11193306_920941037957954_7426794132368345086_n.jpg

Lillehammer 2016 i rute og viser vei mot Agenda 2020

Delegasjonen i IOC som har ansvaret med å følge opp arrangørene på Lillehammer, avsluttet nylig sitt fjerde besøk til OL-byen. Leder for delegasjonen, Angela Ruggiero, konstaterte at fremgangen i prosjektet har vært stor siden forrige samling for et knapt år siden.

– Fra dag én har vi hatt et strålende samarbeid med arrangørene på Lillehammer, og det er svært gledelig å se at alt på nåværende tidspunkt er i rute, sier IOC-medlem Ruggiero, som vant OL-gull i ishockey med USA i Nagano i 1998. Hun roser arrangørene for måten de engasjerer ungdommer på i alle faser av prosjektet. – Involveringen av unge fra hele landet kommer til å blir en fantastisk arv for landet og regionen etter mesterskapet.

I samarbeid med Norge idrettsforbundet er Lillehammer 2016 allerede godt i gang med å utdanne 200 unge ledere som skal få sentrale oppgaver under lekene i februar neste år. I tillegg har ungdom vært involvert i alt fra utformingen av lekenes visuelle uttrykk, piktogrammer og maskot. Unge grenledere og speakere har også vært viktige satsingsområder for arrangørene.

Ruggiero fikk under besøket også en oppdatering på konseptet «Drømmedagen» der over 20 000 skoleungdommer fra Hedmark og Oppland skal få oppleve en OL-dag på nært hold. Ungdommene skal ikke bare følge konkurransene som tilskuere, men også selv få prøve sporten før dagen avsluttes med en konsertopplevelse.

Olympic Agenda 2020 IOC-president, Thomas Bach, har gjennom «Olympic Agenda 2020» oppfordret fremtidige OL-arrangører til å tenke nytt og annerledes rundt tradisjonelle konsepter knyttet til et olympisk arrangement. Ruggiero føler Lillehammer 2016 har tatt dette på alvor. – Det er svært gledelig å registrere at arrangørene har vært kreative og innovative på mange områder. Dette ikke bare for å redusere kostnader, men også for å gjøre Ungdoms-OL til et unikt og annerledes idrettsarrangement for unge, sier hun.

– Vi støtter fullt og helt avgjørelsen om å flytte halfpipekonkurransene til Oslo Vinterpark, og også tanken om å flytte medaljesermoniene ut på arenaene. Det høres også fornuftig ut å erstatte avslutningssermonien med en mer uformell markering for alle involverte, sier den tidligere OL-vinneren, som føler hun merker at forventningene til lekene stiger for hver gang hun er på besøk i Norge.

Møtene ble avsluttet med en omvisning i den nye deltakerlandsbyen på Stampesletta som skal stå ferdig på sensommeren. IOC har bidratt med 108 millioner kroner i dette prosjektet. Landsbyen med 360 leiligheter skal benyttes til studentboliger før og etter Ungdoms-OL. Administrerende direktør i Lillehammer 2016, Tomas Holmestad, fikk bekreftelsen han ønsket fra IOC etter besøket.

– Vi har fått gode tilbakemeldinger fra vår oppdragsgiver IOC, og kan slå fast at vi er på rett plass i denne fasen av prosjektet. Vi har fått gehør og forståelse for våre innspill og tanker, og jeg blir bare mer og mer trygg på at Lillehammer 2016 kommer til å bli en fantastisk opplevelse for alle involverte, sier Holmestad.

IOC sendte i dag ut en pressemelding i forbindelse med sitt besøk i Lillehammer, hvor de roser organisasjonskomiteen i Lillehammer 2016 for at de holder tidsskjema 10 mnd før OL-ilden tennes, og at arrangøren har klart å innlemme mange av anbefalingene i Agenda 2020.

Pressemelding fra IOC