John Anders Bjørkøy, rådgiver trenerutvikling i NIF var bidragsyter på innlegget om "Coach Developer "Good Practice" Case Studies" på konferansen. Foto: Caroline Dokken Wendelborg
John Anders Bjørkøy, rådgiver trenerutvikling i NIF var bidragsyter på innlegget om "Coach Developer "Good Practice" Case Studies" på konferansen. Foto: Caroline Dokken Wendelborg

Trenerløypa får internasjonal anerkjennelse

I perioden 31. juli – 2. august arrangeres den 11. ICCE Global Coach Conference for verdens fremste trenere, trenerutviklere og forskere. Årets konferanse i Liverpool bekrefter at arbeidet med trenerutvikling i norsk idrett er på rett spor.

- Her presenteres den nyeste forskningen av akademikere og praktikere som deler sine erfaringer rundt gode praksiser og prinsipper innen trenerutvikling. Det er gledelig at arbeidet med Trenerløypa understøttes av forskning og praktikere fra hele verden, forteller John Anders Bjørkøy, rådgiver trenerutvikling i NIF.

I 2008 startet arbeidet med et felles rammeverk for trenerutvikling i norsk idrett, Trenerløypa. Det ble til gjennom et samarbeid mellom fagansvarlige i særforbundene, NIF, Olympiatoppen, utdanningsinstitusjoner og det internasjonale nettverket International Council for Coaching Excellence (ICCE). I 2011 ble Trenerløypa, bestående av fire nivåer, vedtatt av Idrettsstyret. Siden den gang har over 50 særforbund implementert igangsatt det grunnleggende Trener 1-nivået. Norges Håndballforbund var det første særforbundet som har fått godkjent alle de fire nivåene.

Les mer om Trenerløypa her.

Utvidelse av nettverket og faglig påfyll

Hvert andre år inviterer ICCE til Global Coach Conference for å sette fokus på trenerutvikling, hvor den nyeste forskningen blir lagt frem og erfaringer deles. Temaet for årets konferanse er ‘Challenging Sport Coaching Frontiers: The Role of Sport Science and Technology’.

- Slike konferanser er ypperlige møteplasser for idretten, utdanningsinstitusjoner og forskere til å danne et nettverk på forskjellige nivåer. Det å ha et nettverk og sparringspartnere med de fremste fagfolkene på feltet, gir oss mulighet til å implementere ny kunnskap og løpende evaluere nøkkelfunksjoner mer effektivt – det skaper større kvalitet på arbeidet vårt og for medlemmene våre, forteller Antero Wallinus-Rinne, seniorrådgiver trenerutvikling i NIF.

Bjørkøy er enig, og legger til at:
- Vi ønsker at arbeidet med trenerutvikling skal være evidensbasert – denne konferansen hjelper oss å kvalitetssikre dette. I tillegg har vi fått mye inspirasjon på områder som kanskje bør få enda mer fokus i tiden som kommer.

Samarbeid på tvers av idrettene

 Tilstede på årets konferanse: f.v. Pelle Kvalsund (NIF), Mari Bjone (NIF), Magnus, Antero Wallinus-Rinne (NIF), John Anders Bjørkøy (NIF), Christian Thue Bjørndal (NIH), Dag André Nilsen (Høgskolen i Innlandet), Marte Bentzen (NIH), Magnhild Medgard (Høgskolen i Innlandet), Erling Rimeslåtten (Olympiatoppen), Anders Thelberg (Golfforbundet) og Frode Jørgensen (Triathlonforbundet). Foto: Caroline Dokken Wendelborg

- Særforbundenes felles innsats og engasjement med Trenerløypa har også bidratt til økt samarbeid på tvers av idrettene om å utvikle trenerne i norsk idrett. Et slikt samarbeid er et av «best practice»-eksemplene som er presentert på konferansen her, avslutter Rinne.

Les mer om konferansen her.