Kulturminister Linda Hofstad Helleland sammen med frivillighetsrådet. Foto: Karl Filip Singdahlsen
Kulturminister Linda Hofstad Helleland sammen med frivillighetsrådet. Foto: Karl Filip Singdahlsen

Slik vil de unge frivillige få flere kollegaer

Kulturminister Linda Hofstad Helleland mottok i dag råd og tiltak fra frivillige under Ungdoms-OL om hvordan man kan motivere enda flere unge til å ta frivillige verv. – Takk for en veldig god jobb, dere imponerer, sier Helleland.

Ett av målene med Ungdoms-OL på Lillehammer var å engasjere en ny generasjon frivillige. Over halvparten av de 3200 frivillige var yngre enn 30 år, 800 av dem hadde ennå ikke fylt 20 år. Etter lekene bestemte Norsk Tipping og Lillehammer 2016 seg for å samle et ungt frivillighetsråd som skulle komme med konkrete tiltak til kulturministeren. Resultatet ble overlevert på Hellelands kontor i dag.

Se anbefalingene fra frivillighetsrådet her

- Takk for en veldig god jobb, dere imponerer, sier Helleland.

- Jeg har lyst til å takke Norsk Tipping og Lillehammer 2016 for det dere har gjort her. Etter Ungdoms-OL fikk jeg lyst til å ta på meg den grønne lua og dra opp til Lillehammer igjen. Det var en fantastisk atmosfære der. Dette viser at vi fikk mer ut av Ungdoms-OL enn bare selve lekene. Her er det mange gode råd og tiltak. Jeg skal sette meg godt inn i anbefalingene og se på hvordan vi kan det videre, sier Helleland.

- Jeg ønsker at flere unge skal se verdien av å engasjere seg og bli med i frivillig aktivitet. For å få til dette må vi ha innspill fra andre unge. Arbeidet som rådet har gjort er viktig for å se hvordan vi skal arbeide videre med rekruttering av ungdom til frivillig arbeid, avslutter kulturministeren.

Ikke revolusjonerende

Jens August Dalsegg (26) var ansatt under lekene og har koordinert frivillighetsrådet. Han var glad for responsen til kulturministeren.

- Det er motiverende for oss at hun er interessert og skal se på tiltakene for å engasjere enda flere unge frivillige. Min oppfatning etter lekene er at de unge blomstrer når de får anerkjennelse, tillit og føler eierskap til noe. Det er overførbart til den lokale idretten, men også organisasjoner innen kunst- og kultursektoren.

- Tiltakene er ikke revolusjonerende i seg selv, men det skal heller ikke være revolusjonerende å møte og engasjere ungdom. I Ungdoms-OL så vi at de eldre fungerte som utmerkede mentorer for de yngste frivillige og her tror jeg mye av nøkkelen ligger. Trykker man på de rette knappene er det lett å motivere denne gjengen og andre unge frivillige rundt om i landet, avslutter Dalsegg.

Se også: 5 grunner til å søke om plass på Olympisk Akademi