Møtene vil samle blant annet idrettsråd, fotballklubber og politikere fra kommuner i Vestfold og Telemark for å drøfte fremtidige løsninger og støttebehov for fotballklubbene.
Møtene vil finne sted på følgende datoer:
26. mai, Skien - Meld deg på HER
2. juni, Seljord - Meld deg på HER
4. juni, Sandefjord - Meld deg på HER
Bakgrunn for møtene
Fotballklubbene i Vestfold og Telemark står overfor en betydelig utfordring med å erstatte dagens gummigranulat på kunstgressbaner, som følge av EUs kommende mikroplastrestriksjoner. Denne omstillingen er nødvendig for å møte miljøkravene, men medfører store økonomiske og teknologiske utfordringer. Totalt 23 kunstgressbaner i Telemark er allerede overmodne for rehabilitering og for Vestfold er antall fotballbaner 60.
Økonomiske utfordringer
Overgangen til miljøvennlige ifyllsmaterialer er kostbar. De totale kostnadene for omstillingen er estimert til over 342 millioner kroner i Telemark og 290 millioner i Vestfold, hvorav 114 millioner (Telemark) og 98 millioner (Vestfold) kroner er ekstrautgifter som følge av mikroplastrestriksjonen. Fotballklubbene, som i stor grad eier og drifter banene selv, trenger betydelig økonomisk støtte for å gjennomføre denne omstillingen.
Spillemiddelordningen vil være en viktig finansieringskilde, men dagens nivå på tildelinger vil ikke være tilstrekkelig til å dekke merkostnadene. Det vil være nødvendig med økte tilskudd eller alternative finansieringsmekanismer.
For kommuner i Vestfold og Telemark vil kostnadsøkningen kunne medføre betydelige økonomiske belastninger, spesielt hvis de må dekke kostnadene uten tilstrekkelig støtte fra spillemidler eller andre kilder.
Samfunnsøkonomiske konsekvenser
Hvis banekvaliteten ikke opprettholdes, kan det føre til redusert fysisk aktivitet blant befolkningen, spesielt i områder med dårlig anleggskapasitet.
Økte kostnader kan føre til frafall blant fotballspillere, spesielt i kommuner med små ungdomskull. Mange klubber sliter allerede i dag med å stille lag i mange årskull, en utfordring som vil forsterkes hvis enda flere spille faller fra.
Hva er løsningen
Den perfekte løsningen leter vi fortsatt etter, men det er ingen tvil om at alle gode krefter må samarbeide og dra i sammen retning hvis overgangen skal gå knirkefritt. Vi håper derfor alle interessenter, være seg idrettsledere, kommuneansatte og lokalpolitikere, prioriterer dette møtet slik at vi for alvor kan starte samarbeidet.
Program
I møtet ønsker vi å presentere kunnskapsgrunnlaget Norges Fotballforbund har utarbeidet, samt diskutere hvordan vi sammen kan sørge for en kunnskapsbasert og økonomisk bærekraftig omstilling fra gummigranulat til miljøvennlige fotballbaner. I møtet vil dere treffe representanter fra NFF Vestfold/ NFF Telemark, Vestfold og Telemark idrettskrets og Norges fotballforbund. I tillegg vil dere møte klubber som vil dele sine erfaringer med å bruke miljøvennlig ifyll.
Endelig program kommer senere.