Foto: Linn Bergheim
Foto: Linn Bergheim

Årets Aktiv365-grunnkurs er i gang!

I løpet av høsten vil over 500 barn og ungdom fra 53 skoler gjennomgå grunnkurs for å bli aktivitetsledere i Aktiv365.

Aktiv365 er en aktivitetslederutdanning som koordineres av Vestfold og Telemark idrettskrets, med finansiering gjennom egenandel fra de deltakende skolene, og ikke minst fra våre samarbeidspartnere Vestfold og Telemark fylkeskommune og Sparebankstiftelsen DNB.

En av skolene som har vært på kurs denne uken er Heistad ungdomsskole i Porsgrunn kommune. Til tross for utfordringer som følger av skolestreiken var det ti svært motiverte og positive Heistad-elever som deltok på grunnkurs. Sammen med 50 andre elever fra fem andre ungdomsskoler i fylket har de lært mye om aktivitetslederrollen, fått tips til ulike aktiviteter som egner seg i skolegården eller gymtimen, samt lært prinsipper for aktivitet og deltakelse.

Aktivitetslederne har også øvet seg på å lede hverandre i aktivitet. Etter endt kurs var det mange motiverte ungdom som vendte tilbake til skolehverdagen sin, hvor de fremover skal lede medelever i aktivitet.

- Det har vært litt slitsomt, men utrolig gøy!

Dette sier Ole Andreas Øygarden som er en av Heistad-elevene som deltok på grunnkurset denne uken. Han forteller han har hatt det veldig gøy og lært utrolig mye. Videre sier han at det også har vært fint å bli kjent med jevnaldrende fra andre ungdomsskoler. Ole har et ønske om å bli en trener på fritiden i tillegg til å ha en aktivitetslederrolle på skolen.

– Jeg håper jeg kan utvikle det jeg har lært på grunnkurset disse to dagene og at jeg vil fortsette å utvikle meg i rollen som aktivitetsleder på skolen slik at jeg i fremtiden kan bli trener i idretten, fortsetter han.

Ole tror at en av hans beste egenskaper for å være en god aktivitetsleder er at han både byr på og er trygg på seg selv.

– Jeg liker å være med folk, spesielt i aktivitet, jeg tør å være «foran» og er ikke så opptatt av hva andre tenker om meg.

blobid0.jpg

Fra venstre: Ole Andreas Øygarden og Tomas Bergstrøm

 

Skolene drar også nytte av Aktiv365

Tomas Bergstrøm har hatt rollen som Aktiv365-kontakt for Heistad skoles aktivitetsledere i 4-5 år. Tomas forteller at det viktigste bidraget Aktiv365 har for skolen er den kompetansen elevene får gjennom aktivitetslederutdannelsen, hvor de lærer å lede både yngre og jevnaldrende.

Han ser tydelig at elevene blir tryggere som aktivitetsledere og at grunnkursene og den regelmessige oppfølgingen som gis på skolene av Aktiv365-instruktører har vært veldig positiv for elevens utvikling.  

– Elevene får verktøy som jeg og skolen ikke gir dem i skolehverdagen, og dette er med på å skape aktivitet for mange barn og unge i en stadig mer passiv skolehverdag sier Bergstrøm, som i tillegg til å være ansatt på Heistad ungdomsskole og er fotballtrener for IL Hei J15.

En bærekraftig modell for rekruttering av trenere til lokalidretten?

Bergstrøm er overbevist om at kompetansen og anerkjennelsen elevene får gjennom aktivitetslederrollen tidlig i livet gir et godt utgangspunkt for å videreutvikle trener- og aktivitetslederrollen.

- Jeg er overbevist om at flere av aktivitetslederne er fremtidige trenere i IL Hei. At jeg jobber på Heistad skole i kombinasjon med å være engasjert i det lokale idrettslaget gir meg en unik mulighet til å jobbe målrettet med dette. - «Hei IL er et stort idrettslag og vi har behov for trenere. Vi har etter flere års deltakelse i Aktiv365 mange ungdommer med relevant kompetanse, egenskaper og erfaring. Mitt mål er å knytte denne kompetansen opp mot ulike lag og verv i IL Hei i enda større grad.  

Vestfold og Telemark idrettskrets ønsker Ole og alle de andre aktivitetslederne lykke til videre med aktivitetslederrollen. Vi gleder oss til å møte aktivitetslederne igjen for oppfølgingskurs, denne gangen ute på de respektive skolene.  

Les mer om Aktiv365.

 

 

 Aktiv365 stående.png