facebookforeldre.jpg

- Mange opptrer naivt og deler bilder på sosiale medier som kan være ulovlig

Verdens største fotballturnering står for tur. Norway Cup er et yndet sted hvor barn og voksne ønsker å dele sine beste øyeblikk på Facebook, Instagram og Snapchat. Datatilsynet roper et varsku og ber både barn og voksne om å være ekstra forsiktige under store idrettsarrangement.

Til helgen samles flere tusen fotballspillere fra alle verdenshjørner til fotballglede under Norway Cup. Denne fotballgleden skal deles med venner og familie på sosiale medier. Men har de som legger ut bilder god nok kontroll på hva som legges ut? Og har de bedt om lov?

- Dessverre er det nok mange som ikke kjenner til personvernet godt nok, og som opptrer naivt og legger ut bilder og deler andre ting på sosiale medier som kan være ulovlig, sier fagdirektør Martha Eike i Datatilsynet.

Uvettig bildedeling kan få alvorlige konsekvenser
- Dersom det er identifiserbare bilder av andre, så tenk gjennom hva det vil si at uvedkommende ser hvem de er og hvor de er. Noen av de verste konsekvensene er at noen blir identifisert uten at de ønsker det; for eksempel hvis de bor på hemmelig adresse. Andre konsekvenser er at uvedkommende ser at de oppholder seg andre steder enn i sitt hjem, slik at det kan føre til innbrudd. Det kan også føre til andre former for krenkelser som mobbing og uthenging osv. Vær bevisst på hva bildet faktisk viser. Det går an å velge oversiktsbilder som bedre ivaretar personvernet enn andre, forteller Eike.

- Hva er Datatilsynets beste råd i denne sammenheng?

- Vårt beste råd er be om samtykke fra barn og deres foreldre før man deler bilder. Tenk over innholdet i bildet, del færrest mulig bilder, vær bevisst på hvor man deler og hvem som kan se bildet, og slett bilder jevnlig. Vær varsom med å bruke fullt navn. Husk at et samtykke kan trekkes tilbake når som helst og da skal bilder slettes.

Øk bevisstheten hos barna
Datatilsynet sier det er viktig å be om samtykke fra alle som er med på bildet, barna selv og ikke minst foreldrene.
- Man bør tenke på hvorvidt andre barn blir med på bildet, og at man innhenter samtykke fra barna, samt deres foreldre. Men man bør også spørre sine egne barn om samtykke. Fra de er ganske små har barn en mening om et bilde skal deles med andre og om bildet er fint eller gjenspeiler noe de vil at andre skal se. Man bør også være bevisst hvor man deler bildene. Det er forskjell på en lukket gruppe, som f.eks. en foreldregruppe for laget og det å gjøre det tilgjengelig for alle, sier Martha Eike.

- Det råder ofte en oppfatning om at det er greit å dele bilder fra store mesterskap uten å spørre om lov. Hva har dere å si til dette?

- Personvernlovgivningen gjelder på samme måte om det er små eller store mesterskap/turneringer, så det blir ikke mer eller mindre lov avhengig av størrelsen på mesterskapet/turneringen. I denne type arrangementer så kan situasjonsbilder offentliggjøres uten samtykke fra de avbildede så lenge bildene er harmløse og ikke på noen måte er krenkende for de som er avbildet. Situasjonsbilder er bilder der selve situasjonen eller aktiviteten er det egentlige motivet i bildet.

Samarbeider med flere aktører
Datatilsynet jobber kontinuerlig med flere aktører om å lære voksne som jobber med barn om hvordan de kan ivareta barns personvern, samt hvordan de kan lære barna om personvern, nettvett og digital dømmekraft.

Eksempler på dette er «Dubestemmer» i samarbeid med Utdanningsdirektoratet, «I beste mening» og «Har du barn på sosiale medier?» i regi av Medietilsynet. Datatilsynet har også laget en sjekkliste for bildebruk av barn. Les mer om dette her. 

NIFs egne retningslinjer:

Norges idrettsforbund har egne retningslinjer for publisering av bilder og film.

Les også:

Omfattende publisering av idrettsbarn på sosiale medier: - Har du spurt om lov?