Toppidrettssjef Tore Øvrebø presenterte målet til Olympiatoppen for OL og Paralympics  - ett år før lekene! Foto: Geir Owe Fredheim
Toppidrettssjef Tore Øvrebø presenterte målet til Olympiatoppen for OL og Paralympics - ett år før lekene! Foto: Geir Owe Fredheim

Norge går for 37 medaljer i PyeongChang

Olympiatoppen er offensive ett år før OL og Paralympics i PyeongChang. Målet er å ta hele 30 medaljer i OL og syv medaljer i Paralympics. «Best forberedt» er slagordet på veien.

- Bakgrunnen for målsettingen er blant annet de flotte sesongene etter OL i Sotsji. 2016 var all time high med tanke på antall verdenscuptriumfer. Derfor er vi ekstra spente på hvordan verdensmesterskapene går nå i ukene som kommer, sa toppidrettssjef Tore Øvrebø. 

Fire mer enn i Sotsji
30 medaljer i OL er fire flere enn det Norge tok i Sotsji for tre år siden. Helge Bartnes, vinteridrettssjef i Olympiatoppen, sier Norge har veldig mange gode vinteridrettsutøvere og mye kompetanse - som gjør at 30 medaljer ikke er en urimelig målsetting. Men han innrømmer at målet er offensivt. 
- Det var mange som innfridde i Sotsji, men vi lyktes ikke med alt. Samtidig er det viktig å ha en offensiv målsetting for å skape energi slik at alle klarer å yte det lille ekstra, sier Bartnes.

Norge har igjen som mål å være på topp tre i nasjonskampen. Han anslår at den norske troppen, som vil bestå av cirka 115 utøvere, vil ha et sted mellom 45-50 medaljemuligheter i OL.
- Ser vi på de siste lekene ligger de tre beste på mellom 9 og 13 gull. Så skal vi lykkes med målet er vi avhengig av å stå på toppen.

Paralympics-troppen nærmest dobler målet
Den norske troppen til Paralympics vil være på 30 utøvere som skal delta i seks ulike idretter; para-langrenn, para-skiskyting, para-ishockey, para-curling, para-alpin og para-snowboard – hvor sistnevnte er ny i norsk sammenheng.

Cato Zahl Pedersen, Chef de mission for troppen, sier de nærmest dobler målsettingen i forhold til lekene i Sotsji.
- Vi mener det er realistisk å kjempe om syv medaljer – som også er tettere på vårt maksimale potensiale, forteller Zahl Pedersen.

Han mener resultatene for inneværende sesong taler mye for at de skal klare målsettingen i Paralympics.
- Så langt har vi veldig mange pallplasseringer i World Cup i langrenn. Para-curlinglaget er bedre rustet og har fått ny trener og para-ishockey har vokst veldig de siste årene og vil naturlig være med å kjempe om medalje.

OL i PyeongChang
PyeongChang er et fylke i provinsen Gangwon i Sør-Korea og ligger på 800-1000 meter over havet. Pyeongchang ble tildelt lekene i 2011 etter å ha søkt to ganger tidligere. Pyeongchang blir det tredje asiatiske arrangørstedet for Vinter-OL etter de to japanske byene Sapporo og Nagano. Pyeongchang arrangerte VM i skiskyting i 2009.

Slik skaffer du deg billetter til PyeongChang

Fakta:

OL i PyeongChang

  • 9. - 25. februar 2018
  • 95 deltakerland
  • Over 3000 utøvere
  • Syv idretter – 15 grener – 102 konkurranser
  • 13 arenaer samt Olympisk Stadion for Åpnings- og avslutningsseremonien

Paralympics i PyeongChang

  • 9. – 18. mars 2018
  • Ca. 50 deltakerland
  • 670 utøvere 
  • Seks idretter - seks grener – 80 konkurranser
  • 4 arenaer og én Olympisk Stadion for Åpnings- og avslutningsseremoni


Les mer om OL og Paralympics 2018 på de offisielle sidene