Paris er vertskap for de olympiske ringer i 2024. Los Angeles får lekene i 2028. Foto: NTBScanpix
Paris er vertskap for de olympiske ringer i 2024. Los Angeles får lekene i 2028. Foto: NTBScanpix

OL og Paralympics tildelt Paris 2024 og Los Angeles 2028

IOC har under sin sesjon i Lima, Peru, tildelt OL og Paralympics for 2024 til Paris. Los Angeles er tildelt OL og Paralympics for 2028.

Bakgrunnen for at IOC tildelte to OL og Paralympics i én og samme sesjon, har sin bakgrunn i vedtaket fattet under IOC-sesjonen i Lausanne i juli i år. Her ble det gitt et mandat for å igangsette et trepartssamarbeid mellom IOC, Paris og Los Angeles med tanke på å fordele vertskapsrollene for 2024 og 2028. I juli i år ble det klart at Los Angeles trakk sitt kandidatur for 2024, og derved ønsket å arrangere OL og Paralympics i 2028.

Under sesjonen i Lima ble trepartsavtalen mellom IOC og de to søkerbyene ratifisert. Deretter ble OL og Paralympics for 2024 enstemmig tildelt Paris, mens OL og Paralympics for 2028 enstemmig ble tildelt Los Angeles.

Dette er første gang to OL og Paralympics er tildelt i én og samme sesjon.
- Tildelingen til Paris og Los Angeles fremstår som meget fornuftig, uttaler NIFs 1. visepresident Kristin Kloster Aasen. – Dette er to verdensbyer som omfavner sin mangfoldige kultur og befolkning. Frankrike og USA har stolte olympiske tradisjoner, og jeg er helt sikker på at Los Angeles og Paris vil skape fantastiske opplevelser for utøvere, tilskuere og tv-seere verden over. Jeg er imponert over samarbeidsviljen mellom de to byene, et samarbeid som helt sikkert vil bære frukter også i årene frem mot arrangementene, avslutter Kloster Aasen, som er tilstede på sesjonen i Lima.

Paris og Los Angeles har fremlagt kompakte og spektakulære arrangementskonsepter. Begge byene vil anvende over 95% eksisterende eller temporære arenaer.
- Dette signaliserer en ny og bærekraftig utvikling for fremtidige OL og Paralympics, uttaler NIFs internasjonale sjef Magnus Sverdrup.
– Søkerkomiteene til Paris og Los Angeles har klart å forme og utvikle arrangementskonsepter etter byenes behov og fremtidsstrategier, noe som er avgjørende viktig for omdømmet til OL og Paralympics i årene som kommer, avslutter Sverdrup, som også er tilstede på IOC-sesjonen.

Les mer om Paris 2024 her: http://www.paris2024.org/en

Les mer om Los Angeles 2028 her: https://la28.org/