Høring for langtidsplanen til Viken idrettskrets

Viken idrettskrets sender ut forslag til langtidsplan som skal behandles på kretstinget i mai. Høringen pågår frem til 5. februar kl. 23.59. Deretter vil styret gå gjennom høringsforslagene og legge frem revidert forslag sammen med øvrige dokumenter til kretstinget.

Forslag til langtidsplan for Viken idrettskrets

Innledning

Idrett spiller en stor rolle i mange menneskers liv. Samtidig har idretten en viktig rolle i det norske samfunnet ved å fremme fellesskap, helse og tilhørighet, og reflekterer samfunnets skiftende behov. Idrettens primære mål er å fostre idretts- og aktivitetsglede, og en stor del av idretten er knyttet til det å prestere. Men gjennom idrettens mange typer aktiviteter og mangfoldige deltakelse skaper den også helsefordeler, inkludering og demokratitrening. Økt deltakelse i idrettsbevegelsen har derfor store samfunnsmessige virkninger, spesielt hvis vi forblir engasjerte og aktive hele livet. Da har idretten lagt grunnlaget for en «Aktiv identitet».

Men vi vet at ikke alle finner sin plass i idretten. Dette er utfordringer Vikenidretten og samfunnet må jobbe sammen om å løse. For å støtte de som risikerer å falle utenfor idretten på grunn av økonomiske eller andre grunner, er det avgjørende at idretten arbeider fra grasrotnivå og oppover, gjennom å være lyttende og ha en aktiv dialog, for at norsk idrett som helhet skal lykkes. Det vil ikke bli gode resultater hvis vi ikke har idrettslagene med oss. I denne langtidsplanen løftes derfor også viktighetene av å fremme frivillighetsglede.

Rammebetingelsene for Vikenidretten, som økonomi, anlegg, frivillighet, og kompetanse, trenger derfor kontinuerlig styrking for å realisere visjonen om Idretts- og aktivitetsglede for alle i Viken.

En idrettskrets er en del av idrettens idrettspolitiske linje fra Idrettstinget. I Vikenidretten er det idrettskretsen, sammen med idrettsrådene, som skal snakke idrettens sak. Dette betyr at denne langtidsplanen, forankret i idrettsforbundets langtidsplan «Idretten vil» skal peke ut en retning som over tid bidrar til bedre rammebetingelser for idretten i regionen. Vi vet at det kan være ulike forutsetninger for disse i ulike deler av Norge. Det er derfor ikke gitt at Vikenidrettens langtidsplan er helt lik idrettsforbundets langtidsplan «Idretten vil», selv om er det avgjørende at norsk idrett ikke spriker i altfor stor grad. Et eksempel på hvor Vikenidretten har gått litt lengre enn norsk idrett, finner en i visjonen. Vikenidrettens visjon inkluderer både idrettsglede og aktivitetsglede. Et eksempel på hvor det er helt lik «Idretten vil» er verdiene. For selv om det er ulike forutsetninger i forskjellige deler av Norge, må norsk idrett gjenkjennes ved lik adferd basert på samme verdigrunnlag.

Idrettskretsens misjon er å skape merverdi for idretten i sin region. Idretten i Norge er en av de mest organiserte frivillige sektorer, og denne høye graden av organisering er en viktig faktor for idrettens suksess, enten det gjelder toppidrett, antall aktive eller frivillige. Det er viktig å være bevisst dette og sørge for å støtte opp under, utvikle og forbedre vår felles organisasjon. Den, sammen med frivillighetsgleden, er også med på å skape sosial bærekraft. Gode og veldrevne idrettslag og idrettsråd, styrker gleden ved frivillighet, og bidrar til sosial bærekraft.

Sentrale deler av Vikenidrettens langtidsplan er prinsippene om samarbeid og idrettens bidrag til å skape en «Aktiv identitet». Det siste illustreres ved en modell for livslang bevegelsesglede. Modellen viser hvordan idrettens samfunnsansvar og -bidrag er plassert gjennom ulike typer aktiviteter. Den er sentral i langtidsplanens innsatsområde for et variert og attraktivt idretts- og aktivitetstilbud. Men den kan også være et viktig verktøy som viser hvordan en kan videreutvikle sitt aktivitetstilbud, og dermed gjøre det enklere for idrettslag å lykkes. Videre kan den brukes av idrettsråd for å forklare idrettens samfunnsansvar og -bidrag overfor politikere. Kort og godt kan modellen svare på hvordan idretten i samarbeid med andre, kan bidra til et samfunn basert på bevegelsesglede, som er med på å skape en aktiv identitet, med bedre folkehelse som resultat.

