Bygge sterkere lokalsamfunn

Idretten er mer enn trening og konkurranser – den bygger fellesskap og trygge lokalmiljøer. Den gir barn og unge en arena for mestring, skaper møteplasser på tvers av generasjoner og reduserer utenforskap. Slik sett har idretten en viktig samfunnsutviklerrolle.

Idretten har alltid utviklet seg i takt med samfunnet. Den rommer både konkurranseidrett, breddeidrett, paraidrett og stadig nye aktivitetsformer. Mange idrettslag tilpasser seg nye trender og behov, og vi ser at en leken og inkluderende idrett er en god vei til fremtidens idrett. Målet er ikke alltid å vinne, men å skape en bærekraftig idrett som favner stadig flere. 

For at idretten skal få de anleggene den trenger, må idrettsrådene få en tydelig rolle i kommunale planprosesser. Idretten må involveres tidlig, slik at nye anlegg blir egnet både for breddeidrett, konkurranseidrett og egenorganisert aktivitet. 

Når kommuner samarbeider med idretten og tilrettelegger for fysisk aktivitet for personer med funksjonsnedsettelser, for eksempel gjennom støttekontaktordningen, gir det både bedre livskvalitet for den enkelte og reduserte kostnader i andre kommunale tjenester (lenke kommer). Et tettere samarbeid mellom kommunene og idretten vil styrke folkehelsen og gi en mer bærekraftig bruk av ressurser. 

Idretten er en viktig del av lokalsamfunnsutviklingen, blant annet gjennom idretts- og aktivitetsråd, som bidrar til å skape gode arenaer for aktivitet og samarbeid mellom frivillige organisasjoner i nærmiljøet. Forskning og Frivillighetsbarometeret viser at idrettens andel av frivilligheten er stor og stabil. Oslo economics (2025) anslår at frivillighet i idretten i Akershus, Buskerud og Østfold har en verdi på 3,6 – 4,3 mrd kroner.  

Viken idrettskrets ønsker at idrettslag skal få større muligheter til å etablere bredere og mer inkluderende aktivitetstilbud. Derfor støtter vi lavterskelaktiviteter som gir flere mulighet til å være aktive. Dette skjer blant annet gjennom Mellomrommet, idretts- og aktivitetsråd, og Aktiv på Dagtid 

Idrettens rolle som sosial arena er avgjørende for lokalsamfunnene. Den bidrar til integrering, bedre psykisk helse og fellesskap på tvers av generasjoner. Likevel svekkes denne funksjonen når rammevilkårene for idretten forringes. For å sikre at idretten forblir en møteplass for alle, må idrettens samfunnutviklerrolle være tydelig forankret i kommunepolitikken. En måte å sikre dette på er at kommunene vedtar en frivillighetsstrategi 

For å bygge sterkere lokalsamfunn må:
Idrettsråd sikres en tydelig stemme i lokaldemokratiet
  • Idrettens rolle i kommunal og regional planlegging må styrkes.
  • Kommuner og fylkeskommuner bør ha en frivillighetsstrategi.
Frivillighetens rammevilkår forbedres
  • Økonomiske barrierer må reduseres for å sikre bred deltakelse.
  • Rammevilkårene for idrettslag må styrkes for å sikre videre samfunnsverdi.
Kommunene ta ansvar for idrett og fysisk aktivitet for funksjonshemmede
  • Idrett må inkluderes i kommunens tilrettelegging for personer med funksjonsnedsettelser.
  • Skoler må samarbeide med idrettslag for å sikre at elever med funksjonsnedsettelser får delta i fysisk aktivitet.
  • Støttekontaktordningen bør brukes aktivt til å gi personer med funksjonsnedsettelser tilgang til idrett.