God jul! (1).png

Julehilsen fra Nordland Idrettskrets

Julehilsen fra Nordland Idrettskrets v/styreleder Reinert Aarseth

Juleforberedelser

Hvis jeg tenker tilbake på juleforberedelser som barn, strakk det seg fra oktober og helt inn i lille julaften, kvelden før kvelden.
Jeg vokste opp på en gård i Trøndelag der det var griseslakting, men også andre dyr som måtte bøte med livet som var første hovedaktivitet. Når slakteren kom ble gårdstunet omgjort til «unntaksområde» der alle unger ble sendt inn med instruksjon om at vi ikke fikk lov å se ut gjennom vinduet. Der inne stod vi, med hodet vendt innover, og holdt for ørene.
PANG sa det, og der lå grisen og «kjeik» med et blast blikk fremover langs slaktersleden.
Uteområdet ble nedgradert og alle vi barn fikk lov å komme ut, da vi hadde en viktig jobb å gjøre.
«Vi mått rør i blodet» hvilket var en meget ansvarsfull oppgave. Bøtten var plassert i god avstand fra grisskrotten hvilket muligens var et HMS-tiltak (Selv om grisen var dau, så var det mengder av sylskarpe kniver, slaktarmaske og en svær kasserolle med vann som måtte vær på kokepunktet, hvis man skulle få busta av grisen).

Og sånn gikk dagene inn mot julen – med matauk og baking. Ingen deltaker var ferdig før alle hadde vært i badestampen på kvelden på lille julaften. 
Da kunne julefeiringen starte med åpning av første julegave som handlet om å finne et spill – det var tradisjon det.

2022 og idretten i Nordland.

Først og fremst ønsker jeg å gratulere Bodø/Glimt som både tok et nytt seriemesterskap og gjort seg veldig godt bemerket i Europa. Roma-kampen på Aspmyra var helt fantastisk og etter kampen tok mange av mine idrettsvenner i hele Norge kontakt, de gratulerte og innrømte at i år, ja, da heiet dem på Bodø/Glimt. Det er ikke ofte at hele nasjonen heier på et lag fra Nordland, og jeg må selv innrømme at jeg har vært Rosenborg-fan, noe som er helt naturlig for en trønder.
Glansperioden med Eggen ved roret har mange likhetstrekk nå med Bodø/Glimt, en trener som får optimalt ut av laget, med en entusiasme som løfter laget opp og fremover.
Vi håper at en ny stadion lar seg realisere i et treårsperspektiv, og at Champions League blir en mulighet i samme tidsperspektiv. 

Anleggsutvikling

Det bygges og planlegges for nye og gode idrettsanlegg i nordland. En del av trenden er at man forsøker å løse anleggsbehovet for mange ulike idretter i ett og samme anlegg. Dette synes jeg er en god utvikling, der man mest sannsynligvis får kostnadene ned, og skaper en arena som vil være full av aktivitet med ulike idretter, døgnet rundt.

I 2021 ble nye Fageråsbakkene åpnet for aktivitet, et utrolig viktig hoppanlegg for hele landsdelen.
Planperioden har vært lang der ildsjelene har jobbet målbevisst i nærmere en 10-årsperiode, og nå står anlegget ferdig.
Gratulerer til kombinert- og hoppmiljøet i Nord, gratulerer til idretten i Rana, og ikke minst gratulerer til ildsjelene som har stått på for at anlegget skulle la seg realisere.

Ildsjeler

Nordland har mange ildsjeler som står på for laget, for lokalsamfunnet og som gjerne prioriterer en dugnadsøkt før egne behov.
Jeg har spurt meg selv mange ganger – hva er drivkraften til dette? 
Jeg tror de fleste gjør det for fellesskapet, for bygda. Iveren etter å skape noe for noen er nok den sterkeste drivkraften.

Finn Magne Simonsen er en av ildsjelene og han ble nominert av idrettskretsen til den nasjonale konkurransen i forbindelse med idrettsgallaen. Finn Magne danket ut alle, og fikk møte kongen i et uforglemmelig øyeblikk.
I kjølvannet av utmerkelsen så inviterte idretten i Bjerkvik til en sammenkomst der også de ønsket å hedre Finn Magne. Jeg var så heldig at jeg fikk delta på denne minnerike aftenen. Bjerkvik hadde samlet alt og alle fra kultur- til idrettspersonligheter, ordfører og andre viktige personer. Typisk nok var det ikke bare er en idrett, men mange, om ikke alle.

Tusen takk til dere alle som står på for at idretten skal ha best mulig rammebetingelser rundt om i Nordland.

Aktivitet og medlemskap

Korona er fortsatt en faktor for idretten i Nordland. En nedgang på ca. 20 prosent basert på medlemstall, lar seg sannsynligvis ikke reparere over natta.
Nå måtte vi stenge mye av idretten igjen, og jeg er urolig og deprimert. Hvor lenge må vi nå vente, før vi igjen har normale tilstander og tillater idrett rundt om?
Får vi ytterligere reduksjon i medlemstall og aktivitet i 2022, da har idretten et kjempeproblem.

MIN oppfordring på tampen av året må bli – betal medlemskapet. Vet du noen som sliter med dette så er det en ypperlig julegave – å gi et medlemskap for neste år – i din idrettsklubb.

Med det ønsker jeg en god jul til alle dere som står på for Nordlandsidretten og en god jul til alle våre samarbeidspartnere.

Reinert Aarseth
Styreleder, Nordland Idrettskrets