Medaljegrossisten Karsten Warholm sier at det er viktig å ha en lekende tilnæring til idrett i ung alder. Foto Svein Olav Humberset
Medaljegrossisten Karsten Warholm sier at det er viktig å ha en lekende tilnæring til idrett i ung alder. Foto Svein Olav Humberset

Karsten Warholm: - Barn må ikke spesialisere seg tidlig for å bli best

Barn må ikke spesialisere seg tidlig for å bli best. Det er verdensmester Karsten Warholm et godt eksempel på. Nå deler han sine erfaringer om hva idrettslag bør tenke på for å bevare barn og unge lengst mulig – best mulig.

Tidlig spesialisering innebærer at barn velger seg ut en idrett og trener spesifikt for å raskest mulig bli god. Forskning viser derimot at barn som blir eksponert for allsidige og varierte aktiviteter i forskjellige miljø får best mestringsgrunnlag senere i livet. Barna blir rett og slett mer robuste enn barn som spesialiserer seg tidlig. 

Ingen fasitsvar

Karsten Warholm sier det ikke finnes et entydig fasitsvar på når idrettslag skal legge til rette for spesialisering. I Dimna idrettslag, som Warholm representerer, har idrettslaget hatt mest fokus på å tilrettelegge for lek, gode sosiale læringsarenaer og økt motivasjon. Warholm er ikke i det minste tvil om at det har vært suksessoppskriften for ham.

- I ung alder er det viktig å ha en lekende tilnærming til idrett. Men det er også svært viktig å legge ekstra energi i å bygge gode sosiale miljøer som virker inkluderende uansett prestasjonsnivå. Når barn gleder seg til å gå på trening vil fremgang, resultater og det å tørre og utfordre seg selv komme naturlig, sier Karsten Warholm.

Forskning viser dessuten at tidlig spesialisering kan ha en hemmende effekt på utviklingen av unge utøvere. Gjennom allsidig trening sørger man også for mindre frafall - og på sikt bedre resultater.

Warholms fire beste tips til hvorfor tidlig spesialisering ikke er veien å gå: 

1. Variasjon skaper motivasjon og idrettsglede

2. Allsidighet virker skadeforebyggende og utvikler robusthet

3. Barn og unge som får ulike utfordringer vokser mer som personer

4. Tidspunktet for spesialisering vil ofte komme naturlig

Den unge og ferske verdensmesteren på 400 meter hekk har selv vært innom de aller fleste grenene i friidrett, i tillegg spilte han fotball til han fylte 15 år. I de senere årene har han i tillegg hatt glede av å drive på med turn.

Artikkel fortsetter under bildet.

Karsten Warholm har alltid likt å holde på med ulike idretter. Her er beviset på deltakelsen i det 600 meter lange terrengløpet i Åheim 1. mai 2006. Da var Karsten 10 år gammel. Foto: Privat

- Allsidigheten ga meg motivasjon

- Jeg følte at jeg ble mye tryggere i valget da jeg først måtte ta et valg. Den gode grunntreningen jeg har – har gitt meg en gjennomgående god styrke i kroppen. Jeg har lært meg å like det jeg holdt på med, men samtidig turt å utfordre meg selv gjennom å prøve nye idretter og øvelser. Jeg har ofte tenkt at jeg trolig kan takke min varierte trening for at jeg ikke har vært plaget med større skadeavbrekk, sier Warholm.

- For meg har allsidigheten vært motivasjonen for å gå på trening og drive idrett fra ung alder, sier Warholm som ikke legger skjul på at også foreldrene har betydd mye for hans idrettsglede.

- Det at de har lagt til rette for at jeg skal få utvikle meg sportslig, uten å legge press på meg, har også bidratt til at jeg har utviklet en sunn trenings- og konkurranseglede, avslutter verdensmesteren.