Ny rapport om "Idrett for alle i Oslo" ble lansert 21.januar.
Ny rapport om "Idrett for alle i Oslo" ble lansert 21.januar.

Forsker på idrett for alle - i Oslo

21. januar lanserte Forskningssenter for barne- og ungdomsidrett (FOBU) ved NIH og Velferdsforskningsinstituttet NOVA ved OsloMet sin andre rapport fra følgeforskningen av «Idrett for alle i Oslo».

Rapporten belyser mønstre i deltakelse og trivsel i barne- og ungdomsidretten i Oslo basert på spørreskjemaundersøkelsen Ung i Oslo 2021. I tillegg har forskerne gjennom feltarbeid i et utvalg idrettslag, undersøkt hvordan barrierer for deltakelse kan oppstå og forsterkes - og hvordan rammer for trivsel endres etterhvert som deltakerne blir eldre.

Rapporten tar også opp hva idrettslag gjør og kan gjøre for å tilrettelegge for bred deltakelse og varig trivsel i Osloidretten. Vi mener at denne rapporten gir viktig kunnskap om Osloidretten som kan være nyttig for idrettspolitikken.

Rapporten ble presentert på frokostseminar ved NIH 21.januar med følgende program:

  • Velkommen ved leder for FOBU, Åse Strandbu
  • Presentasjon av studien ved Gerd Marie Solstad, Mira Aaboen Sletten og Morten Renslo Sandvik
  • Kommentarer fra Oslo kommune ved byråd for kultur, idrett og frivillighet, Omar Samy Gamal
  • Kommentarer fra Oslo idrettskrets ved generalsekretær Magne Brekke

Frokostseminaret kan sees i opptak her.

Om forskningen

Oslo Idrettskrets startet i 2018 en egen satsing for Idrett for alle i Oslo. Bakteppet var en bred oppfatning om at barne- og ungdomsidretten utviklet seg i feil retning og var i ferd med i økende grad å bli forbeholdt barn og unge i ressurssterke familier. I samarbeid med Oslo kommune ble det anerkjent behov for å snu en trend med sviktende deltakelse i deler av byen og forsterkede sosiale forskjeller.

Oslo Idrettskrets initierte i 2019 en egen forskning med to overordnede mål: Å identifisere virkninger av idrettssatsingen, og å bidra til en bedre forståelse av inkluderings- og ekskluderingsmekanismer i barne- og ungdomsidretten i Oslo. Vårt hovedfokus er hvordan idrettssatsingen fortoner seg i idrettslagene.

Forskningen som helhet tar sikte på å styrke kunnskapsgrunnlaget om inkludering i organisert idrett. Rapporten fra prosjektets fase én belyste tre trekk ved inkludering i osloidretten som forfølges videre:   

  • For det første at den organiserte idretten som hovedregel synes å bli mer krevende og mer alvorlig etter hvert som deltakerne blir eldre.
  • For det andre at inkludering reiser ulike problemstillinger og fordrer ulike løsninger i barneidrett kontra i ungdomsidrett.
  • For det tredje at sosiale forskjeller i deltakelse ser ut til å øke med alder.