En vellykket konferanse om rasisme, hets og diskriminering: Veien mot trygge idrettslag for alle

Over 100 engasjerte idrettsledere, trenere og frivillige samlet seg i helgen for å delta på konferanse om rasisme, hets og diskriminering. Konferansen brakte ikke bare opp viktige spørsmål og refleksjoner om tematikken, men tilbød også verktøy og tips som man kan ta i bruk i klubbhverdagen. 

Konferansen ble arrangert av Viken idrettskrets i samarbeid med Oslo idrettskrets og NFF Oslo, med midler fra NIF sitt Krafttak for mangfold og inkludering i idretten.  

Konferansen ble åpnet av Oslo idrettskrets sin styreleder Marcela Montserrat Fonseca Bustos, som deretter hadde en samtale med årets ildsjel 2023: Adnan Naeem. Gjennom dialog og ved å dele egne personlige erfaringer med rasisme og hets, understreket de aktualiteten og viktigheten av konferansens tematikk. 

Både Gro Hammerseng-Edin og Vero Brokke Olsen holdt inspirerende og personlige innlegg om det å være skeiv i idretten og bryte med kjønnsnormer. Begge fremhevet at det ikke alltid er de store grepene som skal til for å skape tilhørighet i gruppa eller trygghet på trening og i konkurranse. Et godt eksempel begge løftet frem var bevissthet rundt språket vi bruker, og hvordan små justeringer kan bidra til en mer inkluderende idrett. 

imageqwsqh.png

De som holdt innlegg på fredag: Gro Hammerseng-Edin, Vero Brokke Olsen, Marcela Montserrat Fonseca Bustos og Adnan Naeem. 

Etter konferansen på fredag var det treretters middag på hotellet for alle deltakerne. 

Rohit Saggi åpnet lørdagen med å prate om sine erfaringer med hets og rasisme som dommer i både bredde- og toppfotball. Hans opplevelser med vold i dommerdrakten, men også måten som han har valgt å møte dette med -  satt et sterkt preg på forsamlingen.  

Gjennom mange refleksjoner og historier ble nok mange av deltakerne på årets konferanse enda mer bevisste på diskriminering og rasisme, og at det desverre er mer utbredt enn hva man kanskje tror. 

Konferansen ble avsluttet med en workshop som er utarbeidet av Daniel Getaneh Hatland for NIF sitt Krafttak for mangfold og inkludering.  

Workshopen skal gjøre det lettere å håndtere og reagere på alle former for hets og diskriminering i idrettslaget. Gjennom case-arbeid fikk deltakerne diskutert og reflektert sammen rundt utfordrende og reelle situasjoner, i tillegg til å få konkrete tips og anbefalinger. 

Vi ønsker å rette en stor takk til alle idrettslag og særkretser som var med oss denne helgen. Takk for at dere delte perspektiver, erfaringer og spørsmål!  

Vi håper denne konferansen var med å skape økt bevissthet og kunnskap rundt hets og diskriminering i idretten og ga ytterligere inspirasjon til handling.