Geir Knutsen i midten, her avbildet sammen med noen av representantene til styret til Finnmark idrettskrets.
Geir Knutsen i midten, her avbildet sammen med noen av representantene til styret til Finnmark idrettskrets. Foto: Inger-Lise Eieland

Fefo inn med én million til Finnmark idrettskrets anleggsfond

Finnmark idrettskrets ønsker å satse på anlegg. Håpet er å kunne ha et fond på fem millioner som skal hjelpe til med å få bygd og rustet opp idrettsanlegg i Finnmark.

Leder i kretsen Geir Knutsen ønsker å snu den bekymringsfulle utviklingen i lokalsamfunn som sliter med å beholde ungdommen, og trekke nye innbyggere til seg. Å få flere og bedre idrettsanlegg kan være et godt tiltak for å forhindre dette.

Geir viser til at Vista Analyse i 2022, konkluderte at med at investering i idrettsanlegg gir enorm verdiskapning i et samfunnsøkonomisk perspektiv. Hver krone til idrettsanlegg gir tre kroner tilbake til samfunnet og dermed er det klart samfunnsøkonomisk lønnsom. Idrettsanlegg er selve grunnlaget for aktiviteten i idrettslaget, det er der aktiviteten foregår. Idrettsanlegg og idrettsaktivitet skaper bolyst. Skal Finnmark ha en positiv utvikling er det å skape bolyst helt avgjørende. Den negative utviklingen må snus, og idretten skal være med på denne dugnaden. Skal vi få uttelling er flere anlegg med kvalitet helt nødvendig.

Fem millioner i fond

I et fylke med lite kapitale resurser har ofte Sparebank1 og deres avkastningsfond, Samfunnsløftet, gitt idrettslag betydelig ressurser for å realisere nye anlegg. I tillegg til dugnadsinnsatsen fra idrettslag som anleggsbyggere, har dette vært helt avgjørende. Fortsatt vil Samfunnsløftet være viktig, og det nye anleggsfondet er tenkt som et tillegg til eksisterende ordninger.

Idrettskretsen ønsker å knytte til seg flere innskytere til et investeringsfond, hvor målet er at avkastningen skal være med å bidra til robuste idrettsanlegg i Finnmark. Målet er minimum fem millioner kroner til fondet, som Finnmarkseiendommen (Fefo) allerede har vedtatt at de vil skyte inn én million kroner til. Vi er svært glade for Fefos økonomiske starthjelp og det sendes i disse dager ut brev til næringslivet, med en invitasjon om å bidra. Fondet skal eies av innskyterne og de vil selv være med å vedta regler for forvaltningen. Tanken er at fondets grunnkapital ikke skal tappes, men at det er den årlige avkastningen som skal gå til anleggsutbygging. En mulig løsning er at avkastningen hvert år overføres Finnmark Idrettskrets sitt allerede eksisterende anleggsfond.

Geir Knutsen tror på at dugnadsånden internt i idretten kan skape entusiasme og et felles løft ut i lokalsamfunnene. Idretten har allerede svært god støtte hos lokalt næringsliv til den daglige aktiviteten, men med å samarbeide enda tettere om et anleggsløft, kan det bli en vinn-vinn-situasjon.

Idretten står selv for et stort samfunnsbidrag og verdiskapning med all sin frivillige innsats. I Finnmark utgjør den frivillige innsatsen 370 årsverk. Dette tilsvarer 211 millioner kroner i året. Idrettslagene i Finnmark omsetter for rundt 83 millioner kroner årlig. Dette er penger som sirkulerer rundt i samfunnet og er viktig for både næringsliv og reiselivet i nord, er fakta fra analysebyrået som har sett på idrettens verdiskapning i Finnmark, påpeker Knutsen.