Oppsummert er langtidsplanen for Vikenidretten grunnet på idrettsforbundets langtidsplan "Idretten vil", og den som hovedmål å være en inspirasjonskilde og veileder for hele idretten i regionen. Planen er altså ikke kun laget for idrettskretsen, men også for å gi retning til idrettslag, idrettsråd og særidretter. Hensikten er å motivere disse til å utforme og tilpasse egne mål og tiltak som reflekterer planens overordnet retning, samtidig som de må hensynta lokale utfordringer.

Idrettskretsen skal utvikle årlige handlingsplaner basert på langtidsplanen.

Særidretter anbefales å søke veiledning fra sine særforbund, og idrettskretsen skal legge til rette for at alle idrettsråd og idrettslag enklere kan bidra til å gjennomføre tiltakene i planen.

For å oppnå målene er det også viktig å engasjere politikere på alle nivåer. Idrettsrådene bør bruke denne langtidsplanen som et grunnlag for å utarbeide sine egne planer. Også her vil idrettskretsen bistå de. Idrettslagene vil bli kjent med planen gjennom klubbutviklingstiltak, men oppfordres også til selvstendig å utvikle planer som er i samsvar med målene og tiltakene i denne planen.

 

Visjon

Idretts- og aktivitetsglede for alle i Viken

Vikenidretten mener at idretten gjør samfunnet bedre! Idretten er en viktig del av det norske samfunnet, og nesten alle i landet har en eller annen gang deltatt i idrettens aktiviteter. Idrettens størrelse og utbredelse gjør at den har en viktig samfunnsutviklerrolle.

Idretten bidrar til dialog, samskaping og samarbeid, som er viktige funksjoner i et levende demokrati. Det er idrettens samfunnsansvar å tilby fysisk aktivitet og idrettsglede på en faglig god og forsvarlig måte, mens idrettens viktigste samfunnsbidrag er å påvirke til et mer fysisk aktivt samfunn. Vikenidretten ønsker å være en viktig bidragsyter til økt fysisk aktivitet utover egen organisasjon. Dette har vi nedfelt i visjonen: Idretts- og aktivitetsglede for alle i Viken.

Visjonen handler om å skape en kultur hvor prestasjons- aktivitets- og frivillighetsglede er sentrale elementer.

Vikenidretten ønsker at alle, uavhengig av alder, bakgrunn eller ferdighetsnivå, kan finne glede i idrett og aktivitet. Dette er et godt fundament for livslangt engasjement i idrett, både som utøver og som frivillig.

Visjonen er et springbrett til å skape en aktiv identitet, som har positive ringvirkninger for samfunnet.

 

Virksomhetidé

Vi samarbeider – for å skape mer idrett, aktivitet og frivillighet

For å skape en idrettsbevegelse hvor alle føler seg velkomne, må vi jobbe sammen på tvers av idretter, aldersgrupper og sosioøkonomiske bakgrunner. Vi må etablere samarbeid med lokale myndigheter, skoler og andre frivillige organisasjoner. Det er avgjørende for å nå ut til så mange som mulig med Vikenidrettens idretts- og aktivitetstilbud.

Vi har samarbeid som metode for å skape mer idrett, aktivitet og frivillighet.

Frivillighet er selve ryggraden i idrettsbevegelsen. Det er de dedikerte frivillige som investerer tid i Vikenidretten. Deres innsats er uvurderlig og det engasjement de føler er ikke bare verdifullt i seg selv, men det er også avgjørende for å opprettholde idretten som en levende bevegelse.

Et eksempel på hvor samarbeid har fungert godt er idrettskretsens interne samarbeid, fra utvalg til team, fra styret til administrasjonen. Det har styrket vår kollektive evne.

Vi er på vårt sterkeste når vi arbeider sammen, og da skapes det mer idrett, aktivitet og frivillighet.

