Viken idrettskrets mener at idretten er en sterk bidragsyter til å etablere og forsterke en aktiv identitet hos befolkingen.
Vi mener at idretten spiller en nøkkelrolle i folkehelsearbeidet. Selv om idrett ikke er lovpålagt, forplikter FNs barnekonvensjon, som er gjort til norsk lov gjennom menneskerettighetsloven, myndighetene å sikre barns rett til hvile, fritid og lek samt delta i kunst og kulturliv. I tillegg pålegger folkehelseloven kommunene å tilrettelegge for fysisk aktivitet og sunne levevaner. Frivillighetserklæringen peker på at myndighetene skal samarbeide med frivilligheten for å oppnå disse målene. For å oppfylle dette ansvaret må kommunene sikre at alle barn og unge har tilgang til trygge og tilgjengelige idrettstilbud – uavhengig av økonomi og bosted.
Personer med nedsatt funksjonsevne møter fortsatt flere barrierer for deltakelse i idrett og fysisk aktivitet. Økt tilgang til tilrettelagte anlegg, utstyr og aktivitetshjelpemidler er avgjørende for et mer inkluderende idrettstilbud.
Idrettslagene skaper aktivitet gjennom hele livet og gir betydelige helsegevinster. Samfunn med høy grad av organisert frivillighet har også mer tillit og sosial kapital. For å sikre at flere får mulighet til å delta, har mange idrettsråd og idrettslag opprettet solidaritetsfond, men disse er avhengige av lokale initiativ og midler. Viken idrettskrets ønsker et utvidet samarbeid med flere aktører som jobber for økt fysisk aktivitet, og tilbyr blant annet Aktiv på Dagtid for å gi langtidssykemeldte et bedre helsetilbud.
Gode rammevilkår for idretten er avgjørende for befolkningens aktivitetsnivå. Gratis bruk av idrettsanlegg bidrar til å hente ut den samfunnsgevinsten som økt fysisk aktivitet gir. Når kommunene har en sunn økonomi, kan de i større grad oppfylle sine forpliktelser etter folkehelseloven – gjerne i samarbeid med idretten.
Egenorganisert aktivitet kan styrke en aktiv identitet, og idrettslag spiller en nøkkelrolle i å etablere den. I tillegg har idrettslag har vist at de kan være gode til å inkludere nye aktivitetsformer. Over tid har idretten vist at den ikke er statisk. Den har utviklet seg og inkluderer stadig nye aktivitetsformer. Vi mener at idretten er en solid plattform for å støtte, tilrettelegge for og utvikle et bredt spekter av aktiviteter. Idrettslag gir ikke bare et sted å være aktiv, men også en struktur som sikrer at aktivitetene blir tilgjengelige, trygge og varige over tid.
Idrettslagene er ryggraden i norsk idrett og skaper faste tilbud med instruksjon, fellesskap og utviklingsmuligheter. Økt satsing på egenorganisert aktivitet må derfor ses i sammenheng med idrettens rolle og ikke svekke rammevilkårene for idrettslagene. En sterk organisert idrett er avgjørende for at flere skal forbli aktive gjennom hele livet.
For å skape et mer fysisk aktivt samfunn må: | |
---|---|
Økonomiske barrierer fjernes |
|
Idretten være en integrert del av folkehelsepolitikken |
|
Flere inkluderende og åpne arenaer for aktivitet tilrettelegges |
|
Støtteordninger for funksjonshemmede og paraidrett styrkes |
|