Illustrasjonsbilde av strømmast

Idretten i Oslo trenger en generøs ordning for strømkompensasjon

En rekke idrettslag i Oslo er nå bekymret for egen økonomi som følge av høye energikostnader. Det er flott at Regjeringen tidlig så behovet for en strømkompensasjonsordning for idretten og annen frivillighet, men slik ordningen er lagt frem treffer den ikke godt nok. Oslo Idrettskrets utfordrer staten og Oslo kommune til å lage en samlet pakke som kompenserer de ekstra energikostnadene idrettslagene får i perioden desember 2021 til og med mars 2022.

Idretten, staten og kommunen har et felles mål om å redusere kostnadene ved idrettsdeltakelse slik at alle skal kunne delta uavhengig av familiens økonomi. Økte kostnader vil i stor grad måtte dekkes inn ved økte medlems- og treningsavgifter, noe alle er enige om er uheldig. Det er også de samme familiene som mottar økte strømregninger som også vil måtte betale høyere medlems- og aktivitetskontingenter. Dette vil ramme familier med svak økonomi spesielt hardt.

Oslo Idrettskrets mener det er en god løsning at det er kommunene som skal forvalte ordningen da kommune kjenner idretten godt, og vi er overbevist om at kommunene vil kunne fordele pengene raskt og effektivt til lagene uavhengig av ordningens utforming. Dette gir også Oslo kommune muligheten til å legge til egne midler, og tilpasse innretningen av pakken slik at den treffer rettferdig.

Kompensasjonsordningen må treffe uavhengig av om kostnadsveksten er knyttet til strøm, fjernvarme, gass eller andre energikilder, uavhengig av om idrettslaget eide eller leide anlegget, og uavhengig av om eierskapet var organisert direkte i idrettslaget, i en stiftelse, i et aksjeselskap eller på annen måte.

Oslo Idrettskrets har bedt byrådet bidra slik at den samlede kompensasjonspakken, finansiert av statlige og kommunale midler, dekker 2/3 av idrettslagenes energikostnader for perioden desember 2021 til og med mars 2022.