktig i tiden fremover. Gratis halleie er et eksempel, fortsetter Vale Wang, og advarer mot at idrettsrådene ikke må ta for gitt at kommunen viderefører denne og andre gunstige ordninger.

- Nå som rapporten er publisert, ønsker vi at idrettsrådene setter seg inn i rapporten, og sammenlikner seg med kommuner de ønsker sammenlikning med. Vi i idrettskretsen ønsker god og tett dialog med idrettsrådene om idrettspolitisk arbeid lokalt, spesielt med tanke på valgåret 2023, avslutter Vale Wang, samtidig som han anmoder alle idrettsråd om å ta kontakt med han selv eller andre ansatte idrettskretsen for å få innspill og assistanse til det lokale idrettspolitiske arbeidet.

Les mer om rammevilkårsrapportene for idretten i Vestfold og Telemark HER