Thorleif Haug, en av Norges største skikonger, i fritt svev. Nå hylles han av IOC. Foto: IOC
Thorleif Haug, en av Norges største skikonger, i fritt svev. Nå hylles han av IOC. Foto: IOC

To av våre beste skihelter hylles av IOC

Det er morsomt og interessant å se hvilken respekt våre gamle skihelter fortsatt har i Den olympiske bevegelse. Nylig ble Thorleif Haug og Oddbjørn Hagen, to av våre beste skikonger, hyllet på IOC sine hjemmesider.

Thorleif Haug (1894-1934) fra Drammen, eller «Hauer'n» som han ble kalt, er en av Norges aller største skikonger.

På IOC sine hjemmmesider skriver Den internasjonale komité: Hans status som skikonge skyldes blant annet hans dominans på 50 kilometer og kombinert, hvor hans allsidighet kom til syne gjennom hans fjerdeplass i skihopping.

Favoritt i Chamonix 1924
Etter ni seire i Kollen, seks på 50 km og tre i kombinert, var han en av de største favorittene da IOC inviterte til vinterleker i Chamonix 1924. Han hadde dessuten vunnet kombinert i Nordiska Spelen og blitt nr 2 på 60 km. Og Hauer’n innfridde til fulle, sier idrettshistoriker Tom A. Schanke til idrettsforbundet.no

I Chamonix vant han gull på 18 km, 50 km og kombinert, og fikk bronse i spesielt hopp. I 1974, 50 år etter OL og 40 år etter hans død, ble det konstatert at det hadde vært en regnefeil i hopp og Hauer’n ble fratatt sin bronse og flyttet ned til fjerdeplass.

I 1926 fikk Thorleif Haug VM-sølv i kombinert og ble nr 3 i kombinert i Nordiska Spelen. Han har 10 kongepokaler. Hauer’n hadde sviktende helse og døde av lungebetennelse bare 40 år gammel.
- Han ble hedret med en statue i hjembyen Drammen i 1946. Den ble avduket i 1946 av daværende kronprins Olav, som hadde hoppet sammen med Hauer'n i Kollen. Han fikk Holmenkollmedaljen allerede i 1919.


Norge tok sølv under stafetten i OL i Garmich-Partenkirchen 1936. Foto: IOC

Oddbjørn Hagen
Hagen ble fødte i Ytre Rendal i 1908 og døde i 1983. Under OL 1936 i Garmisch-Partenkirchen tok han tre medaljer. På 18 km langrenn ble det sølv etter svenske Erik-August Larsson. Han deltok i den spennende stafetten der Norge ble slått av Finland med fattige seks sekunder. Den største triumfen kom i «den norske paradegrenen» kombinert, der han vant foran landsmennene Olaf Hoffsbakken og Sverre Brodahl.

Hagen ble verdensmester i kombinert to år på rad, i 1934 og 1935, og i 1934 ble han tildelt Holmenkollmedaljen.

"Med tre medaljer var Hagen ev av de mest suksessrike idrettsutøver under OL i Garmisch-Partenkirchen 1936, bak sin landsmann, skøyteløper Ivar Ballangrud", skriver IOC om den multi-talentfulle Hagen.


Thorleif Haugs og Oddbjørn Hagens meritter fra OL. Se under: 

Kilde: Tom A. Schankes idrettsleksikon.