Barents Games er leker som bygger bro, skriver Julie Ravlo. Foto:Boden Fotoklubb
Barents Games er leker som bygger bro, skriver Julie Ravlo. Foto:Boden Fotoklubb

Barents Winter Games: Langt mer enn en idrettskonkurranse

Oppe i nord, hvor Nordlyset danser over himmelen, der finner du et av verdens nordligste samfunn. Dette samfunnet kalles Barents-regionen og går på tvers av fire land. Tross store forskjeller finnes det også fellesnevnere i dette samfunnet. En herlig fellesnevner er idretten og gleden den skaper.

Etter en helg i Sverige er inntrykkene mange og sterke. Jeg gledet meg til å se, oppleve og være deltagende tilskuer på Barents Winter Games i Luleå.

Nok en gang skapte lekene relasjoner mellom mennesker, nasjoner og kulturer. Her blir Idretten i kraft av seg selv et virkemiddel for kontakt på tvers av grensene, og begrepet «folk-til-folks-samarbeid» gir virkelig mening.

Usikker på hva Barents Games er for noe, sa du?

Finland, Sverige, Russland og Norge har drevet idrettssamarbeid på tvers av landegrensene i Barents-regionen siden 1960, midt i Den kalde krigen. Fra norsk side involverer dette de tre idrettskretsene i Nordland, Troms og Finnmark.

Etter hvert som årene har gått har samarbeidet utviklet seg, og i 2013 så konseptet «Barents Games» dagens lys. Siden da er det arrangert seks utgaver og denne gang var det Sveriges tur til å huse 1200 unge utøverne med sine støtteapparat i Luleå. Ungdommer i alderen 15-25 år konkurrerte i femten idretter, ishockey, kunstløp, futsal, basketball, svømming, badminton, volleyball, innebandy, langrenn, skiskyting, alpint, turn, bryting, skiorientering og parateppecurling. Det ble også arrangert parakonkurranser i svømming og langrenn. Medaljer ble tapt og vunnet med sterke følelser.

Rekordstor tropp

Norges tropp var på hele 250 utøvere, noe som trolig er en av de største troppene Norge noen gang har sendt til et internasjonalt idrettsarrangement.

Ungdommene kommer fra Helgeland i sør til Vardø i øst. En av dem var Fredrik fra Bodø, teppecurlingspilleren med psykisk utviklingshemning. Han var strålende fornøyd med egen innsats under lekene. Fredrik hadde truffet andre teppecurlingspillere, noe det dessverre ikke florerer av i hans nærmiljø i Nordland. Nå var han fast bestemt på å få til et strukturert samarbeid med de på den andre siden av svenskegrensa, slik at konkurransemiljøet kunne bli større.

Foto: Boden Fotoklubb

Leker som bygger bro

Barents Games kan ses på som en positiv kontrast til den diplomatiske situasjonen mellom øst og vest i Europa. I en tid hvor samarbeid over russergrensen ikke er en selvfølgelighet, er det ekstra viktig at idrettssamarbeidet baner vei og viser at idretten ikke har et pass, at idretten ikke har en religion og at idretten snakker alle verdens språk.  

Idretten overskygger dette og bygger bro. Barents Games er et strålende eksempel på det. Tusen takk for en flott helg!

Les mer om Barents Games her.