Foto: Jacob Haug
Foto: Jacob Haug

#STOPP og Pride

Vi i norsk idrett heier på idrettsglede for alle, og på mangfold og kjærlighet. Vi har tatt en prat med idrettsutøver Iselin Maria Moen Solheim om dette.

Intervju med: 

Iselin Maria Moen Solheim (25)

Drevet med bryting siden: 2002

Iselin kommer fra Notodden, og har gått på Telemark Toppidretts Gymnas.

Bodd i Fredrikstad, alltid vært på reisefot, og bor nå i Porsgrunn sammen med kjæresten din Vilde. Iselin har meldt overgang fra sin gamle klubb Notodden til Urædd. 

Meritter:

Totalt 19 NM-medaljer, hvorav 12 er førsteplasser. 

De siste årene har Iselin vært mye på reisefot med landslaget og gjort seg bemerket internasjonalt med:

  • Bronse i junior VM 2015
  • Bronse i U23 EM i 2018
  • Norges første medalje under European-Games i 2019(Europa-OL)
  • EM bronse 2020

Dette er sterke prestasjoner!

«Vi i idrettskretsen har jo nå tatt kontakt med deg for å følge opp NIF sin kampanje: STOPP! Denne kampanjen handler om at norsk idrett står sammen når vi sier #STOPP til all diskriminering i norsk idrett. Denne kampanjen kjøres nå bredt ut i juni, som også er kjent som PRIDE måneden.

Vi er heldige, som har fått litt av din tid Iselin, i din ellers travle hverdag for å snakke litt om nettopp dette viktige temaet»

Iselin, hva tenker du om denne kampanjen som det er satt fokus på nå?

Jeg tenker at det er en viktig kampanje, da jeg selv skulle ønsket at noe slikt var i fokus når jeg var ung utøver. Det er viktig at utøvere har folk å se opp til som tør å være seg selv og som står opp for urettmessig behandling.

Nå i din tid som utøver, både i bredde- og toppidretten, hvordan var det å komme ut som skeiv i ditt miljø?

Da jeg kom ut på kvinnelandslaget, ble det veldig godt tatt imot. Det var ingen som hadde problemer med det og alle var glade for at jeg hadde funnet meg selv. Ellers har det vært en del kommentarer i klubbmiljøene, samt fra personer høyere oppe i systemet. Kommentarene omhandlet intime og ubehagelige spørsmål. Dette er noe jeg syntes har vært svært ubehagelig og jeg har aldri forstått hvorfor enkelte føler de har rett til å spørre om slikt bare fordi jeg er lesbisk. Eksempler på dette kan være «Hvem er mannen i forholdet?», «Hvordan har dere sex?», «Jeg som mann kan gjøre deg hetero igjen, hvis du vil». Dette er selvsagt bare et utdrag av alle kommentarene som har kommet. Det er faktisk ikke lenge siden jeg var i en situasjon der jeg satt og spiste kveldsmat og det kom en mann fra høyere opp i systemet bort til meg. Han stilte meg veldig intime spørsmål, som jeg velger å ikke ta med her da de var såpass grove. Det har vært med på å gjøre det svært ubehagelig å møte på vedkommende i etterkant og en skulle tro at han visste bedre enn som så. Jeg forstår ikke hva som får folk til å tro at de har rett til å stille slike spørsmål.

Har idretten vært en viktig arena for at du kunne ha vært deg?

Ja, både og. Til tross for at det er det stedet jeg har fått flest ufine kommentarer slengt mot meg, har det vært fint å kunne se opp til andre skeive idrettsutøvere. Det er også her jeg har hatt mine nærmeste venner som alltid har støttet meg.

Det har gjort meg sterkere og flinkere til å si imot urettferdig behandling. Jeg turte ikke si noe når folk slang kommentarer til meg før, men nå er jeg tryggere på meg selv og min egen legning og har lettere for å si i fra både angående meg selv og andre.

Hvem har vært dine støttespillere? 

Mine støttespillere har vært venninnene mine fra brytemiljøet. Landslaget var også viktig for meg, da landslagstreneren min tok dette på en super måte. Nå er min største støttespiller samboeren min Vilde H. Eriksen. Hun er en kruttsterk nordlending, som tør å si ifra om urett. Enda mer enn meg!

Har du ellers noen råd du ønsker å dele?

Det viktigste tipset jeg har er å omgås snille mennesker som vil deg det beste og som kan støtte deg. Du må aldri tvile på at du ikke er god nok og du må tørre å stå opp for den du er. Det kommer alltid til å være noen som spør eller sier ubehagelige ting. Ikke la dette være en grei ting å gjøre. Det er absolutt ingen som har noe med hvem du elsker eller hva du gjør i privatlivet ditt. Finn deg et bra forbilde som har gått, eller går gjennom det samme som deg. Det har hjulpet for meg.

Foto: Privat

Tusen takk for praten!

Vi vet du er i full gang med planer og oppkjøring til VM i Oslo nå til høsten og vi i idrettskretsen heier på deg fra første rad!

Masse lykke til!

Les mer om VM i Oslo her: https://assets.simpleviewcms.com/simpleview/image/upload/v1/clients/norway/VM_i_Bryting_94c7524a-8990-4291-9b6a-fc9e2c59dc12.pdf