 

Verdier

Felleskap
Idrettsfellesskapet er inkluderende, gir trygghet, tilhørighet og identitet. Vi står sammen, respekterer og lærer av hverandre. Fellesskap reflekterer mangfoldet i samfunnet, praktiserer nulltoleranse for diskriminering og trakassering, og er en styrke i toppidretten.

Ærlighet
Ærlighet står for troverdighet, åpenhet og Fair Play. Det handler om å avvise doping, manipulasjon og uredelighet. Ærlighet krever et godt styresett, transparens og evnen til å drøfte etiske utfordringer. Ærlighet er fundamentet for en demokratisk idrett og en stemme for idrettens verdier på alle nivåer.

Mestring
Mestring er vår drivkraft for utvikling, både personlig og for organisasjonen. Å mestre i idretten handler om å klare å være leken samtidig som en har ambisjoner. Det handler om å ta små skritt mot stadig bedre resultater. Mestring betyr nytenkning, søken etter utfordringer og oppnåelse av mål. Vi legger til rette for mestringsfølelse i lek, trening og konkurranse, noe som skaper livslang idretts- aktivitetsglede.

 

Hovedmål

Idrett og aktivitet slik at flere kan og vil

Vikenidrettens hovedmål oppnås gjennom fire innsatsområder. Etter at tingperioden er over, er det den samlede måloppnåelsen fra hele Vikenidretten som vil avgjøre om vi sammen har nådd målet.

Måloppnåelsen er altså samarbeid som metode i praksis.

Hovedmålet er todelt. For det første handler målet om at flere vil drive med idrett og aktivitet. Med idrett menes i all hovedsak organisert idrett. For det andre handler målet om at Vikenidretten må innrettes slik at flere kan drive med idrett. Vikenidretten må etablere flere typer aktiviteter, bidra til flere typer anlegg og legge til rette for at ulike barrierer for deltakelse forsvinner.

For Vikenidretten er det viktig at flere kan og vil drive med idrett og aktivitet hele livet.

 

Strategisk innsatsområde 1

ATTRAKTIVT OG VARIERT IDRETTS- OG AKTIVITETSTILBUD

Idrett- og aktivitetsglede er hjertet av idretten. Vikenidretten ønsker at det tilbys et mangfold av idretter og aktiviteter som tiltrekker seg mennesker i alle aldre og ferdighetsnivåer.

En modell for bevegelsesglede* gir en helhetlig tilnærming til idrett og fysisk aktivitet, fra grunnleggende aktivitetsglede til konkurransesport og livslang mosjon og aktivitet. Samtidig er det viktig at alle skal ha kostnadsfri tilgang til offentlige idrettsanlegg som har fått støtte fra spillemidler. Kostnaden ved idretten utestenger mange. Idrett er en universell aktivitet som fremmer inkludering, mestring og felleskap.

For å være relevant også i fremtiden, må idretten være innovativ, tilgjengelig og legge vekt på lek og glede. En leken idrett skaper god folkehelse.

Et attraktivt og variert idretts- og aktivitetstilbud handler om mestring, glede og fellesskap, som igjen skaper aktiv identitet og ønske om å være med i idretten hele livet.

Vikenidretten vil at:

  • Alle kan få delta på trening og i konkurranser i gode og trygge sosiale rammer i en idrett som inkluderer og er tilrettelagt, uavhengig av ambisjoner, økonomi og ferdighetsnivå.
  • At flere ungdom og unge voksne deltar aktivt i idrettslige aktiviteter, og at tilbud for enklere aktivitetsmuligheter styrkes.
  • Store idrettsarrangementer arrangeres i Viken som region.
  • Det legges til rette for unge idrettsutøvere som ønsker å satse mot toppidrett.
  • Det etableres samarbeid med andre organisasjoner, eksempelvis skolen, for å utvikle samarbeidsmuligheter i tråd med modellen for livslang bevegelsesglede.


Strategisk innsatsområde 2

GODE OG VELDREVNE IDRETTSLAG OG IDRETTSRÅD

Idrettslaget er kjernen i den organiserte idretten. Idrettsrådene er idrettens fremste talerør overfor kommunene. Måten de begge driver på er avgjørende for at Vikenidretten skal klare å realisere visjon og målsetninger.

Vikenidretten skal være åpen, inkluderende og verdsette frivilligheten. Den skal jobbe for å forenkle hverdagen til idrettslag og idrettsråd. Den skal også være en pådriver for miljømessig bærekraftige idrettsarenaer, i tråd med nasjonale klima- og miljømål.

