7.1 NIF skal være en pådriver for digitalisering av norsk idrett
I 2024 ble en ny versjon av «Idrettens Digitalstrategi» vedtatt av idrettsstyret. Strategien har som hovedbudskap at idretten står sterkere sammen om man samles om initiativ, og at man både samler og bruker idrettens felles data. Stadig flere organisasjonsledd ser den økte verdien av at idretten står samlet på dette området, og NIF opplever et godt samarbeid med både idrettskretser, særforbund og øvrige organisasjonsledd i idretten.
Et godt eksempel på dette er at 16 særforbund tok i bruk ny felles lisensløsning ved utgangen av 2024. Stadig flere idrettslag benytter, i henhold til kravene, et elektronisk medlemssystem med godkjent integrasjon, og fakturerer via medlemssystemet.
Digital sikkerhet blir stadig viktigere. På dette området er det avgjørende at NIF tar et overordnet ansvar. I 2024 ble det gjennomført et prosjekt for å oppdatere prosesser og dokumentasjon for hendelses-
håndtering ved datainnbrudd eller langvarige hendelser som vil medføre at systemer ikke vil være tilgjengelige over lengre tid for idretten. I tillegg økte innsatsen for å sikre bedre bevisstgjøring på digital
sikkerhet i organisasjonen.
NIF fortsetter arbeidet med å identifisere områder hvor digitalisering kan bidra med effektivisering, og hvor effekten kan treffe bredt i organisasjonen.
7.1.1 Sikre kvalitet og omfang på opplysninger
I 2024 videreførte NIF jobben med å bedre kvaliteten på opplysninger på personer, medlemskap og roller i idrettslag. I løpet av 2024 fikk NIF god oversikt på de idrettslagene som ikke har et medlemssystem med en godkjent integrasjon.
Det mangler bare 61 idrettslag som ikke har valgt medlemssystem. Det er lagt til rette for at idrettskretsene kan identifisere disse idrettslagene og følge dem opp med tiltak. Dette omhandler i stor grad idrettslag som enten er nye eller som er i ferd med å avvikle driften.
Ved årsskiftet var andelen som hadde fakturert gjennom valgt medlemssystem, økt til om lag 81 prosent (mot 72 prosent i 2023). Registrerte betalte medlemskap økte til 59 prosent (mot 57,4 prosent i 2023).
Rolle- og politiattestløsningen ble lansert i august 2024. Ved utgangen av året var det 20 409 godkjente roller, og av disse hadde 1035 godkjente politiattester. Arbeidet fortsetter i 2025 med et mål om å få flere roller og verv tilknyttet løsningen og å forenkle løsningen for roller og politiattest.
7.1.2 Forenklet inngang for norsk idrett
NIF viderefører arbeidet med å gjøre idrettens felles inngangsportal Minidrett mer relevant og til noe mer enn en ren administrativ portal. Bruken av Minidrett øker jevnt, og per årsskiftet var økningen fra 2023 mer enn 200 000 unike brukere. I dag er det hele 1,8 millioner unike brukere som benytter Minidrett. Arbeidet med Minidrett vil fortsette utover i 2025, inkludert relevante nye tjenester som politiattest, ny lisens og overgang mellom idrettslag for idrettsutøvere.
7.1.3 Felles inngang til medlemsprofil, fellestjenester og aktivitetstilbud
I mai 2024 ble det igangsatt et forprosjekt med mål om å kartlegge og forbedre de digitale løsningene for personer som ønsker å bli en del av norsk idrett. Prosjektet involverte flere avdelinger i NIF. Dette arbeidet bidro til økt forståelse og innsikt blant de involverte aktørene.
Målet med prosjektet var å identifisere utfordringene idrettslagene står overfor, samt barrierene for enkeltpersoner som ønsker å bli medlem i et idrettslag. Funnene viste at mange idrettslag bruker betydelig
tid på administrasjon av medlemmer, særlig knyttet til registrering av nye medlemmer, medlemskapshåndtering og utmeldinger.
Prosjektet identifiserte flere oppgaver og tiltak som vil igangsettes for å forenkle denne administrasjonsprosessen. Arbeidet videreføres i 2025 med mål om å forbedre og effektivisere hverdagen for idrettslagene og samtidig senke terskelen for nye medlemmer i norsk idrett.
