Innhold i dette kapittelet

Å utvikle gode og nære anlegg er en forutsetning for at idrett og aktivitet drives året rundt og nær der folk bor.

Viken IK har fortsatt sin prioritering av utvikling av idrettsanlegg. Bakgrunnen er den samfunnsnytten idrettsanlegg representerer, noe rapporten fra VISTA analyse viser. Vi har utarbeidet eget svar i høringen om spillemiddelordningen til anlegg, med fokus på at tildeling av midler også må baseres på sosioøkonomiske forhold.

Samarbeid og bidrag til kompetanseheving er to viktige stikkord i anleggsteamets virke. I løpet av året er det gjennomført to anleggskonferanser, med bl.a. fokus på samarbeid privat, offentlig og frivillig sektor imellom og bærekraftige anlegg. Teamet har deltatt med innlegg på kompetansesamlingen «I samme båt», på Tverga-konferansen, Viken IKs egne idrettsrådssamlinger samt fylkeskommunale konferanser om anleggsrelevante tema.  

Anleggsteamet er involvert i utarbeiding av anleggsrelevante kurs og webinarer. Målsettingen er å øke kunnskapen om anleggsplanlegging, spillemiddelsøknader, bærekraftige løsninger og tidligfase planlegging. Dette siste har bidratt til at prosjekter starter på riktig måte ved å sikre tydelige behovsanalyser, brukermedvirkning og samarbeid med relevante aktører.

Gjennom nettverksbygging etablert samarbeid mellom idrettslag, idrettsråd, kommuner og fylkeskommuner – alt for å sikre god lokal forankring. Viken IK har også bidratt til å bygge partnerskap mellom offentlige og private aktører for finansiering og utvikling av anlegg. Av stor økonomisk betydning for anleggsbygger er også forskuttering av spillemidler. Her spiller Viken IK en viktig rolle med hensyn til å informere og argumentere for at kommuner og fylkeskommuner anvender mulighetene for forskuttering og garantier for spillemidler.


 

Gjennom året har anleggsteamet i VIK videreutviklet viktige prosjekter innen anlegg og bærekraft:

6.1 «Fra klubbhus til aktivitetshus»

«Fra klubbhus til aktivitetshus» drives i samarbeid med kretsene i Oslo, Innlandet og Vestfold og Telemark, og med prosjektmidler fra Sparebankstiftelsen DNB. Prosjektet sporer til nytenkning rundt bruken av klubbhus, klubblokaler og uteområder, med mål om å øke deres anvendelse i lokalsamfunnet. Prosjektet fokuserer på å utvikle idrettslig aktivitet i lokalmiljøene ved å tilpasse anlegg til nye aktivitetstrender og samfunnsmessige utfordringer. Ved å omdefinere bruken av områder og anlegg søker man å styrke idrettens innovasjonsevne, delingskultur og samlede kompetanse for mer aktive lokalsamfunn. Det er delt ut støtte til 23 piloter, og prosjektet har bidratt til at Sparebankstiftelsen DNB har opprettet en egen tilsvarende ordning for idrettslag. 



6.2 «Grønt lys»



«Grønt lys»
er videreført fra 2023, og med økonomisk støtte fra Sparebankstiftelsen DNB er det i 2024 delt ut 33,5 millioner til idrettslag for utskifting / rehabilitering av utendørs lys fra Halogen til LED medstyringssystemer. Prosjektet drives i samarbeid med idrettskretsene i Innlandet og Vestfold og Telemark.





6.3 «Senk terskelen»

«Senk terskelen» støtter idrettslag som strekker seg mot tilgjengeliggjøring for alle, uavhengig av funksjonsevne. Klubber har hatt muligheten for å søke om inntil 30 000 kroner til oppgraderinger. Dette inkluderer tilrettelegging av garderober, parkering og toaletter, for å sikre eninkluderende idrettsopplevelse. Så langt har 18 klubber fått støtte, og den totale tildelingssummen for 2024 er på 540 000 kroner. Prosjektet støttes av Sparebankstiftelsen DNB og drives i samarbeid med idrettskretsen i Vestfold og Telemark.