Relevant fagstoff

Denne siden samler relevant fagstoff om arealplanlegging i kommunen, med særlig vekt på hvordan idrett og fysisk aktivitet kan ivaretas i planprosesser. Her finner du korte innledninger og lenker til sentrale dokumenter som plan- og bygningsloven, kommuneplanens arealdel, kommuneplanprosessen og statlige veiledere. Målet er å gjøre det enklere å finne og forstå regelverk og verktøy som er viktige for å sikre gode rammer for idrett og fysisk aktivitet i lokalsamfunnet.

Plan- og bygningsloven

Plan- og bygningsloven §12 handler om reguleringsplaner, og den er svært relevant for idretten – spesielt når det gjelder lokalisering, utvikling og sikring av idrettsanlegg og aktivitetsområder. Her er hvordan den henger sammen med idretten:

Hvorfor er dette relevant for idretten?

1. Sikre arealer til idrettsformål

Reguleringsplaner bestemmer hva arealer kan brukes til. Uten at områder er regulert til idrettsformål (eks. idrettsanlegg, nærmiljøanlegg, aktivitetsparker), kan det bli vanskelig eller umulig å få tillatelse til å bygge.

2. Mulighet for medvirkning

§12-utredningene gir idrettslag og idrettsråd mulighet til å komme med innspill i planprosessen. Dette kan påvirke:

  • Lokalisering av nye anlegg

  • Tilrettelegging for tilgjengelighet (eks. gang-/sykkelveier, kollektivtrafikk)

  • Bevaring av eksisterende idrettsarealer

3. Styrke idrettens posisjon

Hvis idrettens behov er tydeliggjort og integrert i reguleringsplanene, gir det:

  • Større forutsigbarhet

  • Bedre grunnlag for finansiering og søknader

  • Sterkere vern mot omdisponering til bolig eller næring

Stian Lie, daglig leder i Halden idrettsråd utenfor Haldens nye storstue: Halden arena. 

Kommunal planlegging for idrett og aktivitet

Idrettsråd bør sette seg inn i veilederen Kommunal planlegging for idrett og fysisk aktivitet (Kulturdepartementet, 2014) fordi den gir konkrete råd om hvordan idrettens behov kan ivaretas i kommunens planprosesser. Veilederen forklarer hvordan idrettsanlegg og områder for fysisk aktivitet bør innarbeides i kommuneplanens arealdel, og hvordan idrettsrådet kan bidra gjennom medvirkning og behovsvurderinger. Den er også viktig for å forstå kravene knyttet til spillemiddelsøknader, universell utforming og prioritering av anlegg i kommunens handlingsprogram.

Hele veilederen finnes her

Modellen er hentet fra henvist veileder. 

Kommuneplanprosessen

Veilederen gir retningslinjer for hvordan kommuner kan utarbeide og implementere kommuneplanens samfunnsdel og handlingsdel. Selv om dokumentet ikke spesifikt setter søkelys på idrett, kan dets prinsipper anvendes for å innlemme idrett i kommunal planlegging.​

Hele veilederen finner man her.

 

Kommuneplanens arealdel

Veilederen "Kommuneplanens arealdel" (H-2481 B) gir retningslinjer for hvordan kommuner kan utarbeide og implementere arealdelen av kommuneplanen. Denne delen av planen er avgjørende for å fastsette bruken av arealer innen kommunen, inkludert områder tiltenkt idrettsanlegg.​

Hele veilederen finner man her