Innlandbenken 2022.PNG

Positivt møte med Innlandsbenken på Stortinget

Representanter fra idrettskretsens styre, samt organisasjonssjef, fikk tatt opp mange viktige saker i møte med Innlandets stortingspolitikere.

Tirsdag kveld fikk idrettskretsen mulighet til å presentere aktuelle saker fra Innlandsidretten. Det var mange temaer på agendaen, men styreleder Inger Lilleby Fløgum fikk fremmet kretsens mange budskap.

Politikerne lyttet til sakene og var fornøyd med gjennomgangen, og ønsker idrettskretsen velkommen til nye fremtidige benkemøter med fokus på idrettens utfordringer og muligheter.

Følgende saker ble presentert: 

Korona og bekymringer i forhold til frafall
Idrettsregistreringen april 2021 viser at Innlandet idrettskrets hadde en reduksjon på 20.000 medlemmer og 8000 aktive. Tilsvarende tall vises også for andre kretser.

I denne forbindelse har NIF oppfordret statsministeren i åpent brev til følgende strakstiltak 

  • Ungdom gis samme idrettstilbud som barn. 
  • Gjenåpning av voksenidretten som har blitt hardest rammet under pandemien. 
  • Restriksjoner på toppidretten fjernes. 

-Det må være et felles mål for alle at idretten, med sin ansvarlige linje, fortsatt kan være en del av løsningen på smittesituasjonen. 
 

Kompensasjonsordninger i forbindelse med korona
Det er viktig at kompensasjonsordningene blir treffsikre og at de kompenserer for de restriksjonene idretten blir påført.
Kompensasjonsordningene er viktige for å holde kostnadene nede, slik at økonomi som barriere ikke blir en konsekvens i en fra før meget utfordrende tid.

-Idretten trenger treffsikre ordninger.

 

Kompensasjonsordninger i forhold til økte strømutgifter for idrettslagene
Det er tøffe økonomiske tider for idrettslag som eier egne klubbhus, garderobebygg og idretts- og nærmiljøanlegg.

Som eksempel kan nevnes:
Vind IL - Merutgift på 115.000 på strøm i 2021
Raufoss IL Fotball – 208.000 for november
Skreia IL 35.000 for november for idrettshallen. Forventer ca 70.000 i desember.

-Idretten trenger egne kompensasjonsordninger for disse utgiftene

 

Politiattestordning
Innlandet Idrettskrets har hatt flere saker om seksuell trakassering og det er krevende saker for alle parter som står i det.
Ut ifra mediesaker og funn i undersøkelser er det et behov for en politiattestløsning som kan forenkle søknads- og svarprosess, samt et system som gir 100 % kontroll i nåtid og ettertid.

-En god politiattestordning er viktig for å sikre og trygge barn, unge, utøvere med funksjonsnedsettelser og også vi som voksne som sender barna våre inn i idretten.

 

Store arrangementer til Innlandet
Store arrangementer skaper oppmerksomhet og positivt omdømme. Arrangementer gir ringvirkninger for nærings- og reiselivet og for utdanningsinstitusjonene, lokalt og regionalt.

Visjoner og verdier i Innlandet kan gi eventyrlige muligheter: Et fylke med sterke røtter og store drømmer, med en ledende posisjon innen teknologi, Industri, landbruk og reiseliv.

-Det er nødvendig å allokere ressurser og jobbe langsiktig for å beholde og ta tilbake en posisjon som stor arrangør.

 

Prosjekt kjønnsbalanse
Idrettsbevegelsen må sikre at medlemsmassen har like muligheter til deltakelse. Mangfold og likestilling gir ulike perspektiver, ideer og løsninger. Samtidig utnyttes ressursene som allerede finnes i organisasjonen. Disse ressursene må idretten tørre å satse på.  

Til tross for at kvinner og jenter har fått flere og bedre muligheter for deltakelse i idrett, er menn overrepresentert og kvinner underrepresentert, spesielt i lederstillinger.

-Det må arbeides målrettet for å sikre kjønnsbalanse i posisjoner der beslutningene tas.


Omlegging av pensjonsordningen for norsk idrett

En ny pensjonsordning har gitt store kostnadsøkninger for idretten, uten tilsvarende tilskuddsordning over spillemidlene.

-Det er ønskelig at regjeringen og stortinget ser på løsninger for den delen av frivilligheten som har blitt rammet av utilsiktede konsekvenser gjennom pensjonsomleggingen.