Innhold i dette kapittelet

Siden etableringen av Viken idrettskrets i 2020 har vi mottatt over 100 millioner kroner i støtte fra Sparebankstiftelsen DNB. Disse midlene er øremerket for utvikling av prosjekter hos idrettslag og idrettsråd, som ikke bare fokuserer på idrett som aktivitet, men også utnytter idrettens potensial som samfunnsbygger. I 2024 har vi fortsatt å bygge videre på denne modellen gjennom en rekke prosjekter og samarbeid.




11.1 Grønt lys for idretten

Beskrivelse og mål
Prosjektet fremmer energieffektivisering og bærekraft i idrettsanlegg gjennom oppgradering til LED-belysning og avanserte styringssystemer. Dette bidrar til reduserte kostnader, bedre miljøvennlighet og frigjør økonomiske ressurser til økt aktivitet og inkludering.

Hovedstøtte
Sparebankstiftelsen DNB. Grønt lys fortsetter å redusere energiforbruket i idrettsanlegg gjennom LED-belysning og styringssystemer. I oktober ble prosjektet presentert ved både Sparebankstiftelsens generalforsamling og den nasjonale anleggskonferansen på Gardermoen, noe som har styrket prosjektets profil nasjonalt.



11.2 Idretts- og aktivitetsglede i Viken / Idretts- og aktivitetsråd

Beskrivelse og mål
Prosjektet har som mål å styrke samarbeidet mellom idrettsråd, kommuner og frivillige organisasjoner for å skape et inkluderende aktivitetstilbud for alle aldersgrupper. Gjennom dette bidrar vi til å senke terskelen for deltakelse i idrett og fritidsaktiviteter, spesielt for grupper som vanligvis faller utenfor. Dette prosjektet styrker samarbeidet mellom idrettsråd, kommuner og frivillige organisasjoner for å skape et mer inkluderende aktivitetstilbud. I oktober holdt vi et innlegg om dette prosjektet under den nasjonale folkehelsekonferansen, der vi fremhevet viktigheten av økt koordinering lokalt.




11.3 Aktive Lokalsamfunn

Beskrivelse og mål
Aktive Lokalsamfunn har som mål å skape inkluderende og bærekraftige nærmiljøer der idrettslag tar et utvidet ansvar for å fremme fysisk aktivitet, fellesskap og identitet blant innbyggerne. Dette oppnås gjennom samarbeid med skoler, kommuner og frivillige organisasjoner, samt etablering av konkrete tiltak som aktivitetsdager og felles prosjekter.

Tildelt beløp
11,6 millioner kroner fra Sparebankstiftelsen DNB i juni 2024.
I juni arrangerte vi en prosjektsamling med regional deltagelse i Oslo for å styrke nettverket og dele erfaringer.

 

11.4 Grassroot E-sports

Beskrivelse og mål
Grassroot E-sports har som mål å fremme helse, inkludering og respekt blant unge gjennom organiserte e-sport-aktiviteter. Prosjektet samarbeider med lokale idrettsklubber og internasjonale partnere for å utvide tilbudet og forankre e-sport som en verdibasert aktivitet. Gjennom samarbeid med ISCA og Bredde-e-sportalliansen har vi fremmet helse og inkludering gjennom e-sport. I juni arrangerte vi en samling for internasjonale samarbeidspartnere i Drammen, hvor erfaringer ble utvekslet og fremtidige prosjekter planlagt.

11.5 FUTT - Fra klubbhus til aktivitetshus

Beskrivelse og mål
FUTT ønsker å transformere klubbhus til multifunksjonelle aktivitetshus som dekker både idrettslige og sosiale behov. Målet er å revitalisere lokale møteplasser og styrke lokalsamfunnet gjennom samarbeid og nytenkning. Med mål om å skape multifunksjonelle aktivitetshus, har FUTT blitt en sentral del av anleggskonferansene i 2024. Prosjektet har opparbeidet et solid samarbeid med kommersielle aktører som OBOS og Skanska, og det ble holdt en inspirasjonskonferanse i Drammen i mars.

11.6 Aktiv på Dagtid

Beskrivelse og mål
Aktiv på Dagtid tilbyr fysisk aktivitet og sosialt samvær for personer som mottar sosial stønad eller trygd. Målet er å fremme fysisk og mental helse gjennom tilrettelagte aktiviteter som er tilgjengelige og inkluderende. Tilbudene inkluderer klatring, padel, og lavterskelaktiviteter som fremmer helse og sosialt samhold. Prosjektet har vokst betydelig i 2024, med økt deltagelse fra flere kommuner.

11.7 #mellomROMMET

Beskrivelse og mål
#mellomROMMET vil mobilisere lokalsamfunn på tvers av frivillig, offentlig og privat sektor for å skape gode aktivitetsopplevelser og trygge møteplasser i tidsrommet mellom skolen og organiserte fritidsaktiviteter. Målgruppen er alle barn og ungdom på mellomtrinnet eller ungdomsskolen. Det er et mål å utvikle bærekraftige samarbeidsmodeller gjennom å bruke anlegg og lokaler som står ledige, og involvere unge ledere og nye frivillige ressurser. Prosjektet er et samarbeid på tvers av de fire idrettskretsene på Østlandet og er finansiert av Sparebankstiftelsen DNB med 29,5 millioner over 3,5 år .



Prosjektleder ble ansatt på deltid 1.april og fulltid fra 15. august 2024. Det har vært en prosess sammen med USN for å ansette doktorgradsstipendiat som vil følge noen av pilotprosjektene med aksjonsforskning. I løpet av 2024 har prosjektet investert i 25 unike pilotprosjekter som tester ut ulike samarbeidsmodeller og løsninger i sitt lokalsamfunn. De fleste av disse var samlet på prosjektsamling i Oslo i desember og et digitalt nettverk for erfaringsdeling er under etablering.

11.8 Senk terskelen – Klubbhus for alle

Senk terskelen er et samarbeid mellom Viken og Vestfold og Telemark idrettskrets for å gjøre klubbhusene i regionen tilgjengelige for alle, uavhengig av funksjonsevne. Mange anlegg mangler universell utforming, og selv nyere bygg har utfordringer med garderober, parkering og toaletter. Prosjektet gir idrettslag og kommuner mulighet til å søke om inntil 30 000 kroner til oppgraderinger, med mål om å skape inkluderende møteplasser. Gjennom økonomisk støtte og kunnskapsdeling senker prosjektet barrierene for deltakelse og fremmer en mer tilgjengelig idrett for alle.

11.9 Parakompetansesenter Øst – Knutepunkt for tilrettelagt idrett

Beskrivelse og mål
Parakompetansesenter Øst skal styrke idrettstilbudet for mennesker med funksjonsnedsettelser gjennom samarbeid mellom idretten, offentlige tjenester og private aktører. Senteret vil fungere som et ressursknutepunkt for veiledning om tilrettelegging, aktivitetshjelpemidler og universell utforming. Inspirert av Paraidrettssenteret i Trøndelag, skal prosjektet samle og koordinere kompetanse for å senke barrierene til idretten. Pilotfasen fokuserer på behovskartlegging og samarbeid, med mål om en varig løsning for bedre inkludering og idrettsglede.