7.1.4 Arrangement, påmelding, lisens og overgang
iSonen er etablert som en solid arrangements- og påmeldingsløsning med over 250 000 påmeldinger i 2024, en økning på over 150 prosent fra 2023. Systemet løser i dag grunnleggende behov rundt planlegging, publisering, påmelding og betaling. Det er en styrke å kunne tilby en aktivitets- og påmeldingsløsning til idrettens organisasjoner som kan håndtere alt fra medlemskvelder i klubb til NM-
konkurranser, og uten kostnad. Løsningen utvikles av Buypass i samarbeid med NIF for å sikre korrekt bruk av idrettens data. Videreutvikling av løsningen vil i stor grad bero på tilbakemelding fra brukere, både fra arrangører og deltakere. Det er viktig å sikre at brukeropplevelsen er så god som mulig.
Ny lisensløsning ble også lansert. 16 særforbund tok tjenesten i bruk ved utgangen av 2024. NIF har fått gode tilbakemeldinger på løsningen, som er godt tilrettelagt for selvbetjente funksjoner, og som er bygget på moderne teknologi.
7.1.5 Person- og organisasjonsutvikling
Arbeidet med å øke datakvaliteten på personer og organisasjoner tilknyttet norsk idrett fortsetter og vil være en kontinuerlig oppgave i årene fremover. Samtidig jobbet NIF for at idrettslag skal følge kravene som ligger i forskriften om medlems- og organisasjonsregister. I dette arbeidet jobbet vi tett med andre enheter i NIF, idrettskretsene og særforbundene med løpende informasjon ut til idrettslagene. I 2024 ble det registrert en jevn økning av idrettslag som velger medlemssystemer som har en godkjent integrasjon med NIF. Dette sikrer bedre kvalitet av NIFs organisasjonsregister som gir et bedre grunnlag for informasjon om medlemsmassen i norsk idrett.
Idrettskretsene tilbyr kurs i bruk av KlubbAdmin og fakturering. Økt samarbeid med idrettskretser er en prioritert oppgave og skjer blant annet i fagforum, hvor NIF presenterer produkter og tjenester som er viktige for idrettslagene. Her fremmer idrettskretsene også forslag til relevante emner om produkter og tjenester. Innspill til endringer som danner grunnlag for prioriteringer i dagens løsninger, skjer også i fagforum.
NIF vil videreutvikle rolletjenesten som skal sikre bedre kvalitet på roller på tvers av norsk idrett. Dette inkluderer muligheter for oppdatering av roller for enkeltpersoner og grensesnitt for idrettslagenes registrering. I 2024 økte antallet personer med registrert trenerrolle til 49 000. Arbeidet vil bli videreført i 2024, spesielt knyttet til aktivitetsroller som utløser krav til den nye løsningen for politiattest.
7.1.6 Idrettens digitale økosystem, økt antall samarbeidspartnere og bruk av Idrettens ID og grunndata
NIF opplever fortsatt økning i antall henvendelser fra eksterne aktører som ønsker å tilby ulike verdiøkende tjenester til norsk idrett, og som ser betydningen av å gjøre dette i samspill med idretten. NIF jobber kontinuerlig med å forbedre og utvikle nye integrasjonsgrensesnitt og modeller for samarbeid med tredjeparter. Nye integrasjoner og samarbeidspartnere blir eksponert via Minidrett, som gir idrettslagene oversikt over aktuelle tredjeparter som har avtaler med NIF.
I 2024 gjennomførte NIF sammen med en samarbeidspartner revisjon av informasjonssikkerhet, som resulterte i at Norges Idrettsforbund utviklet og oppdaterte sine styringsdokumenter.
Det ble iverksatt en rekke prosesser og prosedyrer for drift, dokumentasjon for design, arkitektur, drift og vedlikehold, retningslinjer for tilgangskontroll og påfølgende prosedyrer. Det ble utarbeidet planverk for hendelseshåndtering, katastrofegjenoppretting for å sikre en kontinuerlig drift av organisasjonen og årshjul for sikkerhetsarbeidet i NIF. Gjennom 2024 ser vi at stadig flere særforbund tar i bruk idrettens ID, som er med på å øke kvaliteten i organisasjons- og personregister.
7.1.7 Digitale arbeidsformer for effektive og sikre arbeidsprosesser
Idretten nyter fordeler ved at alle særforbund og idrettskretser nå er innlemmet i Idrettskontor – idrettens felles kontorstøtteplattform. Dette stimulerer til økt samhandling på tvers av organisasjonsleddene, og understøtter mulighetene for økt kompetanse på tvers.
Bruken av kunstig intelligens (KI) har også blitt introdusert i 2024, og det har blitt utarbeidet felles retningslinjer for bruk av KI. Det er også flere brukere som har tatt i bruk Microsoft Copilot – og erfaringer deles på tvers.
Teamet for digitale arbeidsformer jobber kontinuerlig med opplæring og støtte, utforsker nye muligheter og sørger for at tjenestene leveres med høy kvalitet.
