Kina ser til Norge for lære mer om vinteridrett. Foto: Linda Jacobsen
Kina ser til Norge for lære mer om vinteridrett. Foto: Linda Jacobsen

Kina vil lære av Norges skiferdigheter

Kina satser stort på vinteridrett før OL på hjemmebane i 2022 og har bedt Norge om hjelp på veien.

– Når det gjelder treningsfilosofi ligger Norge langt framme. Vi har latt oss imponere av Norges prestasjoner, sier generalsekretær for Winter Sport Administrative Center of the General Administration of Sports, Mr. Ni Huizhong, til NRK.

Kina og Norge signerte 7. april i fjor, på statlig nivå, en Memorandum of Understanding (MoU) om et idrettssamarbeid frem mot OL/PL 2022. Idrettsministeren i Kina, som også er president i Den kiesiske olympiske komité, Mr. Gou Zhongwen, og hans delegasjon kom denne helgen på besøk til Norge for å følge opp dette samarbeidet. På agendaen var blant annet signeringen av handlingsplanen om idrettssamarbeidet mellom Norge og Kina for 2018.  

Generalsekretæren, Huizhong, er veldig interessert i hvordan norsk idrett er organisert for å optimalisere forholdene for idrettsutøvere.

– Vi har reist langt for å se på treningsfasilitetene her og de norske treningsmodellene. Vi vil styrke samarbeidet mellom Kina og Norge, og jo mer vi ser av arbeidet som gjøres, desto tryggere er vi på at det er bra å trene vinteridrett her, sier Huizhong til Adresseavisen.

 

Kinesisk besøk: Idrettsledere fra Kina sammen med norske idrettsledere på toppen av Holmenkollen. Foto: Ellen Kessel

Samarbeid på flere områder

Handlingsplanen for 2018 ble signert av kulturminister Trine Skei Grande og idrettsminister Gou Zhongwen på Gardermoen fredag ettermiddag. Den tar for seg samarbeid og utveksling av utøvere, trenere, ledere og annet idrettsrelatert personell. Samarbeidet gjelder hovedsakelig innenfor nordiske grener, skiskyting, håndball og bordtennis, samt samarbeid rundt antidopingarbeid, idrettsforskning og idrettsutdanning. Handlingsplanen åpner også for et samarbeid innenfor paraidrett.

– Vi er gode i flere idretter, men vi ønsker å forbedre oss i vinteridretter som langrenn, skiskyting, hopp, kombinert og alpint. Vi lytter oppmerksomt til erfaringene som nordmennene har gjort seg, sier Huizhong.

Kina og Norge har blitt enige om en felles verdiplattform for samarbeidet som vektlegger blant annet betydningen av antidopingarbeid og tar hensyn til de norske barneidrettsbestemmelsene.

Norges idrettspresident Tom Tvedt sammen med Kinas idrettsminister Gou Zhongwen.

Flere fordeler ved å dele kunnskap med Kina

NIFs prosjektleder for Kina-samarbeidet, Linda Jacobsen, mener at det å samarbeide med en stor nasjon som Kina kan være med på å spre noen av vinteridrettene utenfor våre egne landegrenser. Samtidig kan det være med på å utvikle de mindre idrettene vi har i Norge.

– Idretten kan på en unik måte bygge broer, skape gode samarbeid og gjensidig respekt. Norsk idrett har tro på at samarbeidet med Kina kan føre til økt forståelse og respekt for hverandre i årene fremover, sier Jacobsen.

Samarbeidet med Kina gir også muligheter for norsk idrett til å lære av kinesisk idrett.

- Kina er en stormakt innen idrett, og samarbeidet vi nå har etablert gir oss mulighet til å bygge gode relasjoner med våre kinesiske venner på en rekke områder også utover de olympiske skiidrettene. Vi skal blant annet samarbeide på paraområdet, et område hvor Kina har lykkes meget godt de senere årene. Denne avtalen gir en unik mulighet til å skape dialog og møteplasser mellom unge mennesker sier Idrettspresident Tom Tvedt.

Interesse for Trøndelag

Etter én dag i Oslo reiste delegasjonen videre til Trøndelag. På programmet stod besøk på Meråker Videregående Skole, Granåsen, Olympiatoppen Midt-Norge og Heimdal Videregående Skole. Kineserne har fått med seg at Trøndelag står sterkt i vinteridrettene og de ønsker å lære av dem. Herunder blant annet hvordan Trøndelag jobber kontinuerlig for å forbedre samspillet mellom idrettslag, skole, trenere, ledere, Olympiatoppen og forskning.

Stafettkonkurranse mellom Norge og Kina i Trondheim. Foto: Linda Jacobsen

Norsk-kinesisk langrennsstafett

Meråker Videregående Skole tok allerede i midten av april imot 32 kinesiske utøvere og fire trenere og ledere som skal trene og bo i Meråker til midten av juli. Lørdag 12. mai var det derfor duket for stafett med Kina mot Norge på de aller siste restene av snø på skisenteret i Grova.

De første 32 utøverne som har kommet til Norge er har bakgrunn som roere, men skal nå omskoleres til langrennsløpere. De er en gruppe med veldig positive, glade og læringsvillige ungdommer som ser frem til å bli enda bedre på ski.