Innhold i dette kapittelet

Å etablere en identitet som fysisk aktiv øker muligheten for at flere kan og vil drive med idrett og aktivitet gjennom hele livet.

Viken idrettskrets ser viktigheten av at idretten bidrar til utvikling av en «aktiv identitet», noe som igjen åpner muligheten for at flere kan og vil drive idrett og aktivitet hele livet.

Metoden Physical Literacy (PL) gir en helhetlig tilnærming til idrett og fysisk aktivitet – fra grunnleggende bevegelsesglede til konkurranseidrett og livslang aktivitet. For å sikre at flest mulig får muligheten til å være aktive, er det avgjørende at offentlige idrettsanlegg som har mottatt støtte fra spillemidler forblir kostnadsfrie for brukerne.

Samtidig er økonomiske barrierer en reell utfordring. Høye kostnader for å delta i organisert idrett ekskluderer mange, og dette truer idrettens rolle som en inkluderende arena for mestring og fellesskap. Idrett skal være en universell aktivitet der alle – uavhengig av bakgrunn og økonomi – har like muligheter til å delta og utvikle en identitet som fysisk aktiv.

4.1 Tiltak av og blant ungdom

Ungdom vet hva ungdom liker. Det å satse på ung medbestemmelse i idrettslaget vil øke muligheten for å etablere nettopp attraktive idretts- og aktivitetstilbud. Viken idrettskrets har en variert innsats for å styrke klubbenes tilrettelegging for ung medbestemmelse, gjennom blant annet:

Lederkurs for ungdom, gjennomført på Kongsberg, Sarpsborg og Sørmarka.
Ung ledersamling, gjennomført med 55 deltakere i Sarpsborg, i regi av VIK Ungdomsutvalg.
4 aktivitetslederkurs for ungdomsskolenivå.
Aktivitetslederkurs for ungdom i idrettslag.
Viken IKs Ungdomsutvalg - gjennomført utvalgsmøter og utarbeidet rekrutteringsplan for 2025.
Samarbeid med flere videregående skoler om kurset «Barneidrettstreneren».

 

Viken idrettskrets har i 2024 jobbet målrettet for å styrke særidrettenes rammevilkår og samarbeid med idrettskretsen. Et av årets høydepunkter var samarbeidsmøtet i april, der representanter fra 33 særidretter deltok. Møtet fremmet dialog, erfaringsutveksling og kunnskap om felles møteplasser, og bidro til å legge grunnlaget for videre samarbeid.

Gjennom året har idrettskretsen deltatt på møter og arrangementer i samarbeid med særidrettene. Dette har inkludert diskusjoner om anleggsutvikling, som høringer om nasjonalanlegg og miljøutfordringer knyttet til plastholdig fyllmateriale på kunstgressbaner. Samarbeid om klubbutviklingsmøter har også vært sentralt for å styrke særidrettenes rolle lokalt.

4.2 Krafttak for mangfold og inkludering

Et samarbeidsprosjekt mellom Viken IK, Oslo IK og NFF Oslo. Prosjektet hadde som mål å fremme inkludering i idretten og redusere barrierer for deltakelse relatert til kjønn, kultur, etnisitet og økonomi. Hovedfokuset var å skape bevissthet og kompetanse om mangfold, likestilling og antirasisme i idrettslagene.  

Prosjektet besto av to hovedaktiviteter: gjennomføring av konferanser i 2023 og 2024 samt tilrettelegging for lokale workshops i idrettslag gjennom «inkluderingsambassadører» rekruttert på konferansene.

Konferansene ble sentrale møteplasser der idrettslag, ressurspersoner og klubbveiledere fikk kunnskap og praktiske verktøy. Konferansen i 2023 tok for seg temaene sosiale og kulturelle barrierer samt kjønnsbalanse og likestilling. Konferansen i 2024 hadde hovedfokus på rasisme, diskriminering og hets. Begge konferansene samlet til sammen 185 deltakere fra idrettslag, trenere og klubbledere. 

Workshopene skulle ledes av inkluderingsambassadører, noe som viste seg utfordrende. Mange deltakere følte at de manglet kompetanse til å gjennomføre workshopene i egen klubb. I påvente av NIFs utarbeiding av verktøy til bruk for inkluderingsambassadørene er denne delen av prosjektet enda ikke gjennomført.  

Prosjektet oppnådde økt bevissthet om mangfold og inkludering i idretten. Konferansene skapte verdifulle møteplasser for idrettslagene, og deltakerne rapporterte om økt forståelse for kjønnsbalanse, antirasisme og kulturbarrierer. Samarbeidet mellom Viken IK, Oslo IK og NFF Oslo var vellykket og førte til bredere deltakelse og bedre ressursutnyttelse. Evalueringene viste at kombinasjonen av konferanser, nettverksbygging og verktøy for konkrete tiltak i klubbene var effektiv for å fremme varig endring. 

Prosjektet har skapt et solid fundament for videre arbeid med inkludering i idretten. Planen er holde en ny konferanse 7.- 8. mars 2025 sammen med Oslo idrettskrets og NFF Oslo, hvor vi vil søke involvering av flere særforbund for å nå et bredere publikum. Prosjektet mottok 594 000 kr i støtte fra NIFs «Krafttak for mangfold og inkludering». Ubrukte midler på 36 325 kr er godkjent for bruk til planlagt inkluderingskonferanse i 2025.

4.3 Tilrettelegging for paraidrett

Viken IK har fokusert på å synliggjøre paraidretten gjennom paraidrettsdager, leirer, møter og samarbeid med særforbund, prosjekter som «The missing link» og «Senk terskelen», innlegg på idrettsrådsmøtene, på kompetansesamlingen «I samme båt» og daglig leder samlingene. Viken IKs parateam merker økt pågang av henvendelser fra idretten og andre viktige samarbeidspartnere. Dette gir seg blant utslag i fullbooking med ventelister av tiltaket «Paradager» som idrettskretsen arrangerer flere ganger årlig.




Takket være prosjektmidler vi mottok fra Sparebankstiftelsen i 2024 vil VIK i løpet av 2025 gjennomføre et forprosjekt om et regionalt paraidrettssenter (se prosjekter).

Samarbeid med andre aktører er en avgjørende forutsetning for å etablere gode tilbud og flere utøvere innenfor området paraidrett. Viktig samarbeid Viken IK gjennomførte i løpet av 2024:

Idrettslag og idrettsråd: Kompetanseheving og veiledning om opprettelse av tilbud, koblet opp mot kurs og samarbeidspartnere.
Idrettsråd: Politisk skolering opp mot kommunen, med konkrete regneeksempler.
Kommuner: Koble grupper/informasjonsmøter med kommuneansatte som jobber opp mot målgruppen, kompetanseheving om paraidrett og hvilke muligheter idretten representerer.
Fylkeskommuner: Informasjon og samarbeid om tema som tilgjengelighet, universell utforming, inkludering, støtteordninger og idrettsleir.
NIF: Deltakelse i det nasjonale parafagteamet, deltakelse i NIF Døveidrettsutvalget, samarbeid om utforming av mal for opprettelse av paratilbud i idrettslag, utformet nasjonal para-målplan for idrettskretsene.


Viken IKs parateam samarbeider tett med de andre interne teamene, for å løfte hensynet til paraidretten i alt kretsen jobber med.