Gode og veldrevne idrettslag og idrettsråd er med på å skape frivillighetsglede.

Vikenidretten vil at:

  • Organisasjonsstruktur, kompetanse og rammevilkårene i idrettslag og idrettsråd styrkes, slik at de kan tilby et godt og variert idretts- og aktivitetstilbud.
  • Det legges til rette for etablering av robuste fleridrettslag.
  • Kompetansen om bærekraftig idrett øker, slik at påvirkningen på natur og klima reduseres i tråd med nasjonale klima- og miljømål.
  • Viken idrettskrets utvikler en handlingsplan for økt frivillighetsglede.
  • Idrettslag og idrettsråd tar i bruk modellen for livslang bevegelsesglede.

 

Strategisk innsatsområde 3

LIKE MULIGHETER

Like muligheter i Vikenidretten, uavhengig av bakgrunn, kjønn, legning, økonomi, trosretning eller funksjonsevne, er et sentralt prinsipp.

Vikenidretten skal jobbe for en inkluderende, mangfoldig og likestilt idrett. Økonomi skal ikke hindre deltakelse, og vi skal samarbeide med myndighetene for å sikre lik deltakelse for alle. Vår visjon er å inkludere alle, enten som utøvere, frivillige eller tillitsvalgte. Det er også viktig at unge utøvere som ønsker å satse mot toppidrett får like muligheter til å satse.

Like muligheter er avgjørende for idretts- og aktivitetsglede for alle.

Vikenidretten vil at:

  • Muligheten for utøvelse av paraidrett styrkes.
  • Det utvikles tiltak for å øke kvinneandelen i idrettsledelse og blant trenere.
  • Det sikres universell utforming av idrettsanlegg, i samarbeid med lokale myndigheter.
  • Det inkluderes på tvers av økonomiske og kulturelle barrierer.
  • Det etableres tiltak for å bygge og støtte unge idrettsledere.
  • Idretten skal fremme ansvarlig ressursbruk og ivareta sosial og økonomisk bærekraft i aktiviteter slik at alle kan delta.


Strategisk innsatsområde 4

IDRETTSANLEGG FOR FREMTIDEN

Idrettsanlegg er grunnlaget for all idrettsaktivitet og en viktig del av samfunnets infrastruktur. Vikenidretten skal arbeide for at nye anlegg, og gamle anlegg som rehabiliteres, hensyntar paraidrettens behov, utover dagens krav til universell utforming.

Det er viktig at samfunnet og idretten tilrettelegger for anlegg som reflekterer idrettens bredde og varierte behov. En utfordring for Vikenidretten er varierende anleggsdekning. Kvalitet på idretts- og anleggstilbud skal ikke avhenge av bostedsadresse. Vikenidretten ønsker at idrettsanlegg er aktive møteplasser, gjerne i tilknytning til skoler.

I nær fremtid vil det være flere eldre som også har et aktivitetsbehov. Anleggsutviklingen må hensynta dette. Kostnaden for å benytte seg av anleggene bør være så lav som mulig.

Idrettsrådene må styrkes for å skape bedre samordning lokalt. Idrettsanlegg er en investering i fremtidig adferd og skaper en aktiv identitet, som gir en samfunnsgevinst. Vikenidretten skal være en pådriver for miljømessig bærekraftige idrettsarenaer og redusere miljøpåvirkningen fra bygging og drift av idrettsanlegg. Dette er i tråd med nasjonale klima- og miljømål og reflekterer idrettens rolle som en ansvarlig samfunnsaktør.

Idrettsanlegg for framtiden er bærekraftige, funksjonelle og inkluderende.

Vikenidretten vil at:

  • Det etableres et kunnskapsgrunnlag om regionale og lokale anleggsbehov og samarbeidsformer.
  • Det etableres en anleggspolitikk som muliggjør livslang idretts- og aktivitetsglede.
  • Det etableres en oversikt over ulike drifts- og energiformer for bærekraftige anlegg.
  • Fylker og kommuner sikrer idretten lavest mulig kostand for tilgang på anlegg med likebehandling av offentlige og privateide anlegg.
  • Det etableres et kunnskapsgrunnlag i idrettsrådene om kommunal planlegging med tilhørende regelverk