NIF bisto igjen med teknisk støtte til gjennomføring av både forbundsting, årsmøter, seminarer og webinarer i 2024. Tilbakemeldingene har vært udelt positive.
Stadig flere tar tjenestene i bruk og anerkjenner nytteverdien av innsiktsfulle analyser for å kunne fatte gode beslutninger.
7.1.8 Idrettens felles plattform for innsikt og analyse
I 2024 jobbet NIF videre med innsikts- og analysetjenester for norsk idrett. Prioriteringer av aktuelt innhold gjøres i nært samarbeid med særforbund og idrettskretser.
Stadig flere tar tjenestene i bruk og anerkjenner nytteverdien av innsiktsfulle analyser for å kunne fatte gode beslutninger. Innsikten benyttes både strategisk og operasjonelt, ikke minst i det politiske
påvirkningsarbeidet, både nasjonalt, regionalt og lokalt.
Ved årsskiftet hadde plattformen om lag 650 brukere fordelt på samtlige 55 særforbund, idrettskretser, enkelte større idrettsråd og blant ansatte i NIF sentralt.
I 2024 ble plattformen modernisert, og etablerte tjenester ble vedlikeholdt. I starten på året ble det startet et moderniseringsløp av plattformen ved å gå fra en tradisjonell «on-prem BI-løsning» til skytjenesten Microsoft Fabric. Denne overgangen gir flere muligheter, blant annet økt fleksibilitet, skalerbarhet og bedre integrasjon med andre digitale tjenester. Microsoft Fabric vil gjøre det enklere å samle, analysere og visualisere data, noe som vil bidra til bedre innsikt og mer valide beslutninger. Overgangen gjør det også mulig å tilby innsikt og rapporteringer i flere kanaler, også eksterne. Dette vil styrke vår evne til å tilpasse oss endringer og møte behovene til norsk idrett på en mer effektiv måte.
En viktig prioritet i arbeidet var å øke bruken og trafikken på plattformen. Korte nyheter om tjenesteutvikling av plattformen ble delt med organisasjonen, inkludert forbedringer på eksisterende tjenester og gjennomføring av månedlige webinarer. Trafikken måles med trafikkanalyse. Ettersom dette er nytt mot slutten av 2024, har vi ingen historiske tall å vise til, men 2024 vil danne et grunnlag for å måle trafikkutvikling i 2025.
7.1.9 Nye inntektsstrømmer i idretten
7.1.9.1 Øke inntekter gjennom idrettens annonseplattform
Idrettens annonseplattform ble endret i 2024. Et nytt eksternt samarbeid ble etablert med Aller Media, og deler av 2024 ble brukt til å bygge opp samarbeidet og hvordan arbeidet kan drives videre. NIF opplever at dette samarbeidet gir økte muligheter for større vekst fremover da samarbeidspartneren har god kompetanse og et større salgsapparat.
7.1.9.2 Øke transaksjoner gjennom Idrettens betalingsløsning
NIF oppnådde en vekst på om lag fire prosent i bruken av Idrettens betalingsløsning i 2024. Omsetningen endte totalt på om lag 780 millioner kroner. Veksten kommer i hovedsak av økt bruk av betalte arrangementer via iSonen.
7.1.9.3. Øke inntekter gjennom andre digitale konsepter
NIF fortsatte det gode arbeidet fra 2023 for å støtte og videreutvikle det digitale økosystemet. Gjennom 2024 har vi sett en økende forståelse og tilslutning til fellestjenester og grunndata. Det digitale økosystemet er fundamentet for å sikre en mer helhetlig utvikling av tjenester i norsk idrett. NIFs digitale markedsplass inkluderer nå flere eksterne partnere som ønsker å bidra til en balansert verdiskaping og samspill med og for norsk idrett. Flere ser også betydningen av bruken av felles kvalitetssikrede data som kan gi verdi, økt brukeropplevelse og understøtte verdiøkende tjenester til alle organisasjonsledd.
Samarbeidet med både idrettskretsene, særforbundene og brukerne av de ulike tjenestene var økende gjennom 2024. Samspillet med særforbundene og
arbeidet for å koble sammen og innlemme fellestjenester med forbundenes egne fagsystemer blir stadig bedre. Dette er vesentlig for å sikre at samtlige idrettslag og medlemmer kan bruke sikre og trygge løsninger, og med korrekte data.
I 2024 oppnådde NIF flere verdiøkende avtaler på integrasjon og partnerskap. Andelen tilgjengelige tjenester i den digitale markedsplassen i Minidrett økte også. Dette gir idrettslagene et rikere og bedre tilbud over aktuelle tjenester og eksterne partnere som har avtaler med NIF.