goy612.jpg

Mindre trening og mer moro for bare 100 kroner har vært suksessen til dette idrettslaget

Det sosiale er drivkraften i dette idrettslaget som først og fremst ønsker å ha det GØY på trening og i kamper! Nå har de hatt suksess med mini-gøy-konseptet for de minste barna som består i å trene mindre, og heller ha det mer gøy. Resultatet har gitt både flere barneidrettstrenere og flere som stiller opp for idrettslaget.

Møt et annerledes idrettslag som nærmest aldri har styremøter og hvor sosiale turer og fester spiller en like viktig rolle som idretten. Idrettslaget klarer å rekruttere mange barnetrenere og får alltid folk til å stille opp på dugnader. Best av alt er at det koster 100 kroner i året for å være med for de minste!

Lars Thorstensen, leder i Gøy Håndballklubb, forteller at flere idrettslag har kopiert mini-gøy-konseptet som de har satt i gang.

- Konseptet består av at vi gjennomfører færre treninger enn det som er normalt. Vi har isteden lengre økter – gjerne på tre timer - hvor vi også har musikk, lek og annen moro. Vi tar også med de aller minste barna. Alt må ikke være så organisert. Målet er å gjøre øktene om til en happening hvor de får besøk av en maskot og får en liten medalje på slutten av treningen. Det beste av alt er at det nærmest er gratis, forteller Thorstensen som er opptatt av idretten ikke skal koste for mye.

- Jeg tror ikke klubber tar inn over seg hvor mye det faktisk koster å være en del av idretten. I håndball er det ofte turneringer som er kostnadsdrivende. Det koster fort 10-20.000 kroner i året pr barn å spille håndball hvis de skal delta – og jeg har tre barn, sier Thorstensen som sier han er opptatt å gjøre det rimelig for å delta. 

- Hva koster Mini-gøy?
- Vi tar 100 kroner i året for treningene som vi gjennomfører tre-fire ganger på våren og det samme på høsten. Det er mange klubber som ser seg blinde på at det ikke går an å ha så mange om gangen. Min påstand er at om du må så kan du ha minst 100 barn i en håndballhall bare du har mange nok instruktører og deler opp i mindre grupper rundt omkring i hallen, mener Thorstensen. 

Instruktørene er gjerne de voksne håndballspillerne i klubben som synes det er gøy å få prøvd seg som trenere.

- Mange har blitt glade i å trene barn og påtar seg trenerroller i andre klubber, og det er gledelig. Av rundt 100 voksne medlemmer i klubben er det oppimot 30 som har tatt på seg ulike trener- og instruktørroller. Det er dog viktig å understreke at en velfungerende voksenidrett i klubbben har vært nøkkelen for å lykkes med barneidretten.

Saken fortsetter under bildet.

En velfungerende voksenidrett i Gøy Håndballklubb har vært nøkkelen for å lykkes med barneidretten også.  

Jeg føler at vi har vist i praksis at det går an å drive barneidrett billig og inkluderende – hvor vi også klarer å få mange bidragsytere som trenere, sier Thorstensen.

- Det er viktig å understreke at vi ikke ønsker å konkurrere med andre idrettslag, men bidra til å levere "ferdig" trente barn og trenere til andre klubber, sier Thorstensen videre.

Dugnads-rekruttering
Ved å involvere klubbens medlemmer litt – og ikke for mye – har Gøy Håndballklubb klart å engasjere flere til tillitsverv.

- Jeg tror veldig på det å involvere folk litt. Man må ikke tvinge folk, men spørre om de kan bidra. Det jeg ser at det er altfor mange ildsjeler som har for mye å gjøre.  De kan fort bli utbrent. Derfor tror jeg også folk er livredde for å ta på seg et verv fordi de er redde for at det skal stilles for mange krav i etterkant.

- Det vi derimot opplever er at folk som har en konkret oppgave, og kun den oppgaven, ofte kommer og spør om det er mer de kan bidra med. Jeg har hatt god erfaring med å gi alle foreldre som ønsker å bidra litt ekstra en gratis treningsdrakt med en gang. Da føler de at de har fått noe før de må bidra, og det bygger gode bånd mellom klubb og frivillige, sier han.   

Historien
- Det hele startet i 1999 da jeg som 25-åring var på jakt etter et håndballag i Oslo hvor jeg kunne spille.
- Jeg kom fra studentidretten som var flinke til å ta vare på det sosiale og hadde fokus på både idrett og det sosiale også. På min jakt følte jeg raskt at mange klubber krevde at man måtte stille opp på prøvetreninger, at man måtte forplikte seg i forkant og at det også var litt lukkede miljøer. Jeg følte at noen klubber var lite inkluderende og jeg mistet lysten til å begynne. Derfor valgte jeg å starte et eget idrettslag. 

I dag består laget av tre dame- og tre herrelag – med spillere fra både lavere divisjoner og eliteserien, samt mini-gøy for de minste barna og megagøy for de litt eldre. På toppen av det hele starter de i år opp et lag i Trondheim.
- Som ny i Gøy er det noen ting du bør vite om. Vi er et annerledes idrettslag der det sosiale – cuper og fester – er like viktig som seriespillet. Alle som bidrar i klubben (ledere, trenere, tillitsvalgte) jobber gratis. Som en del av vårt konsept har vi vedtatt at en del av overskuddet vårt skal gis til veldedige formål hvert år, og det er hyggelig å kunne støtte andre også.